Artikkeli / 6.3.2023

Tuet sähkösopimusasiakkaille – näin ne auttavat kattamaan sähkölaskuasi

Kaipaatko tukea sähkölaskuun? Sähkön hinta on noussut poikkeuksellisen korkealle, mikä herättää ymmärrettävästi huolta. Nousuun on useita sähköyhtiöistä riippumattomia syitä, joista iso osa liittyy Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamaan epävarmuuteen energiamarkkinoilla ja raaka-aineiden kohonneisiin hintoihin. Sähkötuki, sähköhyvitys, sähkövähennys, lisämaksuaika ja sähkön arvonlisäveron alennus on tarkoitettu helpottamaan kotitalouksien tilannetta.

1. Sähkön arvonlisäveron alennus

Sähkön arvonlisävero lasketaan tilapäisesti 24 prosentista 10 prosenttiin, ja alennus koskee aikavälillä 1.12.2022–30.4.2023 kulutettua sähköä. Alennettu arvonlisäveroprosentti koskee energiamaksua ja energian perusmaksua, ei siirtomaksua, siirron perusmaksua tai sähköveroa.

Helen huomioi alennetun arvonlisäveroprosentin automaattisesti laskulla eikä se edellytä sinulta toimenpiteitä. Löydät sähkön hintasi voimassa olevalla arvonlisäveroprosentilla Oma Helen -palvelusta.

Lue lisää arvonlisäveron alennuksesta Verohallinnon verkkosivuilta.

2. Sähkövähennys

Sähkövähennystä voi hakea, jos sähköenergian kulut ovat tammi–huhtikuun 2023 aikana yhteensä yli 2 000 euroa. Vähennyksessä huomioidaan sähkön arvonlisäverollinen hinta ja sähkön perusmaksu, ei sähkönsiirron perusmaksua tai muita kuluja.

Lue lisää sähkövähennyksestä Verohallinnon verkkosivuilta.

3. Sähkötuki

Jos tulosi eivät riitä sähkövähennyksen täysmääräiseen hyödyntämiseen, voit saada Kelalta sähkötukea. Sitä myönnetään vakituisen asunnon sähkömenoihin tammi–huhtikuussa 2023, jos ne ylittävät 400 euroa kuukaudessa. Tuessa huomioidaan sähkön arvonlisäverollinen hinta ja sähkön perusmaksu, ei sähkönsiirron perusmaksua tai muita kuluja.

Tutustu sähkötukeen Kelan verkkosivuilta.

4. Sähköhyvitys

Sähköhyvityksen määrä perustuu marras-joulukuun 2022 sekä tammikuun 2023 aikana tapahtuneeseen sähköenergian kulutukseen ja hintaan. Sähköhyvitystä voidaan maksaa neljän kuukauden ajalta niin, että hyvityksen määrä on kuukausittain 50 prosenttia sähköenergialaskusta 90 euron omavastuun ylittävältä osalta, mutta kuitenkin enintään 700 euroa kuukaudessa.

Sähköhyvitystä voidaan maksaa niille loppukäyttäjille, joiden sähkönmyyntisopimuksen mukainen sähköenergian hinta on ollut yli 10 snt/kWh, ja niille, joilla on pörssihintaan perustuva sähkönmyyntisopimus. Helenin asiakkaille hyvitys huomioidaan automaattisesti tulevilla laskuilla ja hyvityksen saaminen ei edellytä asiakkailtamme toimenpiteitä. Mikäli sähkösopimus on ehtinyt päättyä Helenillä ennen kuin hyvitystä on huomioitu sähkölaskuilla, maksetaan hyvitys asiakkaan ilmoittamalle pankkitilille. Helen vastaa vain siitä osuudesta, jolloin asiakas on ollut Helenin sähkösopimusasiakkaana.

Lue lisää sähköhyvityksestä verkkosivuiltamme.

5. Maksuajan pidentäminen

Helen voi myöntää asiakkaan pyynnöstä lisämaksuaikaa 1.1.–30.4.2023 välisenä aikana tapahtuneeseen sähköenergian kulutukseen liittyville sähköenergialaskuille. Kuluttaja-asiakkaille voidaan myöntää maksutonta ja korotonta lisämaksuaikaa enintään 120 päivää laskun alkuperäisestä eräpäivästä. Pyyntö lisämaksuajasta tulee esittää ennen laskussa merkittyä eräpäivää. Voit pyytää lisämaksuaikaa sähkölaskullesi yhteistyökumppanimme Intrum Oy:n palvelunumerosta 09 617 8040. Lakimuutoksen mukaiset muutokset toteutetaan Oma Heleniin mahdollisimman pian, jonka jälkeen maksuajan pidentämistä voi hakea itse palvelun kautta.

Lue lisää maksuajan pidentämisestä verkkosivuiltamme.

6. Vaikuta sähkölaskuusi arjen valinnoilla

Muista myös, että pienilläkin valinnoilla voi vaikuttaa sähkölaskun suuruuteen. Arjesta löytyy yllättävän paljon asioita, joissa voi säästää energiaa. Tässä niistä muutama, lisää löydät alla olevan linkin takaa.

  • Vähennä omaa sähkönkäyttöäsi huippukulutuksen aikaan aamulla kello 8–10 ja iltapäivällä kello 17–19.

  • Laske kodin lämpötilaa – jo yksikin aste vaikuttaa.

  • Sammuta valot huoneista, joissa ei oleskella.

  • Pese vain täysiä astianpesu- ja pyykkikoneellisia.

  • Noudata kylmälaitteiden suosituslämpötiloja.

  • Lyhennä suihkuaikaasi.

Lue lisää

Opi lisää energiansäästövinkkejä Fiksuksi energiankäyttäjäksi -pikakurssilta!

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö