• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää
Sähkö

Sähkötuki, sähkövähennys ja sähkön alv-alennus – näin ne auttavat kattamaan sähkölaskuasi

  • 2022-12-05

Kaipaatko tukea sähkölaskuun? Sähkön hinta on noussut poikkeuksellisen korkealle, mikä herättää ymmärrettävästi huolta. Nousuun on useita sähköyhtiöistä riippumattomia syitä, joista iso osa liittyy Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamaan epävarmuuteen energiamarkkinoilla ja raaka-aineiden kohonneisiin hintoihin. Sähkötuki, sähkövähennys ja sähkön arvonlisäveron alennus on tarkoitettu helpottamaan kotitalouksien tilannetta.

1. Sähkön arvonlisäveron alennus

Sähkön arvonlisävero lasketaan tilapäisesti 24 prosentista 10 prosenttiin, ja alennus koskee aikavälillä 1.12.2022–30.4.2023 kulutettua sähköä. Alennettu arvonlisäveroprosentti koskee energiamaksua ja energian perusmaksua, ei siirtomaksua, siirron perusmaksua tai sähköveroa.

Helen huomioi alennetun arvonlisäveroprosentin automaattisesti laskulla eikä se edellytä sinulta toimenpiteitä. Löydät sähkön hintasi voimassa olevalla arvonlisäveroprosentilla Oma Helen -palvelusta.

Lue lisää arvonlisäveron alennuksesta Verohallinnon verkkosivuilta.

2. Sähkövähennys

Sähkövähennystä voi hakea, jos sähköenergian kulut ovat tammi–huhtikuun 2023 aikana yhteensä yli 2 000 euroa. Vähennyksessä huomioidaan sähkön arvonlisäverollinen hinta ja sähkön perusmaksu, ei sähkönsiirron perusmaksua tai muita kuluja.

Lue lisää sähkövähennyksestä Verohallinnon verkkosivuilta.

3. Sähkötuki

Jos tulosi eivät riitä sähkövähennyksen täysmääräiseen hyödyntämiseen, voit saada Kelalta sähkötukea. Sitä myönnetään vakituisen asunnon sähkömenoihin tammi–huhtikuussa 2023, jos ne ylittävät 400 euroa kuukaudessa. Tuessa huomioidaan sähkön arvonlisäverollinen hinta ja sähkön perusmaksu, ei sähkönsiirron perusmaksua tai muita kuluja.

Tutustu sähkötukeen Kelan verkkosivuilta.

4. Vaikuta sähkölaskuusi arjen valinnoilla

Muista myös, että pienilläkin valinnoilla voi vaikuttaa sähkölaskun suuruuteen. Arjesta löytyy yllättävän paljon asioita, joissa voi säästää energiaa. Tässä niistä muutama, lisää löydät alla olevan linkin takaa.

  • Vähennä omaa sähkönkäyttöäsi huippukulutuksen aikaan aamulla kello 8–10 ja iltapäivällä kello 17–19.
  • Laske kodin lämpötilaa – jo yksikin aste vaikuttaa.
  • Sammuta valot huoneista, joissa ei oleskella.
  • Pese vain täysiä astianpesu- ja pyykkikoneellisia.
  • Noudata kylmälaitteiden suosituslämpötiloja.
  • Lyhennä suihkuaikaasi.


Opi lisää energiansäästövinkkejä Fiksuksi energiankäyttäjäksi -pikakurssilta!