Artikkeli / 22.2.2019

Tubettaja Roni Back on esikuva, jota moni kuuntelee tarkkaan

Roni Bäck, taiteilijanimeltään Roni Back, on Suomen suosituimpia tubettajia. Moni uskoo idoliaan ehdoitta. Mitä Roni ajattelee siitä?

Teksti: Alma Tuuva Kuvat: Timo Villanen

Kun Roni Back puhuu kameralle, sadattuhannet lapset ja nuoret kuuntelevat häntä tarkkaan. Videoissaan hän on käsitellyt muun muassa ilotulitteiden kieltämistä, terapiaa, uimahyppyjä, erilaisia ajankohtaisia uutisia ja Donald Trumpia.

Sillä, mitä Roni Back sanoo ja tekee, on merkitystä. Erityisesti lapset kopioivat idoliaan helposti.

”Tiedän, että sanani uppoavat yleisööni.”

Kun Roni syö videolla aamupalaksi puuroa, myös videon nähneet lapset haluavat syödä puuroa. Jos hänellä on videolla tietynlaiset kuulokkeet, moni hankkii samanlaiset. Ja jos hän puhuu videolla EU:n suunnittelemasta tekijänoikeuksiin liittyvästä lakimuutoksesta, lapset alkavat puhumaan vanhemmilleen Artikla 13 -direktiivistä. Roni Back tietää, että hänen sanansa uppoavat yleisöön.

”Eräs isä kertoi poikansa sanoneen, että Roni Back on siistimpi tyyppi kuin Cristiano Ronaldo. Real Madridin kannattajana otin sen erittäin suurena kohteliaisuutena. Monet vanhemmat myös kertovat, että olen heidän lapsilleen kuin jumala. He katsovat videoitani joka päivä ja uskovat kaiken, mitä sanon”, Roni kertoo.

Hän ei kuitenkaan halua olla mielipidejohtaja, joka kertoo muille, miten pitäisi elää tai ajatella. Sen sijaan Roni haluaa tarjota katsojille tietoa, jotta he voivat muodostaa mielipiteensä itse.

Tosin on muutamia asioita, joissa hän haluaa mielipiteensä kuuluville.

”Ilmastonmuutos on yksi näistä asioista. Haluan luoda Suomeen sellaista ilmapiiriä, ettei saastutettaisi loputtomasti. Toinen tärkeä aihe on nuorten syrjäytyminen. On joitain minulle tärkeitä arvoja, joita haluan tuoda enemmän esiin. Ihmiset saavat kuitenkin itse päättää, mitä mieltä ovat.”

Taviksesta tubettajaksi

Vielä jokunen vuosi sitten tunnetuimmat nuorisoidolit olivat muusikoita, urheilijoita tai näyttelijöitä. Nykyään idolit ovat lähes yksinomaan tubettajia. Tubettajien vahvuus on samaistuttavuus, tubettaja on kuin se kiva isosisko tai veli, jolla on aina kiinnostavaa kerrottavaa. Myös Roni Back haluaa olla mahdollisimman tavallinen.

”En tee videoita rahan tai julkisuuden takia, vaan siksi, että tykkään tehdä niitä.”

Roni aloitti tubettamisen vuonna 2012 tekemällä pelivideoita. Silloin tubettaminen ei ollut vielä ammatti eikä nykyisen kaltaista tubekulttuuria ollut. Videot olivat kotikutoisia. Teknistä toteutusta ei tarvinnut juuri miettiä ja pelkkä kamera riitti. Kilpailu katsojista ei ollut yhtä kovaa kuin nykyään. Roni oli silloin lukiossa ja mietti, mikä hänestä tulee isona.

”Halusin esiintyä ja tehdä jotain erilaista. Huomasin, että tubettaminen oli Yhdysvalloissa ammatti ja mietin, että olisipa siistiä tehdä työkseen videoita.”

Suunnitelma ammattitubettajaksi ryhtymisestä ei kuitenkaan saanut kannatusta koulun puolelta. Myös Ronin vanhemmat olivat sitä mieltä, että on hyvä olla varasuunnitelma.

Ronin energiavinkki: "Sammutan aina tietokoneen, kun lähden kotoa."

Koska Roni oli aina ollut hyvä numeroissa, hän päätyi opiskelemaan rahoitusta. Hän ei kuitenkaan lakannut tekemästä videoita, vaan teki niitä edelleen harrastuksena.

”Jossain vaiheessa älysin, että jos minulla on harrastukseni kautta seuraajia ja jonkin verran tuloja, niin tulevaisuudessa seuraajia ja tuloja voi olla vielä enemmän. Ja että se saattaa johtaa ihan mihin tahansa.”

Roni valmistui kauppatieteiden kandidaatiksi vuonna 2016. Hän ei kuitenkaan ole koskaan tehnyt oman alansa töitä eikä aio ainakaan lähitulevaisuudessa palata koulun penkille.

Vuorokausi ilman sähköä

Arkielämässään Roni pyrkii ekologisiin ratkaisuihin. Hän on vuokrannut oman nimikkopaneelinsa Helenin Kivikon aurinkovoimalasta ja kertoo etsivänsä tapoja säästää energiaa elintasosta tinkimättä.

Roni on tehnyt useita ilmastonmuutokseen liittyviä videoita.

 ”Ilmastonmuutos kiinnostaa nuoria tosi paljon. On aika siistiä, että siitä on tullut megatrendi.”

Yksi silmiä avaava kokemus oli Helenin kanssa tehty yhteistyövideo, jota varten Roni Back vietti vuorokauden ilman sähköä.

”Ensimmäinen tunti meni tylsistyessä, kun ei voinut katsoa telkkaria tai näprätä puhelinta. Mutta lopulta tuli tehtyä vaikka mitä! Laskin pulkalla mäkeä, nyrkkeilin ja pelasin sählyä. Yhtäkkiä oli loputtomasti aikaa. Opin myös arvostamaan sitä, ettei tarvitse lämmittää ruokaa nuotiolla.”

Heittäytyminen on asia, josta Roni Back tunnetaan. Monelle katsojalle 24 tuntia ilman sähköä on mahdotonta edes yrittää, mutta video kannustaa kokeilemaan.

Voisiko oman perheen kesken yrittää sähkötöntä iltaa lautapelien parissa?

Vinkki! Katso yhdessä lapsesi kanssa videolta, miten Roni Back vastasi sähköttömään haasteeseen: helen.fi/roniback 

Pieni tube-sanasto

  • Tubettaa: Tehdä videoita YouTubeen.
  • Vlogata: Melkein sama asia kuin tubettaminen, mutta viittaa erityisesti päiväkirjamaiseen You­Tube-sisältöön.
  • Seuraaja: Henkilö, joka on tilannut tubettajan kanavan.
  • Meet&Greet: Tapahtuma, jossa tubettaja tai muu julkisuuden henkilö tapaa fanejaan.
  • Näyttökerta: Kertoo, kuinka monta kertaa videota on katsottu. Se on myös videon yleisen suosion tärkeä mittari.

Kuka?

Roni Bäck, 25, on suomalainen tubettaja, yrittäjä ja viihdyttäjä. Hän on koulutukseltaan kauppatieteiden kandidaatti. Bäck asuu Helsingissä tyttöystävänsä kanssa ja harrastaa salibandya, jalkapalloa, punttisalilla käymistä ja tietokoneella pelaamista.

  • 1993 Roni Bäck syntyi.
  • 2012 Latasi ­Youtubeen ensimmäiset pelivideot.
  • 2012 Aloitti kauppatieteiden opiskelun.
  • 2016 Youtube-kanavalla 100 000 tilaajaa.
  • 2016 Valmistui kauppatieteiden kandidaatiksi.
  • 2018 Vuokrasi oman nimikkopaneelinsa Helenin Kivikon aurinkovoimalasta.
  • 2019 Youtube-kanavalla yli 470 000 tilaajaa.

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö