Artikkeli / 5.6.2017

Arttu Lindeman – valokeilassa viihtyvä räppäri

Aluksi nuorimies tunnettiin YouTube-videoistaan, sitten rap-biiseistään. Arttu Lindeman ei ole tubettamisesta luopunut, mutta intohimona on hyvä musiikki, johon voi samaistua.

Teksti: Tarja Västilä Kuvat: Ville Juurikkala

Kaksikymppinen Arttu Lindeman tekee yli sata keikkaa vuodessa ja ehtii sen lisäksi tehdä videoita omalle YouTube-kanavalleen. Se on hatunnoston arvoinen suoritus.

"Aloitin 16-vuotiaana videobloggaamisen ja muistan nimimerkkejä, jotka kommentoivat videoitani. Nyt ne nimimerkit tulevat keikalla ottamaan hihasta. Haluan olla esimerkkinä jokaiselle ja kertoa, että kaikki on mahdollista."

Lindeman saa elämänsä mahtumaan alle kymmenminuuttiseen videoon: piirtäen, puhuen ja leikaten hän kertoo taipaleensa syntymästä nykyhetkeen. Mun koko elämä -video on kiinnostanut: sitä on katsottu yli puoli miljoonaa kertaa.

Pikkupoikana kerrostalossa asunut Arttu kertoo pelanneensa isoveljensä kanssa sählyä, futista ja jääkiekkoa talon pitkällä käytävällä. Lätkästä tuli rakas harrastus vuosiksi, se piirtyy videolle sydämin. Sydämiä ja kiitoksia saavat myös perhe ja katselijat.

"Olen saanut hyvän kasvatuksen ja oikeat arvot elämään. Olen kiitollinen, että vanhemmat ovat antaneet minun tehdä omia juttujani. He ovat istuttaneet minuun ajatuksen, että jos haluan festareille esiintymään, ensin pitää tehdä biisejä ja olla artisti."

Vuoden artisti

Vuoden 2015 heinäkuussa Lindeman julkaisi omakustannebiisinsä YouTubeen ja Spotifyhin. Huippuhetki oli, kun hän pääsi jo elokuussa esittämään kappaleensa täydelle Hartwall-areenalle.

"Räppään, koska osaan puhua, mutten osaa laulaa", määrittelee Arttu.

Areenakeikasta vierähti puoli vuotta, kun Lindeman allekirjoitti levytyssopimuksen Sony Musicin kanssa. Ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen vuoden 2016 aikana julkaistiin neljä singleä. Esimerkiksi Läikkyy-kappaletta kuunneltiin julkaisuyönä yli 60 000 kertaa, se toi kultalevyn alle parissa viikossa ja platinaa kuukaudessa.

"Sitä on kuunneltu yhdeksän miljoonaa kertaa. Jos kertoja olisi tuhat ja niistä 500 olisi äidin, se ei tuntuisi ihan samalta. Mutta on äiti ollut koko ajan tukena, ei vain biisien kuuntelijana."

Emma-gaalassa Lindeman valittiin yleisöäänin vuoden 2016 artistiksi. Hän oli myös ehdolla vuoden tulokkaaksi ja Läikkyy vuoden musiikkivideoksi.

"Kuulemma kukaan ei tuntenut minua, nousi kauhea polemiikki. Vähän sama juttu, kun joku urputtaa pressan valintaa, vaikka ei olisi käynyt edes äänestämässä. Voitin, kun yleisö niin päätti."

Jaksaa, jaksaa!

Biisejä syntyy koko ajan, ja albumi tuli ulos syyskesällä. Lindeman haluaa tehdä hyvää musiikkia, joka herättää tuntemuksia ja johon voi samaistua.

"Biisit tulevat oman elämän arkisista tilanteista, hauskanpidosta, ilmiöistä tai elokuvista. Faijas kertoo entisen tyttöystävän epäilevästä isästä, varmaan kaikilla on samoja kokemuksia. Hukutaan lähti Titanic-leffasta. En räppää mitään Ferrarilla Vippiin, koska en itsekään niin tee."

Omakohtaista on myös keväällä julkaistu, rakkausaiheinen Parempaan en pysty: vaikka poika kuinka yrittää, tyttö ei lämpene.

Lindeman sanoo löytäneensä oman tyylinsä. Hän vaikuttaa myös taustanauhoihinsa: kun tietää, mitä haluaa, biisistä tulee juuri oikeanlainen.

"Haluan jatkaa uraa, en ole vain tubettajajannu. Syksyn albumirundilla on mukana oma tekniikka ja visuaalinen ilme sekä taustalaulaja ja dj. Viikolla treenaan salilla, pelaan futista ja höntsäilen jääkiekkoa keski-ikäisten äijien kanssa. Ja taas jaksaa kiitää ympäri Suomea."

Jaksamista auttaa sekin, ettei Arttu jää kuppiloihin notkumaan. Keikat hoituvat omalla autolla.

Tubettava räppääjä Arttu Lindeman omistautuu musiikille. Henkilöbrändin tunnuksena on hattu, niitä Artulta löytyy peräti 16 kappaletta. Muutenkin nuorimies haluaa olla trendikäs: shoppailu kuuluu harrastuksiin.

Tubettava räppääjä Arttu Lindeman omistautuu musiikille. Henkilöbrändin tunnuksena on hattu, niitä Artulta löytyy peräti 16 kappaletta. Muutenkin nuorimies haluaa olla trendikäs: shoppailu kuuluu harrastuksiin.

Tubea ja teeveetä

Tubettamisen Lindeman aloitti Ruotsin vaihto-oppilasvuotenaan. Perheelle ja ystäville suunnatut videot kiinnostivat laajemminkin. Nyt Artun omalla YouTube-kanavalla on jo yli 170 000 tilaajaa. Aika riittää nykyään muutaman videon tekemiseen viikossa.

Nuoria tubettajia Lindeman kehottaa tekemään videoita, joita voi ja on myös syytä näyttää vanhemmille. Ja videoita pitää pystyä vuosienkin päästä katsomaan, sillä netistä ei mikään häviä.

Kun on tarpeeksi nimeä, tubetus voi olla ammattimaista. Lindemanin kanavalla on tienestiä tuovia mainoksia ja yhteistyökuvioita. Kaupallisuuteen hän suostuu, jos se sopii hänen brändiinsä.

Keväällä Lindemania ponnahti tv-ruutuihin. Omassa ohjelmassaan Arttu katsoi videoita ja jutusteli vieraidensa kanssa. Sikke Sumarin hän halusi vieraakseen hyvän muiston vuoksi:

"Olin silloin yläasteella ja koulukiusattu, kun Liviltä tuli Sikke, ruokaa rakkaudella -ohjelma. Katsoin sitä aina yhdessä äidin kanssa, teimmekin joitain ruokia. Ne olivat mukavia hetkiä."

Osat ovat vaihtuneet: Arttu on nähnyt keikoillaan tuttuja naamoja, niitä kiusaajia.

Onnellinen Arttu

Lindeman myöntää, ettei hän kaihda julkisuutta. Nimmareiden kirjoittamiseen ja yhteiskuviin fanien kanssa löytyy aikaa.

"Olen aina ollut vähän sellainen valokeilatyyppi, vanhemmatkin kutsuivat linssiluteeksi. Rakastan nähdä ihmisiä ja heittää femmat. Olen heille elämäni velkaa."

Lindeman toteaa, että tänä päivänä hänet tekevät onnelliseksi lähimmäisenrakkaus eli perhe ja tyttöystävä, musiikki ja tavoitteiden saavuttaminen.

"Olen saanut toteuttaa haaveitani. Minulla on kova työmoraali, joka auttaa uran luomisessa."

Artistin elämänfilosofiasta on ammennettavaa: Ihminen on päivän ajatustensa summa

ARTUN ENERGIANSÄÄSTÖVINKIT

  • Kun lähden himasta, sammutan aina kaikki valot. Turhaan ne siellä palavat, kun olen paljon viikonloppuja pois.
  • Jos en tarvitse latureita, otan ne pois seinästä energiaa kuluttamasta.
  • Käytän ekopesuohjelmaa astianpesukoneessa. Puhdasta tulee niinkin. Lisäksi lajittelen kaikki jätteet.

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö