Artikkeli / 11.3.2021

Miksi patterit suhisevat? Miksi kotona on kylmä, vaikka pakkaset ovat lakanneet?

Lue kahdeksan vastausta asukkaita eniten askarruttaviin kysymyksiin kodin lämmityksestä.

Teksti: Marjukka Puolakka Kuvat: Getty Images

Miksi osa pattereista on kylmiä, osa ei?

Ongelma voi johtua patteriin kerääntyneestä ilmasta, joka estää lämpimän veden virtauksen. Syynä saattaa myös olla jumiutunut patteriventtiili.

Ota yhteys isännöitsijään tai suoraan huoltoyhtiöön, joka ilmaa patterit ja korjaa venttiiliviat.

Patteriventtiilin jumiutumista voi ehkäistä kääntämällä termostaattia pari kertaa vuodessa ääriasennosta toiseen.

Miksi patterit suhisevat?

Jos patteri suhisee tai lorisee, on aika ilmata patteri. Ota yhteys isännöitsijään tai suoraan huoltoyhtiöön, joka ilmaa patterit. Suhina saattaa kertoa myös siitä, että patteriverkosto tarvitsee perussäätöä.

Miksi kodissa on viileää, vaikka pakkanen on lauhtunut?

Pitkäänkin kestäneiden kovien pakkasten jälkeen sää voi lauhtua nopeasti: eilen ulkona oli jääkylmää, tänään on nollakeli. Miksi sisällä on silti viileää?

Kerrostalossa kylmä voi jäädä nurkkiin, koska iso kivimassa on viilentynyt pakkaskelien aikana. Kun ulkolämpötila nousee nopeasti, kestää hetken, ennen kuin kivimassat ehtivät lämmetä. Laita villasukat jalkaan ja pue lämmintä ylle, pian lämpötilat ovat kohdillaan. Vesikiertoisessa lattialämmityksessä viive on suurempi kuin patteriverkostossa.

Miksi kylmä patteri ei aina tarkoita lämmitysvikaa?

Termostatti sulkee patterin vesikierron, kun huoneeseen on tullut esimerkiksi auringon tai asumisen, kuten saunomisen tai ruuanlaiton, aiheuttamaa ylilämpöä. Tällöin patterin pinta voi tuntua viileältä, mutta patteri toimii juuri niin kuin pitääkin.

Älä siis seuraa lämmityksen toimintaa patteria tunnustelemalla, vaan sisälämpömittarista.

Oikein toimiva patteri on lämmin yläosasta ja viileämpi alaosasta. Vanhassa talossa patterin pintalämpötila voi olla korkeampi kuin uudessa, vaikka molemmissa on samat huonelämpötilat. Tämä johtuu siitä, että vesikiertoisen lämmityksen menoveden lämpötila on mitoitettu eri tavalla eri-ikäisissä taloissa.

Miksi kotona tuntuu viileältä, vaikka sisälämpötila on kohdillaan?

Kun lämpömittari näyttää huonelämpötilan olevan sopiva, mutta silti sisällä tuntuu viileältä, saattaa syynä olla veto.

Kylmät ikkunapinnat aiheuttavat vedon tunnetta. Tarkista, että ikkunat ovat kunnolla kiinni ja niiden tiivisteet ovat kunnossa. Varmista myös, että raitisilmaventtiilit tuloilmaikkunoissa ja muissa ilmaventtiileissä ovat talviasennoissa.

Uudemmissa taloissa on syytä tarkistaa, että huoneistokohtaisen ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenoton pelti on talviasennossa. Pyydä tarvittaessa apua huoltoyhtiöltä.

Ikkunan laidasta laitaan ulottuvat rullaverhot voivat vähentää vetoa. Pidä patterin edusta vapaana paksuista verhoista ja huonekaluista, niin lämmin ilma pääsee kiertämään huoneessa vapaasti.

Miksi naapuri viihtyy 18 asteessa, vaikka minä en?

Ihmiset kokevat lämmön hyvin eri tavalla. Siinä missä 18 asteen huonelämpötila on toiselle juuri passeli, viihtyy toinen 23 asteessa. Tutkimusten mukaan suurin osa ihmisistä on tyytyväisiä, kun huonelämpötila on hieman yli 21 astetta. Makuuhuoneessa nukkuu paremmin hieman viileämmässä.

Oman asunnon lämpötilaan voi vaikuttaa huoneistokohtaisen lämpötilan säätimen antamissa rajoissa tai patterien termostaatteja säätämällä. Isoissa kerrostaloissa on haastavaa vaikuttaa sisälämpötilaan, jos asuu rakennuksen keskellä. Kulmahuoneistoissa sen sijaan voi olla viileämpää talvella ja lämpimämpää kesällä, varsinkin jos huoneissa on suuret ikkunat.

Jos kotona tuntuu liian lämpimältä, säädä patterien termostaatit kiinni ennen kuin avaat ikkunat. Ikkunoista patterien lämpö karkaa taivaan tuuliin.

Milloin kannattaa varmistaa, että koti on valmis pakkasiin?

Ennen lämmityskauden alkua loka-marraskuussa on hyvä tarkastaa koko talossa, että lämmitysjärjestelmä on valmis talven pakkasiin.

Säädä kaikkien huoneiden patterien termostaatteja ja seuraa huonelämpötiloja. Jos patteri ei tunnu toimivan, ota yhteyttä huoltoyhtiöön.

Miten Helenin Kiinteistövahti -palvelu auttaa taloyhtiöitä optimoimaan lämmityksen?

Helenin Kiinteistövahti -palvelu tuo taloyhtiön lämmitykseen huolettomuutta. Kiinteistövahti tietää, milloin lämpöä menee hukkaan ja milloin sitä pitää lisätä.

Kiinteistövahdin teho perustuu datan tehokkaaseen hyödyntämiseen. Valittuihin asuntoihin asennetut anturit mittaavat tunnin välein huonelämpötiloja ja ilman kosteutta. Datan pohjalta Kiinteistövahti ohjeistaa, miten taloyhtiön lämmönjakokeskusta kannattaa säätää haluttujen lämpötilojen varmistamiseksi. Palvelun keräämä tieto voi myös auttaa löytämään patteriverkoston tasapainotukseen liittyvät ongelmat.

Kiinteistövahti auttaa varmistamaan, että lämmitys toimii hyvin koko talossa eikä asuntoja ylilämmitetä. Se tuo taloyhtiön lämmityskuluihin jopa 10 prosentin säästöt.

Kiinteistövahti on saatavilla kaikkialle Suomeen kaiken kokoisiin ja tyyppisiin taloyhtiöihin. Sen käyttöönotto on nopeaa ja helppoa.

Lue lisää aiheesta

Lämpö