Artikkeli / 28.5.2019

Totta vai tarua: aurinkoenergian tuotanto Suomessa kannattaa, vaikka täällä on pimeää, pilvistä ja talvella lunta

Lue, ovatko yhdeksän yleistä väittämää aurinkoenergiasta Suomessa totta vai tarua.

Teksti: Jouko Vuorela Kuvat: Getty Images

Aurinkosähköjärjestelmä on kannattava sijoitus, jossa vuosittainen tuotto on taattu.

Totta. Aurinkosähköjärjestelmät ovat tuoneet omistajilleen keskimäärin 4–6 prosentin riskittömän vuosittaisen tuoton niihin sijoitetulle pääomalle. 

Suomi on hyvä maa aurinkoenergian tuottamiseen, vaikka täällä on pimeää, pilvistä ja talvella lunta.

Totta. Meillä on kesäisin todella pitkät päivät, jolloin aurinkopaneelit tuottavat sähköä varhaisesta aamusta myöhään iltaan, pohjoisessa lähes ympäri vuorokauden. Suomessa on myös viileämpää kuin eteläisemmässä Euroopassa, joten paneelit toimivat meillä paremmalla hyötysuhteella kuin kuumissa maissa. Tämän takia vuosittainen kokonaistuotanto on Suomessa samaa luokkaa kuin Keski-Euroopassa.

Tarkista, kuinka paljon aurinkosähköä saisit omalta katoltasi

Aurinkopaneelien asentaminen vaatia lupia.

Osittain tarua. Jokaisessa kunnassa lupia ei vaadita, mutta asia kannattaa tarkistaa kunnan rakennusvalvontaviranomaisilta ennen aurinkopaneelien asentamista. Esimerkiksi monissa pääkaupunkiseudun kunnissa rakennusvalvonta on vapauttanut katon lappeen suuntaiset paneeliasennukset luvista, ja ilmoitus asennuksesta riittää.

Aurinkopaneelit ovat kannattava hankinta vain, jos käytät sähköä pääasiassa aurinkoisella säällä, eli silloin kun paneelit tuottavat sähköä.

Tarua, kun aurinkosähköjärjestelmän ohessa on lisälaite tai -palvelu. Sähkön voi varastoida fyysiseen sähkövarastoon. On myös virtuaalipalveluja jotka kerryttävät tuotettuja kilowattitunteja pilvipalveluun käytettäväksi myöhemmin. 

Aurinkosähköjärjestelmä aiheuttaa melua.

Tarua. Aurinkosähköjärjestelmä ei aiheuta päästöjä eikä tuota melua. Vain invertteri, joka muuntaa tasavirran vaihtovirraksi, saattaa pitää pientä sirinää. Siksi se yleensä sijoitetaan tekniseen tilaan, jossa ei oleskella. 

Aurinkopaneelit vaativat huoltoa.

Tarua. Suomessa on puhdas ilma ja sadevesi, joka huuhtoo paneelit riittävän hyvin. Päiväntasaajan seudulla paneeleja pitää jonkin verran pestä hiekkatomusta. Suomessa käytettävät paneelit ja kiinnitysjärjestelmät on valmistettu laadukkaista komponenteista, joten ne kestävät jäätymistä ja sulamista.

Aurinkoenergia on ympäristöystävällinen energiamuoto.

Totta. On laskettu, että aurinkopaneelien valmistuksesta aiheutuneet päästöt on kuoletettu keskimäärin kolmessa vuodessa. Maailmalla vanhimmat käytössä olevat paneelit ovat lähestymässä 40 vuoden ikää ja käyttöaikansa loppupuolta. Käytöstä poistetuista paneeleista voidaan erotella eri materiaalit kierrätykseen.

Aurinkosähköä voi käyttää, vaikka ei olisikaan omia paneeleja.

Totta. Helenin aurinkovoimalasta voi vuokrata nimikkopaneeleja, jolloin niiden tuottama sähkö hyvitetään sähkölaskulla. Nimikkopaneelin voi liittää mihin tahansa Helenin sähkösopimukseen. Voi myös tehdä sähkösopimuksen, jossa osuus sähköstä on aurinkoenergiaa.

Jos aurinkopaneelien määrä maailmassa kasvaa räjähdysmäisesti, aurinkoenergiaa ei riitä kaikille.

Tarua. Kyllä sitä riittää, auringosta maapallolle vuoden aikana tulevan energian määrä on yli 1 200 kertaa suurempi kuin maassa käytettävän energian määrä. Pikimminkin on kysymys siitä, miten auringon säteilyä saataisiin valjastetuksi entistä tehokkaammin energiakäyttöön. 

Tutustu Helenin aurinkopaneeleihin

Lue lisää aiheesta

Aurinkoenergia