Artikkeli / 1.6.2020

Rakastatko myrskyjä ja ukkosia? Ryhdy myrskybongariksi!

Myrskybongarit ry:n puheenjohtaja Joni Rinta-Möykky tietää, että ensimmäisen trombin tai vesipatsaan ikuistaminen on uskomatonta.

Teksti: Ani Kellomäki Kuvat: Hannu Aromaa

"Myrskybongaus on Yhdysvalloista lähtöisin oleva sääharrastus, jossa rajuilmoja jahdataan kuvien ja tieteellisen datan toivossa. Harrastuksesta tekee mielenkiintoisen luonnon läheisyys ja luonnonilmiöiden mukana tuleva jännitys. Toisinaan ukkospäivä saattaa jäädä vaisuksi ja kotiin palataan tyhjin käsin. Joskus odotukset ylittyvät monin verroin. Ensimmäisen trombin tai vesipatsaan ikuistaminen on uskomatonta.

Olen ollut lapsesta asti kiinnostunut säästä ja myrskyistä. Ensin luin kirjoja ja myöhemmin kiinnostuin sääennustemenetelmistä ja tutkakuvatulkinnoista. Oma lähestymistapani on tieteellinen, mutta myrskyjä voi bongata vaikka mökkiterassilta.

Myrskybongari tarvitsee maalaisjärkeä ja nöyryyttä. Ukkonen tai syysmyrskyn voimakkaat tuulet voivat olla riski terveydelle. Yli 30 m/s puhaltavat myrskypuuskat, runsas salamointi ja taajamatulvat eivät ole leikin asia. Joskus uutisissa näkee vääränlaista lähestymistapaa, kun esimerkiksi salamaa on uhkarohkeasti kuvattu läheltä. Sensaatiohakuisuus ja turha riskinotto pilaavat koko harrastajakunnan maineen.

Bongaajan tärkeimmät välineet ovat tietokone ennusteiden seuraamista ja kamera tapahtumien taltiointia varten. Tuulimittarilla mitataan ukkospuuskien voimakkuuksia. Työntömitta toimii suurien rakeiden mittaamiseen, ja ukkostutka kolmiomittaa salamoiden sijainnin, mistä voi päätellä, onko ukkossolu kehittymässä vaiko hiipumassa.

Myrskybongari voi olla avuksi raportoimalla tieteelliset havainnot, kuten myrskytuhot ja rakeiden koot, Ilmatieteen laitokselle ja roikkuvat sähkölinjat ja kaatuneet puut viranomaisille."

Jonin vinkit myrskybongareille

  • Verkostoidu ja bongaa porukalla.
  • Seuraa varoituksia ja suosituksia.
  • Älä hosu. Suunnittele retket hyvin.
  • Hanki tietoa: myrskybongarit.fi  

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö