Sähkö

Viisi kysymystä ja vastausta sähköauton latauksesta tien päällä – näin onnistut julkisella latauspisteellä

  • Teksti: Leena Seppinen
  • Kuvat:
  • 2020-12-08

Sähköauton hankkiminen kiinnostaa yhä useampia, mutta latauksen hoituminen mietityttää. Tässä artikkelissa kerrotaan, miten sähköauton lataus onnistuu tien päällä ja mitä lataaminen maksaa.

1. Olen tien päällä ja huomaan sähköauton akun hupenevan. Miten löydän lähimmän vapaan latauspisteen?

Voit etsiä vapaan latauspisteen käyttämällä palveluntarjoajan omaa mobiilisovellusta, esimerkiksi Helen Latausta. Se kertoo, missä on lähin vapaa latauspiste. Voit käyttää myös julkisia sähköauton latauspisteiden karttoja, kuten esimerkiksi latauskartta.fi.

Pelkästään Helen tarjoaa sähköautoilijoille reilut pari sataa julkista latauspistettä. Niitä löytyy kadunvarsilta, pysäköintialueilta, parkkihalleista sekä Helsingissä monen harrastuspaikan tuntumasta. Helen on lisännyt latauspisteitä helsinkiläisten liikuntapaikkojen läheisyyteen, kuten jääkiekkohallien edustoille ja Mäkelänrinteen urheiluhalleille.

Ladattava hybridi siirtyy käyttämään polttomoottoria, jos lataussähkö on kulutettu loppuun.

2. Latauskartassa pisteiden kohdalla on erilaisia kirjainyhdistelmiä. Mistä tiedän, mikä latauspiste sopii autolleni?

Latauspisteiden sijaintikartoissa lukee Type 2, CCS tai CHAdeMO, jotka tarkoittavat, mikä laturi sopii kiinni latauslaitteeseen. Kaikki kolme löytyvät yleensä pikalatauspisteeltä. Jos ei sattuisi löytymään, niin on tarjolla adaptereita, joilla vieraan mallin pistotulpasta saa virtaa omaan autoon.

Julkisia latauspisteitä on kahdenlaisia: keskinopea lataus sekä pikalataus. Keskinopea, maksimissaan 22 kW:n lataus sopii kaikille, niin ladattaville hybrideille, kuin täyssähköautoille. Maksimissaan 55 kW:n pikalatauspisteet sopivat täyssähköautoille ja osalle ladattavista hybridiautoista.

Keskinopealla latauspisteellä sinun pitää käyttää auton omaa latausjohtoa, kun taas pikalatauksessa on kiinteä kaapeli kiinni latauslaitteessa.

Ennen kuin pysäköit autosi latauspisteelle, sinun pitää tietää, missä autossasi on latauspistokkeen paikka. Se vaihtelee automallin mukaan. Voit ajaa latauspisteelle perä tai keula edellä. Pysäköinti vasemmalle puolelle katua on sallittua uuden tieliikennelain mukaan.

3. Latauspiste löytyi ja nyt on aika ladata! Miten sähköauto ladataan julkisella latauspisteellä?

  1. Kiinnitä ensin oma latauskaapelisi autoosi ja sitten latauslaitteeseen.
  2. Tunnistaudu latauspisteellä oman palveluntarjoajan latauskortilla tai mobiilisovelluksella.
  3. Anna latautua niin täyteen kuin haluat. Lataamiseen kuluvan ajan voit hyödyntää hoitamalla asioita, käymällä kahvilla tai harrastamassa.
  4. Lopeta lataus tunnistautumalla latauspisteellä jälleen latauskortilla tai mobiilisovelluksella.
  5. Tee kohteliaasti tilaa muille siirtämällä autosi pois latauspisteeltä.

Sähköauton lataus hoituu pikalatauslaitteella lähes samalla tavalla, poikkeuksena on, että kiinnität latauslaitteessa kiinni olevan kaapelin autoosi. Toimit siis hieman samalla tavalla kuin bensa-asemalla tankatessa. Et tarvitse pikalatauksessa omaa latauskaapeliasi.

4. Sähköauton akku on nyt täynnä. Mitä sähköauton lataus maksaa ja miten maksu hoituu?

Sähköauton käyttökustannukset ovat bensa-autoa edullisemmat: julkisella latauspisteellä sähköauton lataamisen hinta on 4–6 euroa per 100 kilometriä, seitsemän litraa satasella kuluttavan bensa-auton vastaava tankkauskulu on noin 10 euroa.

Hinnoittelu julkisissa latauspisteissä on vaihtelevaa, ja hinnat voi tarkistaa palveluntarjoajan verkkosivuilta. Esimerkiksi Helsingin kantakaupungissa hinnat ovat korkeammat.

Julkisilla latauspisteillä latauksesta maksetaan yleensä rekisteröitymällä sähköauton latauspalveluun. Tällöin yksittäistä lataustapahtumaa ei makseta pankkikortilla latauspisteellä, vaan kuukauden aikana kertyneet lataustapahtumat veloitetaan asiakkaalta kerralla. Helen Latauksessa asiakas maksaa ainoastaan toteutuneista latauksista ilman erillistä kuukausimaksua.

5. Pitääkö sähköauton latauspisteellä maksaa myös parkkimaksu?

Latauksen lisäksi yleensä veloitetaan myös parkkimaksu. Julkisella latauspisteellä parkkimaksu voidaan veloittaa latauksen yhteydessä tai se pitää maksaa erikseen. Tarkista asia pysäköintiin viittaavasta liikennemerkistä.

Huomaa, että kauppakeskuksien parkkihalleissa olevat sähköautojen latauspisteet eivät aina ole ilmaisia. Osassa maksat sekä parkkipaikasta että latauksesta, osassa parkkipaikka voi olla ilmainen tietyn tuntimäärän.

Kaiken kaikkiaan sähköauton lataus julkisella latauspisteellä sujuu helposti muutaman harjoituskerran jälkeen. 90 prosenttia sähköautojen latauksista tapahtuu kuitenkin kotona tai työpaikalla, joten sähköautoilussa pääsee hyvin alkuun hankkimalla latauspisteen kotiin tai ehdottamalla latauspisteen hankintaa työpaikalle.