• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää
Aurinkoenergia

Saunalautta, paljulautta, aurinkosähkövene – ”Aurinkoenergiasta pitää tehdä hauskaa”

  • Teksti: Marjukka Puolakka
  • Kuvat:
  • 2021-05-03

Keksijä Janne Käpylehto haluaa tempauksillaan innostaa ihmisiä miettimään energia-asioita.

Janne Käpylehto rakensi vuonna 2014 Suomen ensimmäisen kerrostaloaurinkovoimalan. Asuinhuoneistoon liitetty pilottivoimala ei kuitenkaan ollut taloudellisesti kannattava.

Sen jälkeen useissa taloyhtiöissä on rakennettu voimaloita tuottamaan kiinteistösähköä. Hyvityslaskennan avulla niiden sähköä voi pian alkaa hyödyntää myös asunnoissa ilman ylimääräisiä kuluja.

”Menossa on lähienergian murros, koska kuluttajat ovat päässeet mukaan energiabisnekseen. Kun osa energiasta tehdään itse, energia kiinnostaa, ja sitä aletaan käyttämään fiksummin.”

Käpylehdon kehittämä Voimala-oppimisympäristö on käytössä 700 peruskoulussa. Se on energinen paketti, jolla voi tutustua uusiutuvan energian tuotantoon, varastointiin, mittarointiin ja käyttöön.

Kehitystyöt saavat olla myös vähän pöljiä

”Olen erikoistunut matkustamaan Tallinnaan mitä kummallisimmilla härveleillä, kuten saunalautalla, paljulautalla ja aurinkosähkökäyttöisellä veneellä.”

Ensi kesälle on suunnitteilla aurinkosähkövenematka Tukholmaan sekä reissu ponttonisohvalla Pietariin.

Tiesitkö?

Vuonna 2021 aurinkosähkön käyttö on tullut edullisemmaksi taloyhtiöissä, joille siirtoyhtiöt voivat tarjota hyvityslaskentaa, kuten esimerkiksi Helen Sähköverkon alueella.

Avainsanat

tee-se-itse, persoona

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Kätevä rakentaa sähköpyörän itse – Hannu on rakentanut jo useita

Akaan Viialassa asuva Hannu Alastalo ei neljä vuotta sitten löytänyt kauppojen valikoimista itselleen tarpeeksi tehokasta sähköpyörää, joten hän päätti muokata sellaisen tavallisesta polkupyörästä. Lopputuloksesta tuli niin hyvä, että vaimo ja monet kyläläiset halusivat pian samanlaisen.

”Keksinnöt tuovat hymyn huulille joka päivä”

Järvenpääläinen Jari Kolehmainen, 32, on rakentanut itselleen ekologisen älykodin, joka tekee elämästä helpompaa.

”Nyt minulla on vain se, mitä oikeasti tarvitsen”

Minitalossa asuminen sopii Laura Santasen ekologiseen elämäntapaan. Pienet neliöt lämpiävät energiatehokkaasti, eikä turhaa tavaraakaan tule hankittua.