Lämpö

Luonnonystävä ja diplomi-inssi

  • Teksti: Jenni Uusilehto
  • Kuvat:
  • 2018-12-21

Sanna Käyhkö kehittää Helenissä energiaa ja ympäristöä säästäviä tuotteita ja palveluita.

Sanna Käyhkö on ollut Helenissä töissä kesästä 2013.

Sanna Käyhkö on ollut Helenissä töissä kesästä 2013.

Tulin Heleniin kesäharjoittelijaksi vuonna 2013. Olin 23-vuotias ja opiskelin Metropolia Ammattikorkeakoulussa konetekniikan insinööriksi. Toimin Vuosaaren voimalaitoksilla koneasentajaharjoittelijana mekaanisessa kunnossapitoryhmässä kaksi kesää ja avustin huolto- ja asennustöissä. Opin koneenasennustöistä paljon, mitä en insinööriopintojen aikana muuten olisi oppinut.

Vuonna 2015 työskentelin Vuosaaressa kesämestarina. Toimin konemestarin oikeana kätenä, tuurasin häntä välillä ja ohjeistin kesäharjoittelijoita asennus- ja huoltotöissä.

Alkuvuodesta 2016 tein insinöörityönä teknistaloudellisen selvityksen Vuosaaren kattiloiden säilöntämahdollisuuksista. Kesällä toimin Salmisaaren voimalaitoksessa avustavana kunnossapitosuunnittelijana ja pääsin avustamaan vuosihuollon suunnitteluun liittyvissä töissä.

Jatkoin opintojani Aalto-yliopistossa, josta valmistuin energiatekniikan diplomi-insinööriksi syksyllä 2018. Diplomityöni tein Sähkötalossa Esiselvitykset-ryhmässä. Tutkin aurinkolämpöjärjestelmiä ja lämpövarastoja.

Diplomityön jälkeen sain Helenistä vakituisen työpaikan kaukolämmön ja jäähdytyksen tuoteasiantuntijana. Työssäni mietin, miten Helenin tuotteita kehitetään ja minkälaisille uusille tuotteille ja palveluille on tarvetta. Ajan henki ja asiakkaiden toiveet ohjaavat tuote- ja palvelukehitystä, mikä näkyy työssäni päivittäin. Raportoin myös Helenin energiatehokkuusasioista ja teen päästölaskelmia.

Syksyllä olen työskennellyt Älykkään Lämmönjakokeskuksen tuotekehityksen ja kuluttajille suunnatun Uusiutuva kaukolämpö -tuotteen parissa. Älykäs Lämmönjakokeskus on viime lokakuussa lanseerattu, asunto-osakeyhtiöille suunniteltu palvelu, joka yhdistää lämmönjakokeskuksen uusimisen ja älykkään lämmönohjauksen etänä. Siinä huoneistojen lämpötiloja seurataan antureilla ja lämmönjakokeskuksen toimintaa säädetään lämpötilatietojen pohjalta. Uusiutuva kaukolämpö on uusiutuvilla energialähteillä tuotettua kaukolämpöä, jota kaukolämpöasiakkaat voivat ostaa koteihinsa.

Olen ollut myös mukana Avoimen kaukolämmön palvelukehityksessä, jossa ostetaan asiakkailta heidän yrityksessä tai kiinteistössä syntyvä ylimääräinen lämpö. Hyödyntämällä ylimääräisen lämmön vähennämme muiden energialähteiden käyttöä kaukolämpöverkossa ja säästämme ympäristöä.

Helen on työpaikkana monipuolinen ja innostava. Täällä on kannustava ilmapiiri ja ihmiset auttavat toisiaan mielellään. Opin työssäni jatkuvasti uutta.

Parasta työssäni on se, että saan olla mukana rakentamassa parempaa maailmaa. Olen energia-alan aallonharjalla kehittämässä uusia energiaratkaisuja ja energiatehokkuutta sekä torjumassa ilmastonmuutosta.

Olin lukioikäisenä eläimiä ja luontoa rakastava luonnonystävä. En tuolloin osannut kuvitella päätyväni opiskelemaan tekniikkaa. Energia-alalla pääsen kuitenkin työskentelemään niiden asioiden parissa, jotka koen tärkeiksi.

Kaukolämmön ja jäähdytyksen tuoteasiantuntija Sanna Käyhkö

Toimipaikka: Sähkötalo, Helsinki

Koulutus: energiatekniikan diplomi-insinööri

Helenissä töissä: kesästä 2013

Avainsanat

uratarina

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Asiakkuuspäällikkö Kari Mustalahti haluaa kasvattaa uusiutuvan energian käyttöä Suomessa

Energia-alan vauhdikas kehitys luo uusia mahdollisuuksia asiakkaille.

Asiakkuuspäällikkö Petteri Luukkonen myy aurinkoratkaisuja savolaisella letkeydellä

Helenissä tavoitellaan hiilineutraalia energiatulevaisuutta yhdessä asiakkaiden kanssa.

Asiakkaana koko Helsinki

Käyttökeskuspäällikkö Tiina Saransaari tiimeineen huolehtii, että pääkaupunki pysyy sähköisenä.