Persoona

Saunalautta, paljulautta, aurinkosähkövene – ”Aurinkoenergiasta pitää tehdä hauskaa”

  • Teksti: Marjukka Puolakka
  • Kuvat:
  • 29.04.2021

Keksijä Janne Käpylehto haluaa tempauksillaan innostaa ihmisiä miettimään energia-asioita.

Janne Käpylehto rakensi vuonna 2014 Suomen ensimmäisen kerrostaloaurinkovoimalan. Asuinhuoneistoon liitetty pilottivoimala ei kuitenkaan ollut taloudellisesti kannattava.

Sen jälkeen useissa taloyhtiöissä on rakennettu voimaloita tuottamaan kiinteistösähköä. Hyvityslaskennan avulla niiden sähköä voi pian alkaa hyödyntää myös asunnoissa ilman ylimääräisiä kuluja.

”Menossa on lähienergian murros, koska kuluttajat ovat päässeet mukaan energiabisnekseen. Kun osa energiasta tehdään itse, energia kiinnostaa, ja sitä aletaan käyttämään fiksummin.”

Käpylehdon kehittämä Voimala-oppimisympäristö on käytössä 700 peruskoulussa. Se on energinen paketti, jolla voi tutustua uusiutuvan energian tuotantoon, varastointiin, mittarointiin ja käyttöön.

Kehitystyöt saavat olla myös vähän pöljiä

”Olen erikoistunut matkustamaan Tallinnaan mitä kummallisimmilla härveleillä, kuten saunalautalla, paljulautalla ja aurinkosähkökäyttöisellä veneellä.”

Ensi kesälle on suunnitteilla aurinkosähkövenematka Tukholmaan sekä reissu ponttonisohvalla Pietariin.

Tiesitkö?

Vuonna 2021 aurinkosähkön käyttö on tullut edullisemmaksi taloyhtiöissä, joille siirtoyhtiöt voivat tarjota hyvityslaskentaa, kuten esimerkiksi Helen Sähköverkon alueella.