Artikkeli / 26.2.2018

Näin nukut paremmin ja säästät samalla energiakulutuksessa

Nukkumisolosuhteisiin kannattaa panostaa. Sopiva lämpötila parantaa unia ja kiihdyttää aineenvaihduntaa.

Teksti: Niclas Storås Kuvat: Niklas Sandström

Kun menet nukkumaan, kehosi alkaa automaattisesti laskemaan ruumiinlämpöäsi. Yleensä ruumiinlämpö laskee yhdestä kahteen celsiusastetta yön aikana. Ei siis ihme, että viileä huonelämpötila auttaa parempiin uniin.

Mikä sitten on sopiva lämpötila makoisiin uniin? Lukuisten tutkimusten perusteella noin 18 asteen sisälämpötila on parhain hyvien unien kannalta. Makuuhuoneen ollessa normaalia huonelämpöä hieman viileämpi kehosi saa helpommin pidettyä yllä unen vaatiman matalamman ruumiinlämmön. Jos taas huoneessa on liian kuuma, nukkuminen voi olla vaikeaa ja katkonaista.

Osaltaan sopivan patjan ja peiton valinta edesauttaa hyviä unia pitämällä kehon oikean lämpöisenä. Liian kylmä sängyssä ei kuitenkaan saisi olla.

Huoneenlämpöä voi laskea lämmityspatterin termostaatista. Sähkölämmittäjille nykyaikainen vaihtoehto on älykäs sähkölämmityksen ohjaus, joka laskee huoneenlämpötilaa automaattisesti haluttuun. Ohjauksen voi säätää myös nostamaan huoneenlämpöä siten, että herätessä on miellyttävää nousta sopivan lämpöiseen huoneeseen. Parempien unien lisäksi huoneen viilentäminen säästää energiaa.

Nukkumislämpötila vaikuttaa terveyteen

Alhainen lämpötila ei pelkästään paranna unia, vaan sen on todettu kiihdyttävän aineenvaihduntaan. Tutkimuksissa on todettu, että viileässä nukuttaessa keho polttaa enemmän kaloreita kuin lämpimässä.

Lisäksi tutkimuksissa on selvinnyt, että viileässä nukkuminen lisää melatoniinin tuotantoa. Kyseessä on pimeässä erittyvä uneen vaikuttava hormoni, joka hidastaa solujen vanhenemisprosessia. Viileän kammarin on myös huomattu helpottavan uniongelmia.

Makuuhuonetta ei kuitenkaan kannata kylmentää liikaa. Japanilaisen tutkimuksen mukaan se voi nostaa verenpainetta heräämisen jälkeen.

Vinkkejä parempiin uniin

1. Säädä valaistus sopivaksi ja pidä makuuhuone pimeänä

Liian kirkas valaistus saattaa pitää pirteänä. Hämärä valaistus taas kertoo kehollesi, että kohta on unien aika. Makuuhuone kannattaa pimentää kunnollisilla verhoilla.

2. Vältä älylaitteita ennen nukkumaanmenoa

Älylaitteiden ja kirkkaiden näyttöjen käyttäminen iltaisin ennen nukkumaan menemistä voi piristää. Näyttöjen sininen valo voi hämätä aivoja ja lisätä pirteyttä. Kännykät, tabletit ja televisiot olisi hyvä pitää poissa makuuhuoneesta ennen nukkumaan menoa.

3. Pidä säännöllinen unirytmi

Säännöllinen unirytmi saa kehon oppimaan, koska on unten aika. Säännölliseen rytmiin pyrkimisestä on myös hyötyä unettomuudesta kärsiville.

 

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö Lämpö