Artikkeli / 11.5.2017

Sähköverkkoa kannattelemassa

Helsingissä sähköverkon häiriöt ovat tuikiharvinaisia. Jos vikaa kuitenkin ilmenee, Leif Knief kollegoineen korjaa tilanteen.

Teksti: Kati Särkelä Kuvat: Sampo Korhonen

Päätoimipaikkani on Käpylässä. Käyttökeskus pystyy seuraamaan Helsingin Sähköverkon toimintaa reaaliaikaisesti, ja osittain myös minä omalta työpisteeltäni. Meitä on kolme käyttöteknikkoa ja kolme asiatuntijaa tiimissä, minun vastuullani ovat kaupungin läntiset alueet. Toimin asiantuntijana sähköverkkojen käyttö- ja kunnossapitotehtävissä, keski- ja pienjänniteverkoissa. Esimerkiksi urakoitsijat ja asiakkaat ovat minuun yhteydessä, kun sähköverkkoon liittyviä keskeytyksiä suunnitellaan. Keskeytykset liittyvät sähköverkon investointi- ja kunnossapitotöihin.

Työni on pääosin suunnittelua työpöydän ja tietokoneen ääressä järjestelmien parissa, kentällä liikkuminen on vähentynyt takavuosista. Sähköaseman uusinta- tai kunnossapitotöistä seuraa kytkentätoimenpiteitä melko lailla, joten kentälläolo on ajoittain hyvinkin aktiivista. Häiriölle lähdetään aina, jos tilanne niin vaatii.

Päivystäjä on aina valmiina

Seitsemän viikon välein olen viikon verran varallaolossa verkon häiriöiden varalta. Silloin on oltava valmiudessa 24 tuntia vuorokaudessa. Yleensä ajan kotoa suoraan oletettuun vikakohteeseen, ja paikan päällä selvitetään vian aiheuttaja ja paikka yhdessä käyttökeskuksen kanssa. Verkkovian paikantaminen maastossa vaatii monenlaista laitetta ja kalustoa, joista meillä suurta osaa näyttelevät muun muassa eristysvastusmittari, kaapelitutka, syöksyaaltogeneraattori ja maamikrofoni.

Viallinen kohta kaapelissa pystytään haarukoimaan noin metrin tarkkuudella. Rengasverkon ansiosta sähköt voidaan palauttaa asiakkaille heti vikavälin "haravoinnin" jälkeen ja korjaustyöt voidaan aloittaa välittömästi. Talvella jäätynyt maa on sulatettava ennen kuin päästään kaivuuhommiin. Asfaltti ja maa-aines kuoritaan pois, ja paikalle hälytetty asentaja korjaa vaurioituneen kaapelin osan.

Päivystysvuorossa tehdään myös ennalta suunniteltuja työkeikkoja, katkaisemme esimerkiksi jonkin yrityksen sähköt, jotta he voivat tehdä tarvittavia määräaikaishuoltotöitä muuntamojärjestelmäänsä. Yleensä se tapahtuu juuri yöaikaan tai viikonloppuisin.

Aloitin aikanaan Helsingin Kaupungin Energialaitoksella vuonna 1985, organisaatiomuutosten myötä työnantajana oli vuodesta 1998 SEU eli Suomen Energia-Urakointi ja vuodesta 2008 Helen Sähköverkko Oy. Ihan aluksi tulin kaivuutöihin, mutta pääsin pian kartuttamaan ammattitaitoa työskentelemällä sähköasentajan apulaisena. Nykyinen työ on kaikkien kokemusvuosien tulosta.

Helsingin sähköverkko on luotettava

Meitä on Helen Sähköverkko Oy:ssä reilut 100 työntekijää. Me hoidamme homman niin, että Helsingissä on nykyisin Euroopan luotettavin sähköverkko – sähkökatkoja sattuu hyvin harvoin. Huipputehokkaan automaation ansiosta kaikki verkon häiriöt eivät edes näy tavalliselle kuluttajalle saakka. Toimitusvarmuuteen on panostettu monin tavoin viime vuosina, muun muassa etäohjattavat muuntamot lyhentävät harvoja sähkökatkoja entisestään, kun sähköt voidaan palauttaa käyttökeskuksesta käsin. Sähköverkkoa parannetaan jatkuvasti myös uusimalla vanhoja kaapeleita.

Työni on tärkeää, sähköä tarvitaan kaikkialla koko ajan. Häiriötilanteissa ihmiset huolestuvat nopeasti, mutta saamme usein myös hyvää palautetta kun sähköt saadaan ripeästi palautettua.

Käyttöteknikko Leif Knief

  • toimipaikka: Helen Sähköverkko Oy:n pääkonttori Käpylässä
  • ikä: 52 vuotta
  • koulutus: Sähkölaitosyliasentaja
  • aloitti vuonna 1985 Helsingin kaupungin energialaitoksella

Lue lisää aiheesta

Helen