Uutinen / 8.4.2024

Helen yhteistyöhön Hekan kanssa – tavoitteena asuinrakennusten joustava lämmitysjärjestelmä

Helen ja Helsingin kaupungin asunnot Oy (Heka) ovat solmineet sopimuksen, jonka tavoitteena on kehittää kaukolämpöjärjestelmää ja mahdollistaa asiakkaiden energiankulutuksen sekä Helenin tuotannon optimointi. Pilottikokeilussa Hekan asuinrakennuksiin asennetaan lämmityksen ohjausjärjestelmä, jolla voidaan saavuttaa energiansäästöä ja lisätä kaukolämmön kysyntäjoustoa.

Helen tuottaa lämpöä koko ajan enemmän uusiutuvalla sähköllä. Lämpökattilat ja -varastot kasvattavat lämpöjärjestelmän joustavuutta, minkä lisäksi myös lämmön kuluttajilla on iso rooli sähköistyvän lämmöntuotannon kulutushuippujen tasaamisessa. Suomalaiset sähkön käyttäjät ovat viimeisten vuosien aikana ohjanneet kulutustaan yhä enemmän sähkön halvimmille tunneille hyödyttäen samalla koko sähköjärjestelmää. Myös lämpöjärjestelmä hyötyy jatkossa samasta toimintamallista.

– Suuressa osassa asuinrakennuksia tapahtuu ajoittain ylilämmittämistä, mikä lisää energiankulutusta ja kasvattaa samalla kaukolämpölaskuja. Ylilämmittämistä tapahtuu erityisesti aurinkoisina kevätpäivinä. Kehitämme yhdessä Hekan kanssa digitaalista kyvykkyyttä energian säästämiseksi, hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi ja tuotantokustannusten alentamiseksi, kertoo Helenin lämpö ja jäähdytys -liiketoiminnasta vastaava johtaja Timo Aaltonen.

Helen yhdistää Hekan kiinteistöt osaksi energiajärjestelmää, jolla saadaan ohjattua Hekan kiinteistöjen lämmitysjärjestelmää. Helenin joustoratkaisu huomioi ulko- ja sisälämpötilan sekä auringonsäteilyn ja ohjaa asiakkaan lämmitysjärjestelmää siten, että ylilämmittäminen saadaan vältettyä. Järjestelmä ohjaa sisälämpötilan vaihtelua kodeissa enintään noin puoli astetta molempiin suuntiin, eikä vaihtelu vaikuta asumismukavuuteen.

Hekalle jousto tuo kustannussäästöjä ja ympäristön kannalta kestävämpää energiankäyttöä. Keskeisenä tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä tinkimättä asumismukavuudesta tai lämmityksen huolettomuudesta. Aluksi mukana on 250 Hekan kiinteistöä, joiden avulla saavutettava energiansäästö vastaa jopa 15 kerrostalon vuosittaista energiankulutusta.

– Heka on merkittävä kaukolämmönkuluttaja Helsingissä, joten toimenpiteillämme on tuntuva vaikutus koko kaupungin mittakaavassa. Kysyntäjouston avulla voimme vaikuttaa Helenin lämmöntuotannon tarpeeseen sekä osaltamme mahdollistaa hiilineutraalia kaukolämpöä. Tämä on meillä myös kustannustehokas keino säästää energiaa ja sen kustannuksia asuinmukavuudesta tinkimättä, kertoo Hekan kiinteistöjohtaja Vesa Jurmu

Kaukolämpö ottaa suuria harppauksia kohti hiilineutraalisuutta 

Kuluvana vuonna Helenin tavoitteena on vähintään 60 prosentin vähennys ja seuraavana vuonna 80 prosentin vähennys vuoden 1990 kasvihuonekaasupäästöihin verrattuna. Vähennystavoite saavutetaan siirtymällä kaukolämmön tuotannossa sähkökattiloihin, kestävästi tuotettuun bioenergiaan sekä sähkön avulla toimiviin lämpöpumppuihin.

– Vuonna 2025 luovumme kokonaan kivihiilen käytöstä, kun Salmisaaren voimalaitoksen kivihiileen perustuva sähkön ja lämmön tuotanto päättyy ja laitos poistuu käytöstä. Tähtäämme hiilineutraaliin energiantuotantoon vuoteen 2030 mennessä ja pidemmällä aikavälillä tavoitteemme on luopua kokonaan myös polttamisesta, summaa Aaltonen.