Vinkit

Ei mikään basistivitsi

  • Teksti: Satu Laatikainen
  • Kuvat:
  • 2016-12-19
Sakari Tiikkajan ei tarvitse huokaista tuttua sanontaa: Oispa viulu, osaispa soittaa. Tiikkajalla riittää soittimia ja taitoa hallita niitä.

Kotonaan Sakari Tiikkaja nauttii musiikin kuuntelemisesta ja tekemisestä. Bänditreenit soitetaan toisaalla.

Musiikki on ollut osa Sakari Tiikkajan elämää aina. Intohimoinen harrastus on vienyt miehen basistiksi muun muassa Lännentie-yhtyeeseen sekä Maco Oeyn ja Janne Mellinin bändeihin.

Omia soittimia Tiikkajalle on kertynyt huoneellinen, mutta liian arvokkaita koriste-esineitä hän ei hanki.

”Soittimet on soittamista varten. Olen tehnyt itsekin pari bassoa, sillä halusin tietää, mistä hyvä soundi on tehty.”

Millainen hyvä soundi sitten on? ”Tarkoituksenmukainen. Se vaihtelee lajin mukaan, ja siksi minullakin on erityylisiä bassoja”, kuvailee Sakari, joka on vakikokoonpanojen lisäksi soittanut niin Sanin kuin Matti Eskon levyillä.

Basso on muotoutunut rockhenkisen, rytmistä ja äänestä innostuvan miehen omimmaksi lajiksi, mutta puhtaita säveliä irtoaa monista muistakin soittopeleistä.

”Aloitin 5-vuotiaana Suzuki-soittajissa, mutta viulu ei jaksanut kiinnostaa sellaista monista asioista innostuvaa poikalasta kuin itse olin. Isäni opetti pianon soittamista, ja ala-asteella ihastuin myös trumpettiin, josta lähti kova ääni.”

Rytmiryhmän taustavoima

Puoliammattilaiseksi ja valistuneeksi harrastajaksi itseään luonnehtivan Sakarin illat täyttyvät etenkin keväisin ja syksyisin keikoista. Sakari nauttii bändin kanssa soittamisesta ja ryhmässä työskentelystä. Haastetta hän saa taustalaulujen laulamisesta.

”Keikoilla hienointa on kuitenkin yhteisen kielen ja rytmin löytäminen, etenkin rumpalin kanssa”, Tiikkaja toteaa.

Kotistudiossaan musiikkimies tekee vapaa-ajallaan uusia biisejä, äänittää raitoja levyille ja nauhoittaa taustalauluja – ja laulaa silloin kovaa ja korkealta.

Sakarin työhuoneen soitetuin basso on Rickenbacker 4003.

Sakarin työhuoneen soitetuin basso on Rickenbacker 4003.

Sähköiset soittimet mahdollistavat kotiväen onneksi myös hyvin hiljaa musisoimisen, ja kotonaan Sakari tekeekin musiikkia lähinnä kuulokkeet korvillaan. Vahvistimet ja muut kodin sähkölaitteet Sakari valitsee säästäväisimmästä energialuokasta.

”Vanhat putkivahvistimet tuottavat tietenkin hukkalämpöä, mutta nykylaitteet eivät energiaa juuri kuluta. Itse kuljetan keikoilla myös ladattavaa virtalähdettä.”

Musiikillisia esikuvia Sakarilla on sekä jazzin että progressiivisen rockin puolella Jaco Pastoriuksesta Rushin Geddy Leehen. Tiikkaja paljastaa haaveilevansa myös omasta bändistä, jolla on itse asiassa nimikin jo valmiina. Tulevaisuus näyttää, millaisilla lavoilla Rocking Horse keinahtelee.

 

Faktaa kodista

  • Asukkaina graafikko-muusikko Sakari Tiikkaja vaimonsa ja tyttärensä kanssa
  • Pinta-ala noin 135 m2
  • Lämmitystapana kaukolämpö
  • Sähkönkulutus noin 10 000 kWh vuodessa

Uusi sähkösopimus

Tutustu sähkösopimuksiimme ja valitse sinulle sopivin vaihtoehto.

Katso sähkön hinnat ja tee sähkösopimus

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Ympäristöystävällisten energiavalintojen taloyhtiö

Helsingin Hermannissa on kerrostalo, jossa tehdään ympäristöystävällisiä valintoja.

Lämpöä tarvitaan

Reino Nordin tekee kaukolämmöstä runoutta. Kaukolämpökampanjassa soi Lämpöö-biisi ja lämpöinen rakkaudesta laulava mies on itsekin.

Pienois­rata-­autoilua kotona

Pienoisrata-autoilun Suomen mestari Venni Pitkänen hurjastelee turvallisesti sähköradalla sisätiloissa.