Kokemuksia / 5.11.2018

Helenin pohjoisimman asiakkaan koti lämpiää sähköpattereilla ja takalla

Energiaa virtaa pohjoiseen. Utsjoella Oula Kitin talo lämpiää Helenin tarjoamalla sähköllä.

Teksti: Tarja Västilä Kuvat: Antero Isola

Kun etelässä aloitellaan syksyä, pohjoisessa on satanut ensilumi.

”Utsjoella on viisi astetta pakkasta. Syntymäpäivänäni lokakuun puolivälissä on yleensä pahin mahdollinen kelirikkoaika”, kertoo Oula Kitti.

Lumeen on Lapissa totuttu, sitä riittää jopa toukokuulle asti. Kitti asuu puolet vuodesta Rovaniemellä, puolet Utsjoella, jossa on työ ja syntymäkoti.

Sähköä pattereihin, pökköä pesään

Samassa pihapiirissä Utsjoella on parikin talviasuttavaa taloa.

”Hirsirakennus on valmistunut liki 30 vuotta sitten, toinen asuinrakennus kymmenen vuotta myöhemmin. Pojat asuivat aikoinaan jälkimmäisessä”, toteaa Kitti.

Sähköä kuluu vuodessa noin 10 000 kWh, ja suurin osa menee lämmitykseen. Jos ketään ei ole paikalla, pattereissa pidetään peruslämpöä yllä.

”Takkakin tuo lämpöä, ja toisessa ­kämpässä on puuhella. Sauna lämpiää puilla, mutta pesuhuoneessa on lattialämmitys.”

Kitti määrittelee itsensä tavalliseksi sähkönkäyttäjäksi. Energiaa kuluu tarpeen verran: kodinkoneina ovat liesi, mikro, jääkaappi, pakastin ja pyykkikone sekä lämminvesivaraaja. Ilmalämpöpumppu on vielä harkinnassa.

Kitti on yksi energiayhtiö Helenin pohjoisimmista asiakkaista. Asiakkuus alkoi puolitoista vuotta sitten.

”Kun kilpailutin sähkön, Helen osoittautui tuolloin edullisemmaksi. Kun yhtiöstä soitettiin, jatkoin sopimusta. Luotin siihen, että edullista vesisähköä saa jatkossakin.”

Kitin mukaan sähkön hinnoissa ei ole isoja eroja, mutta usein hinta ratkaisee energiayhtiön valinnan. Kilpailuttaminen on helppoa, joten Kitti aikoo tehdä sitä vastaisuudessakin.

Ääripäiden Utsjoki

Viime talvena Utsjoen Kevolla mitattiin pakkasennätykseksi −37,1 astetta. Hellehistoriaakin tehtiin: heinäkuussa paikkakunnalla yllettiin +33,4 asteeseen.

”Kesällä saisi aurinkopaneeleista energiaa, mutta silloin, kun sitä tarvitsisi, ei pohjoisessa aurinko paista. Lähimmät tuulivoimalat löytyvät Norjasta, jonne rakennetaan sata uutta myllyä.”

Sähköautolla huristeluun ei ole mahdollisuuksia, sillä siirtymät ovat pitkiä. Rovaniemeltä Utsjoelle on liki 500 kilometriä ja Piesjoen kodistakin kuntakeskukseen melkein 90 kilometriä. Kitti kelpuuttaisi sähköauton menopeliksi kaupungeissa.

Tänä syksynä mies ehtii vielä metsälle. Lupa on kolmeen hirveen ja vasta kaksi on kaadettu. Kevättalvet Kitti tekee poronhoitotöitä.

”Koti on Tenojokilaaksossa, joten kesät kuluvat kalastaen. Kun elää luonnon keskellä, sitä kannattaa hyödyntää.”

Tiesitkö?

Helenillä on asiakkaita myös etelässä. Lue hankolaisen Eero Elsilän tarina.

Lue lisää aiheesta

Lämpö