Kokemuksia / 19.12.2016

Omakotitalon sähkön­kulutuksessa voi säästää

Omassa talossa sähkönkulutuksesta saa leikattua jopa viidenneksen järkevillä valinnoilla. Helsinkiläiset Miettiset tietävät, että valot kannattaa sammuttaa, mutta lämmitys on kuitenkin suurin menoerä.

Teksti: Laura Kosonen Kuvat: Minna Kurjenluoma

Takkatuli räiskyy Miettisten perheen vaaleasävyisessä kodissa Laajasalossa Helsingissä. Aava, 8, ja Kaisla, 5, tarjoilevat leikkiuunissa paistamiaan pikkuleipiä, ja olohuoneessa soi leppeä musiikki. Idylli on kuin perhelehdestä.

Mutta Miettiset käyttävät takkaa muutenkin kuin vain tunnelman vuoksi. Pesällisen tai parin polttaminen talvella päivittäin on osa talon lämmitysjärjestelmää ja energiatehokasta asumista.

”Varaavalla takalla on suuri merkitys sähkölämmitteisen paritalomme energiankulutukseen. Puut tulevat pääosin omasta mökkimetsästä”, Kalle Miettinen kertoo.

Lasku kiinnostaa talonomistajaa

Miettiset muuttivat 138-neliöiseen paritaloon runsaat kolme vuotta sitten. Kantakaupungin kerrostaloasujista tuli talonomistajia, ja samalla sähkölasku alkoi kiinnostaa eri tavalla kuin ennen.

”Jos sähkölaskuun meni kerrostalossa 500 euroa vuodessa, muuton jälkeen melkein sama summa saattoi olla kuukausilaskussa. Aika nopeasti tuli mieleen, että voisikohan asialle tehdä jotakin”, Kalle Miettinen muistelee.

Miettiset ilmoittautuivat mukaan Helenin järjestämään ohjelmaan, jossa seurattiin 15 sähkölämmitteisessä talossa asuvan perheen sähkönkulutusta puolentoista vuoden ajan. Tavoitteena oli kulutuksen vähentäminen. Energia-asiantuntijoiden tuella arkeen tehtiin konkreettisia muutoksia, ja tulosta syntyi.

”Meillä sähkönkulutus laski 16 prosenttia. Se tarkoittaa 330 euron säästöä sähkölaskuun vuosittain”, Tuuli Miettinen kertoo.

Tuuli ja Kalle Miettinen sekä lapset Kaisla ja Aava muuttivat paritalokotiinsa reilut kolme vuotta sitten. Sähkölasku alkoi kiinnostaa talonomistajia.

Tuuli ja Kalle Miettinen sekä lapset Kaisla ja Aava muuttivat paritalokotiinsa reilut kolme vuotta sitten. Sähkölasku alkoi kiinnostaa talonomistajia.

Patterit lattialämmityksen tilalle

Suurimmat muutokset tehtiin lämmitykseen. Talon lämmitysjärjestelmää ei uusittu, mutta sen käyttöä tehostettiin. Varaava takka ja ilmalämpöpumppu olivat talossa jo ennestään. Yläkerran lämmitys perustuu niiden käyttöön.

Ilmalämpöpumppu on ajastettu niin, että se toimii tehokkaammin silloin, kun perhe on kotona ja valveilla. Yöksi ja työpäivien ajaksi lämpötila on säädetty viileämmäksi, 18 asteeseen. Asumismukavuudessa ajastusta ei huomaa.

”Alakerrassa on lattialämmitys. Nykyisin pidämme sitä päällä ainoastaan kylpyhuoneessa mukavuussyistä. Muihin tiloihin asensimme kaksi sähköpatteria. Niiden energiankulutus on pientä lattialämmitykseen verrattuna”, Kalle Miettinen huomauttaa.

Myös autotallissa lattialämmityksestä luovuttiin ja tilalle tuli sähköpatteri. Autotallin lämpö on säädetty kymmeneen asteeseen.

”Autoista tulee tilaan paljon kosteutta. Hankimme edullisen ilmankuivaimen ehkäisemään kosteuden tiivistymistä”, Kalle Miettinen kertoo.

Huonelämmön laskeminen kannattaa

Helenin energia-asiantuntija Markku Mannila vahvistaa, että lämmittämiseen menevä energia haukkaa sähkönkulutuksesta suurimman palan sähkölämmitteisessä talossa.

”Nyrkkisääntö on, että puolet kokonaiskulutuksesta menee lämmitykseen ja viidennes lämpöisen käyttöveden lämmittämiseen. Loput 30 prosenttia on taloussähköä eli sitä, mitä käytetään kodinkoneisiin, elektroniikkaan ja valaistukseen”, Mannila sanoo.

Hänen mukaansa sähkölaskusta saa helposti lohkaistua pois viidenneksen, kun asiaan paneutuu. Keskimääräisellä kulutuksella se merkitsee 500 euron vuosittaista säästöä.

Huonelämpötilalla on suuri merkitys sähkönkulutuksessa. Yhden lämpöasteen pudottaminen laskee kulutusta keskimäärin noin viisi prosenttia. Jos huonelämpö on vaikkapa 24 astetta, kannattaa kokeilla, miltä muutaman asteen alempi lämpötila tuntuisi. Eroa ei välttämättä edes huomaa, Mannila neuvoo.

Kaikkia tiloja ei tarvitse pitää yhtä lämpiminä. Useimmille riittää autotalliin 10 astetta. Jos isossa talossa on huoneita tyhjillään, voi niissä pitää matalampaa lämpöä ja ovia kiinni lämmityskautena.

Kaksi tietä säästää sähköä

Toinen yleinen energiansyöppö on ilmanvaihto. ”Ilmanvaihtojärjestelmän säädöt kannattaa tarkistaa, ja ylipäätään ilmaa kannattaa vaihtaa vain tarpeellinen määrä. Poistoilmapuhallin työntää helposti lämpöä harakoille”, Mannila huomauttaa.

Mannila muistuttaa, että jokainen talo on omanlaisensa. Sähkönkulutusta täytyy tarkastella kokonaisuutena ja oppia erottamaan olennainen epäolennaisesta.

Energiankulutuksen vähentämiseen on kaksi tietä: ensimmäinen keino on tehostaa kulutusta niin, ettei mitään suuria uudistuksia tehdä. Tällainen toimi on esimerkiksi huonelämpötilan laskeminen. Toinen vaihtoehto on tehdä investointeja, jotka pienentävät kulutusta. Niiden kannattavuus on hyvä punnita tarkasti.

”Jos uudistetaan, täytyy päättää investoidaanko rakenteisiin, kuten vaikka ikkunoiden uusimiseen, vai puututaanko lämmitysjärjestelmään eli hankitaan esimerkiksi ilmalämpöpumppu. On tärkeää, että ensimmäiset investoinnit ovat järkeviä ja oikeita”, Mannila sanoo.

Kodinkoneet uusiksi

Miettisillä Mannilan neuvoja kuunneltiin tarkoin. Investointeja tehtiin sähköpattereiden ja ilmankuivaimen hankinnan verran. Niihin kului rahaa muutamia satoja euroja. Myös talon ulko-oven tiivisteet uusittiin.

”Kun hankimme pattereita, selvisi, että ajastusominaisuuksilla varustetut patterit olisivat tulleet liian kalliiksi. Niinpä päädyimme tavallisiin. Myöskään yläkerran kattoon upotettuja halogeenivaloja ei kannattanut vaihtaa led-valoiksi kustannusten vuoksi”, Kalle Miettinen kertoo.

”Ylipäätään valaistukseen tehtiin vain vähän muutoksia. Toki jatkossa hankimme aina led-valoja, kun se on mahdollista.”

Taloon muuttaessaan Miettiset vaihtoivat kodinkoneet uusiin. Ne ovat kaikki energiatehokkuudeltaan huippuluokkaa. Lapsiperheessä pyykkikone pyörii jatkuvasti ja kuivuri on ahkerassa käytössä. Kotona laitetaan myös paljon ruokaa.

Sammuta valot, lyhennä suihkua

Energiatalkoissaan Miettiset eivät juurikaan muuttaneet kodinkoneiden tai -elektroniikan käyttötottumuksiaan. Muutenkaan sähkönkulutuksen pienentäminen ei vaatinut erityisiä ponnistuksia tai uuden opettelua.

”Mitä nyt Kalle kävelee perässä valoja sammuttelemassa. Mutta sitä hän on tehnyt aina”, Tuuli Miettinen huomauttaa.

Energia-asiantuntija Markku Mannila neuvoo pohtimaan omia tottumuksia jokapäiväisissä valinnoissa. Kyse voi olla pienistä asioista: lämpimän veden käyttö vie paljon energiaa, joten voisiko suihkusta selviytyä muutamaa minuuttia nopeammin? Lämpiääkö sähkösauna vuoronperään eri perheenjäsenille? Riittäisikö saunassa 70–80 asteen löylyt 100 asteen sijaan – se nimittäin säästää energiaa lähes kolmanneksen?

Sävel mobiili paljastaa sähkösyöpöt

Kodin sähkösyöpöt saa selville seuraamalla energiankulutusta. Helenin Sävel mobiili -palvelu tuo kännykkään tai tablettiin tiedot sähkönkulutuksesta jopa tunnin tarkkuudella. Sähkömittareiden etäluenta toimii Helenin asiakkailla kaikkialla Suomessa.

Miettiset ovat tottuneita Sävel-palvelun käyttäjiä. Pylväsdiagrammit ruudulla kertovat, että sähkönkulutus on ollut laskusuuntaista pitkällä aikavälillä. Vuodenkierto näkyy tilastoissa selvästi: kesäkuukausina tolpat ovat matalia, mutta lämmityskautena sähkönkulutus kasvaa roimasti.

Palvelussa voi myös verrata oman kodin sähkönkulutusta vastaavanlaisiin Helenin asiakastalouksiin.

”Vaikuttaa siltä, että kulutuksemme on alle keskiarvon tämäntyyppisessä taloudessa. Siihen voi olla tyytyväinen”, Kalle Miettinen toteaa.

Kodin sähkösyöpöt kuriin

  1. Laske huonelämpöä. Yksi aste säästää keskimäärin 5 prosenttia sähkössä, eikä muutosta huomaa asumismukavuudessa.
  2. Lämmitä oikein. Ovatko talon lämmitysjärjestelmät tehokkaassa käytössä? Voisiko osaa tiloista pitää tarkoituksella viileämpänä?
  3. Säädä ilmanvaihto. Liian tehokas ilmanvaihto lisää sähkönkulutusta.
  4. Käytä lattialämmitystä vain tarvittaessa.
  5. Säästä lämmintä vettä. Käyttöveden lämmitys kuluttaa paljon energiaa.
  6. Hanki vain energiatehokkaita kodinkoneita ja vaihda led-lamppuihin.

 

Sävel mobiili

  • Energiankulutuksen raportointipalvelu, joka toimii kännykällä ja tabletilla.
  • Maksuton palvelu toimii Helenin asiakkailla kaikkialla Suomessa ja kaikilla kaukolämpöasiakkailla Helsingissä. Vaatii rekisteröitymisen.
  • Voit seurata kulutustasi jopa tunnin tarkkuudella.
  • Voit verrata kulutustasi muiden samantyyppisten talouksien kanssa.
  • Tiedot päivittyvät nähtäville parin päivän viiveellä.

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö