Sähkö

Savolainen talo lämpiää vesisähköllä

  • Teksti: Kati Särkelä
  • Kuvat:
  • 10.08.2017

Öljylämmitys vaihtui vaivattomaan sähkölämmitykseen omakotitalossa Savonlinnassa. Vaihto oli myös ympäristöteko, kaikki Rössin perheen käyttämä sähkö on tuotettu vesivoimalla.

Savonlinnalainen Rössin perhe asuu omakotitaloalueella noin kuuden kilometrin päässä Olavinlinnasta ja Savonlinnan keskustasta. Saimaan rantaan on omasta pihasta vain parisataa metriä, ja uimassa onkin käyty harva se päivä. "Lapsia ei ole viileä vesikään haitannut", neljän lapsen isä Ville Rössi kertoo.

Ympäristön arvo näkyy paitsi maisemassa myös perheen energiavalinnoissa. "Vertailin netissä sähkön hintoja ja päädyin Helenin edulliseen määräaikaiseen sähkösopimukseen", sähkö- ja automaatioalalla työskentelevä Rössi kertoo.

"Edullisen hinnan lisäksi ympäristöystävällisyys ohjasi Helenin suuntaan. Sopimuksen sähkö on uusiutuvaa energiaa, kokonaan vesivoimalla tuotettua. Laskutus menee tasan kulutuksen mukaan, ei ennakko- tai arviolaskutuksen."

Öljylämmitys vaihtui ekologisempaan

Rössien vuonna 1989 rakennetussa talossa on 250 m², ja alueen tontit ovat tilavia. Ison omakotitalon lämmitys muodostaa merkittävän osa kotitalouden menoista. Kuusihenkisen perheen arjessa kuluu sähköä monenlaiseen tekemiseen, ja sähkösaunakin lämpiää lähes joka päivä.

Pari vuotta sitten talon öljylämmitys vaihdettiin sähköllä toimivaan järjestelmään. Ilma-vesilämpöpumppu lämmittää pattereissa kiertävän veden sekä käyttöveden. Tavallinen ilmalämpöpumppu lämmittää huoneilman. "Kovimmilla pakkasilla tulet sytytetään myös takka-leivinuuniin", Rössi kertoo.

Lämmitys vaihdettiin ennen kaikkea helppouden takia, myös ympäristönäkökulmalla oli merkitystä. Lämpöpumppujen avulla lämmityskuluihin on tullut vaihdon jälkeen selvää säästöä. "Säästöä aiempaan syntyy, vaikka kesällä ilmalämpöpumpulla myös jäähdytetään."

Ville Rössi on harkinnut aurinkopaneelien hankkimista omalle katolle.

"Talo asettuu ilmansuuntiin ja aurinkoon nähden juuri optimaalisesti, ja aurinkoenergian pientuotanto kiinnostaa. Siten saataisiin kuitattua sähkölaskua vieläkin pienemmäksi."

Millainen sähkösopimus sopii sinulle?

Helenistä saat sähköt aina edullisesti. Haluamme tarjota sähkötuotteita erilaisiin tarpeisiin. Voit sähkösopimusta tehdessäsi valita, haluatko määräaikaisen vai toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen ja haluatko sopimukseesi vakaan vai markkinahinnan mukaan päivittyvän hinnan. Jos teet elämässäsi valintoja ympäristöä ajatellen, saat meiltä myös uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä.

Tutustu vaihtoehtoihin ja hintoihin tarkemmin www.helen.fi

Uusi sähkösopimus

Tutustu sähkösopimuksiimme ja valitse sinulle sopivin vaihtoehto.

Katso sähkön hinnat ja tee sähkösopimus

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Arki antaa energiaa

Elokuvaohjaaja Jalmari Helander saa työssään unelmoida, mutta kotona eletään lapsiperhearkea omakotitalossa.

Aurinkovoimala kotikatolla

Luontokirjailija ja biologi Veikko Neuvonen asennutti huhtikuussa aurinkopaneelit ­ perheen 88-vuotiaaseen hirsitaloon Kumpulassa. Jo syyskuussa – neljässä kuukaudessa – aurinkovoimala oli tuottanut energiaa reilun kaksion vuosikulutuksen verran.

Lämpöä tarvitaan

Reino Nordin tekee kaukolämmöstä runoutta. Kaukolämpökampanjassa soi Lämpöö-biisi ja lämpöinen rakkaudesta laulava mies on itsekin.