Vinkit

André Wickström alias Yrjö Uusivirta

  • Teksti: Tarja Västilä
  • Kuvat:
  • 2016-12-19
Komiikan konkari naurattaa myös Helenin videoissa. André Wickströmin stand up -kyvyt ja näyttelijän lahjat keräävät kiitosta maailmallakin.

KUKA? André Wickström, 40, on stand up -koomikko ja näyttelijä. Hän on syntynyt Sipoossa, valmistunut 1999 Teatterikorkeakoulusta ja asuu Lauttasaaressa. Perheeseen kuuluvat avovaimo sekä 4,5-vuotias poika ja 2,5-vuotias tytär.

Naurattamisen jalo taito on laji, joka on kiehtonut André Wickströmiä jo pienestä pitäen.

”Absurdi maailma on aina kiinnostanut. On vaikeampaa saada ihmiset nauramaan kuin itkemään – kun saa yleisön mukaan ja onnistuu, tulee mieletön fiilis.”

Jo nassikkaikäisenä André nauhoitti huumoripätkiä televisiosta: Pirkka-Pekka Petelius, Aake Kalliala, Mikko Kivinen, Lapinlahden linnut ja muut suomalaiskoomikot tulivat tutuiksi siinä missä Ruotsin tv:n huumoriveikotkin.

”Kymmenen vuotta vanhempi veli oli jo muuttanut pois kotoa. Kun hän tuli käymään, katsoimme nauhoituksia yhdessä. Samalla kasvoi tunne siitä, että haluan tehdä huumoria itsekin.”

Lukion jälkeen ainoa mieltymyksiä vastaava opiskelupaikka oli Teatterikorkeakoulu, joka ainakin takasi monipuolisen koulutuksen ja mahdollisuuden päästä esiintymään.

Jo opiskeluaikoina Wickström toi stand upia tunnetuksi kotimaassa, joten viime syksynä mies pääsi juhlistamaan 20-vuotista uraansa koko illan show’lla. Harva taiteilija on moiseen yltänyt alle nelikymppisenä. Wickström oli Suomessa ensimmäinen, joka sai elantonsa stand up -komiikasta.

Miehestä on moneksi

”On ollut onni päästä tekemään komiikkaa eri medioihin. Vaikka pystyisin elämään stand upilla, tärkeää on olla luova ja kirjoittaa huumoria monella eri saralla. Koko ajan pitää kehittyä. Kun on monta rautaa tulessa, se auttaa myös jaksamaan.”

André Wickström on esiintynyt monissa tv-ohjelmissa niin Suomessa kuin Ruotsissa sekä näytellyt elokuvissa ja ollut ääninäyttelijänä animaatioissa. Viimeksi André on nähty vakiokommentaattorina Yle Leaksissa ja juontajana Rakkauden FAQ -viihdeohjelmassa. Lisäksi hän on kirjoittanut kirjan stand up -komiikasta ja julkaissut kaksi omaa stand up -dvd:tä.

Palkintojakin on sadellut: Venla-patsaita on kertynyt Andrén luotsaamasta W-tyylistä ja viihteellisestä Ögonaböj – Hetimiten -keskusteluohjelmasta.

Merta edemmäs

Suomenruotsalaisen on ollut helppo esiintyä myös Pohjoismaissa.

”Me pohjoismaalaiset tiedämme paljon toisistamme, hyvää yhteistyötä on tehty pitkään. Ja ruotsalaiset tykkäävät, kun joku ulkopuolinen tulee sinne pottuilemaan. Onkohan Ruotsi edes ulkomaa? Yhtänopeasti sinne lentää kuin Kuopioon.”

Ja lennetty on: Andrén roolihahmo Ludde piipahteli ruotsalaisessa Solsidan-hittisarjassa kaikilla viidellä tuotantokaudella.

”Mukavaa oli! Sarja oli myös hyvä käyntikortti ja on auttanut saamaan töitä Ruotsista. Jos sarjasta ei olisi tullut niin suosittu, olisin tehnyt siitä suomalaisen version. Sama huumori toimisi Westendissä tai Kauniaisissa, joista löytyy rikkaita ja sitten niitä vähemmän rikkaita.”

Wickströmin mukaan huumori on kansainvälinen kieli ja yhdistää kansoja kaikkialla.

”Kun kävin heittämässä keikan New Yorkissa, käänsin englanniksi klubikeikkani materiaalia ja hyvin se vastaanotettiin. Yleisö on samankaltaista muuallakin: jos kerron juttuja isänä olemisesta, samanlaisessa tilanteessa olevia löytyy Pohjois-Amerikastakin.”

Kantapäät mukana

Stand up -koomikkona André Wickströmkin on käynyt läpi eri vaiheita uransa aikana.

”Alussa kaikki oli keksittyä, sitten huomasin, kuinka vaikea on kirjoittaa lyhyitä vitsejä pelkälle lavahahmolle. Nyt on meneillään jännittävin vaihe: aiheet kimpoavat omasta elämästä, parisuhteesta ja suhteesta lapsiin. Näytän nyt itsestäni enemmän kuin aiemmin.”

Oman äänen löytäminen vie Andrén mukaan vuosia. Kansan naurattaminen on kovaa työtä, jossa pitää olla sinnikäs ja rehellinen. Komiikan oppii kantapään kautta ja yleisön edessä.

”Ennen ihmiset tulivat kiittämään hyvästä keikasta, nyt kiitellään hyvistä jutuista. Jos heitän lavalla synnytysläppää, joku tulee sanomaan, että hän tasan tarkkaan tietää mistä on kyse. Kun on rehellinen, yleisö aistii sen, ihmiset saavat ahaa-elämyksiä ja pystyvät samaistumaan.”

Oman elämän likoon panemisen lisäksi Wickström saa aiheita ympäröivästä maailmasta, sattumuksista ja tapahtumista. Media on myös hyvä kenttä ammentaa ideoita.

”Hesarikin on täynnä mahdollisuuksia tehdä huumoria. Tai voisin sanoa kuin ruotsalaiskoomikko Hasse Alfredson: pieni saksalainen firma lähettää minulle aiheita joka viikko.”

Läsnä lapsille

Koomikon keikat osuvat usein iltoihin ja viikonloppuihin. Kahden lapsen isä myöntää, että jos keikoilla joutuu olemaan pidempään, viimeistään toisena päivänä alkaa kaivata kotiin.

”Vien lapset tarhaan aamulla ja haen iltapäivällä. Ei sitä tunnetta, kun lapset hyppäävät syliin tarhan pihassa, vaihtaisi pois. Myös kesä kuluu aina perheen kanssa touhutessa.”

Keväällä André Wickströmillä on vipinää: hän on mukana 12-osaisessa Saturday Night Live -viihdeshow’ssa, joka esitetään suorana lauantai-iltaisin. Päälle tulevat stand up -keikat ja Ruotsikin kutsuu kolmesti.

Mitä tulee energia-asioihin, André myöntää sammuttelevansa valoja alinomaa, kerrostalossa kun ei oikein muuhun voi vaikuttaa. Hänen on ollut kuitenkin luontevaa astua rooliinsa insinööri Yrjö Uusivirtana: aurinkoenergian ilosanomaa YouTube-videoilla ihastellaan Ameriikoissa asti.

”Joku on kommentoinut haluavansa muuttaa Suomeen, jossa energiayhtiö uskaltaa tehdä tällaisen mainoksen.”

 

André Wikströmin energiansäästövinkit

  • Jos ranskalaiset pitää olla 225 asteessa 15 minuuttia, voit ihan hyvin sammuttaa uunin 10 minuutin päästä. Ei se lämpö sieltä katoa.
  • Aikaa myöten saat säästöä, jos hankit aurinkoenergialla toimivia tavaroita.
  • Voit myös muuttaa Islantiin. Siellä lämmin vesi tulee maasta ja noin 85 prosenttia asuntojen lämmityksestä hoidetaan kuuman veden avulla. Ei tarvita ydin- eikä hiilivoimaloita. Puhdasta on, mutta koska magma lämmittää veden, suihkussa käydessä läsnä on pieni munapierun sivutuoksu.

Kysy lisää!

Kiinnostuitko kaukojäähdytyksestä? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Arttu Lindeman – valokeilassa viihtyvä räppäri

Aluksi nuorimies tunnettiin YouTube-videoistaan, sitten rap-biiseistään. Arttu Lindeman ei ole tubettamisesta luopunut, mutta intohimona on hyvä musiikki, johon voi samaistua.

Ali Jahangiri haluaa vaikuttaa

Maailmaa muuttaakseen on tehtävä muutakin kuin puhuttava ­hauskoja, muistuttaa koomikko ja juontaja Ali Jahangiri.

Energinen Eva Wahlström

Ammattilaiskehissä seitsemän vuotta taistelleen Eva Wahlströmin hanskat ovat iskussa. MM-tittelinsä uusinut nyrkkeilijä kiittelee elämää, joka antaa hienoja mahdollisuuksia