• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää
Lämpö

Lämpöä tarvitaan

  • Teksti: Tarja Västilä
  • Kuvat:
  • 2016-12-19
Reino Nordin tekee kaukolämmöstä runoutta. Kaukolämpökampanjassa soi Lämpöö-biisi ja lämpöinen rakkaudesta laulava mies on itsekin.

Reino Nordin tekee musiikkia, keikkailee, näyttelee elokuvissa ja tv-sarjoissa, vie lapsiaan esikouluun ja uskoo rakkauteen.

Suht koht normipäivä: muusikko ja näyttelijä Reino Nordin on aamulla vienyt lapsensa esikouluun, piipahtanut Ylellä, antanut pari haastattelua ja päätynyt iltapäiväksi levy-yhtiöön.

”Levy-yhtiössä pohdittiin, miten minusta saisi seksikkäämmän”, toteaa Nordin ja nauraa reiskamaiseen tyyliin, joka tuli tutuksi syksyllä Antti Holma Show’ta seuranneille tv-katsojille.

Show’n panelistina Nordin ihastutti tv-kansaa nokkelasanaisena ja rentona humoristina eli omana itsenään. Pehmopuolikin löytyy: riittää, kun kuuntelee miehen biisejä, joissa keskeisenä teemana on rakkaus. Näyttelijä Nordin on lisäksi lukuisissa rooleissaan taipunut moneksi.

Ura muusikkona

Musiikillisena läpimurtona voidaan pitää vuotta 2008, jolloin Reino & The Rhinos julkaisi esikoislevynsä. Ennen suosioon pompahtamista Nordin oli vuosia tehnyt musiikkia, paukutellut rumpuja sekä soittanut kitaraa ja bassoa.

Jo lapsuuden kodissa musiikki raikasi, joten muusikon ura oli Reinolle passeli vaihtoehto.

”Kun olin sirkusalalle syntynyt, lähdin itsekin soitellen sotaan.”

Nyt levyjä on kertynyt 3,5: Rhinosin kanssa kaksi albumia ja EP-levy sekä oma pitkäsoitto, hiphopahtava, reggaehenkinen ja jopa iskelmäperinnettä vaaliva Bongo Rock. Levy kuvastaa Nordinin monipuolisuutta: hän soitti kaikki instrumentit, miksasi ja toimi tuottajana.

”Se oli itsekseen opiskelua: kokeilin, onnistuuko tuottaminen ja miksaaminen omin voimin.”

The Rhinos -yhtyeen vokalisti keikkailee oman bändinsä kanssa, mutta tulevat keväiset keikat hoituvat dj:n avittamana. Rundeille on kevyempi lähteä itsekseen kuin seitsemän miehen voimin.

Moni lätkäfani kohotti taannoin tunnelmaa kuuntelemalla nuorten MM-kisojen virallista ja Nordinin loihtimaa Catch The Game -kisabiisiä. Kiekkomiehelle biisin tekeminen oli mieluisaa, sillä Reino pelaa itsekin harrastesarjassa ja laji on ollut läheinen jo lapsesta saakka.

Nordinin biisit syntyvät sydämestä

Sanoja lauluihin tulee Nordinin mukaan monesta suunnasta – joskus vain yksi lause voi olla pontimena tai laajempia rimpsuja kertyy pääkoppaan, josta pullahtavat oikeana hetkenä ulos.

”Päässä on käynyt kova kuhina koko iän. Levyillä voi olla vanhojakin tekstejä, jotka olen herättänyt eloon. Tai sitten biisit syntyvät nopeasti, kun vain istuu pajassaan alas ja alkaa kirjoittaa.”

”Rakkaus tarkoittaa sitä, että otan lapset syliin ja käperryn vaimon viekkuun.”

Helmikuun alussa fanit saivat kuunneltavakseen Reinon uuden biisin, maaliskuussa on tiedossa lisää.

”Levyt alkavat olla mennyttä aikaa, kun jengi kuuntelee musiikkia digitaalisten palvelujen kautta. Albumin voi julkaista sitten, kun biisit ovat jo tuttuja.”

Kun musiikin tekemisen palo on muuttunut ammatillisemmaksi ja aika sen myötä rajallisemmaksi, Nordin voi jo pikkuisen hellittää ja antaa muidenkin puuhata uran eteen.

”Enää ei tarvitse tehdä itse ihan kaikkea ja pystyy luottamaan muihinkin. Joku katsoo, että miehellä on hyvä puku päällä, ympärillä on stylistiä, markkinoijaa ja tuottajaa. Ja vielä joku silittää paidan päälle. Kannan korteni kekoon: tällä touhulla on työllistävä vaikutus.”

Näyttelijä tv-sarjoissa ja lavalla

Jo ennen ammattimuusikon uraansa Nordinilla oli rooleja monissa elokuvissa tai tv-sarjoissa. Paljon ehtii, kun aloittaa näyttelemisen kolmivuotiaana.

Jos kaikki roolit niputetaan yhteen, lukema kipuaa yli 50:n. Viimeksi mies nähtiin valkokankaalla elokuvassa Vuonna 85 ja ruudulla Roba-tv-sarjassa. Myös ääninäyttelijänä animaatioelokuvissa mies on kerännyt suitsutusta: Itse ilkimyksen pikkupahis Vektori ja kameleontti Rangon nimirooli ovat viihdyttäneet sekä pieniä että isompia katsojia.

”Näytteleminen on persnahassa tallessa, ja vuodessa tulee tehtyä muutamia leffa- ja tv-rooleja. On kiva, kun muistetaan ja pyydetään mukaan.”

Vakavampaa ja psykologisempaa puoltaan Nordin on päässyt esittämään teatterin lavalla. Kriitikoiden ylistämässä Antero Kipunen (ei mistään kotoisin) -monologissa hän näytti kykynsä sekä yleisölle että itselleen.

”Tällaiselle itseoppineelle lavastajan pojalle se oli hyvä ja tärkeä kokemus.”

Myös rentoa Reinoa on nähty teatteriestradeilla. Fingerpori-näytelmässä hän esitti naistoimittajaa, nuorisopastoria, puolikarkeita vehnäjauhoja ja Mustanaamiota. Näytelmässä Ei kiitos Reino näytti rakastajan taitojaan. Hän myös sävelsi molempien näytelmien musiikin.

”En sano ei kiitos, jos kiinnostavia töitä on tarjolla. Pitäähän lapsille saada ruokaa pöytään.”

Sapuskaa on luvassa jatkossakin. Maaliskuussa alkaa pyöriä uusi 10-osainen tv-sarja Kynsin hampain, jossa Reiskaa on taas mahdollisuus hämmästellä.

Lempee ja lämpöö

Nordinin vuosien takainen Lempee-biisi on kuultavissa Helenin kaukolämpökampanjassa Lämpöö-versiona. Biisin pieni muokkaus oli luontevaa, sillä artistin mukaan molemmat asiat, lempi ja lämpö, ovat tärkeitä asioita.

”Lämpöä tässä maassa todella tarvitaan, ja rakkaudesta olen laulanut aina. Rakkaus saa merkityksen, kun sitä osoitetaan läheisille. Perheessä läheisyys on oleellista mielenterveydenkin kannalta. Itselle se tarkoittaa sitä, että otan lapset syliin ja käperryn vaimon viekkuun.”

KUKA?

Muusikko ja näyttelijä Reino Nordin, 32, on The Rhinos -yhtyeen keulakuva ja näytellyt elokuvissa, tv-sarjoissa ja teatterissa. Hänellä on 4-, 6- ja 11-vuotiaat lapset ja hän asuu vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa Helsingissä. Harrastuksiin kuuluvat jääkiekko ja ”pakollinen” ranskan opiskelu ranskankielisessä esikoulussa käyvien lasten ansiosta.

Reinon energiansäästövinkit

1. Viileässäkin viihtyy ja kylmät suihkut piristävät. Lämpötilaa pystyy aina säätämään.
2. Toteutumattoman ydinvoimalan verran ei tarvitse kuluttaa sähköä. Laitteet voi sammuttaa, kun niitä ei tarvitse.
3. Kierrättäminen kannattaa. Sitä ja energiaan liittyviä asioita voi opettaa jo lapsille: miksi paristot viedään kierrätykseen ja miksi käytetään energiansäästölamppuja. Isot edellä, pienet perässä!

 

Kysy lisää!

Kiinnostuitko kaukolämmöstä? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Lupa koskea termostaattiin

Näyttelijä Eeva Litmanen lähti mukaan Helenin Lämpölupaus-kampanjaan, koska hän haluaisi jättää jälkipolville paremman maailman.

Kodikasta kaukolämpöä Suomenlinnassa

Eristyksissä, mutta lähellä ydinkeskustaa, elää tiivis saariyhteisö. Suomenlinnassa tunnetaan naapurit ja nautitaan saaristoluonnosta.

Helppoa olla ekologinen – Tee Lämpölupaus

Energia-alan murros vetää suomalaiset aktiivisiksi energian käyttäjiksi. Jokainen voi vaikuttaa omilla teoillaan siihen, että energiantuotannon hiilidioksidipäästöjen väheneminen jatkuu. Lämpölupaus on hyvä keino vaikuttaa.