Sähkö

Mikä on älykäs sähkölämmityksen ohjaus ja mitä hyötyä siitä on?

  • Teksti: Niclas Storås
  • Kuvat:
  • 2018-02-26

Älykkään sähkölämmityksen ohjauksen voi liittää myös vanhaan taloon. Lue, miten sillä voi säästää rahaa ja parantaa asuinmukavuutta.

Älykkäät sähkölämmityksen ohjausjärjestelmät, kuten Optiwatti, yleistyvät. Niillä voidaan säästää jopa satoja euroja lämmityskuluissa vuodessa ja taata aina sopiva asuinmukavuus. Asennus onnistuu myös vanhoihin sähköpattereihin vaivattomasti. Mitä kaikkea älykkäät sähkölämmityksen ohjausjärjestelmät ylipäätään tekevät?

Säästä sähkölämmityksessä ja vältä ylilämmittäminen

Älykäs sähkölämmityksen ohjaus optimoi sisätilojen lämmityksen. Säästöä voi syntyä jopa kymmeniä prosentteja lämmityskuluissa. Keskikokoisessa omakotitalossa se tarkoittaa yleensä satojen eurojen vuotuista säästöä sähkölaskussa.

Energiaa säästyy, kun lämmitysjärjestelmä käyttää sähköä vuorokauden halvimmilla tunneilla. Se ei silti tarkoita, että lämpötila sahaisi tai tippuisi alas vuorokauden aikana. Älykäs järjestelmä pyrkii pitämään toivotun lämpötilan kullakin hetkellä.

Säätäessään lämmitystä, ohjausjärjestelmä osaa ottaa huomioon ulkolämpötilan lisäksi myös sääennusteet. Näin järjestelmä osaa myös ennakoida ja estää ylilämmittämisen.

Varmista asuinmukavuus vaivattomasti

Älykäs sähkölämmityksen ohjaus säätää automaattisesti halutut sisäolosuhteet. Lämpötilan lisäksi järjestelmä mittaa sisäilman kosteutta. Järjestelmä voidaan säätää laskemaan makuuhuoneen lämpötilaa yöksi, mikä takaa paremmat yöunet.

Säädä lämpöä huonekohtaisesti

Lämmityksen ohjausjärjestelmä mahdollistaa huonekohtaisen lämmityksen säätämisen. Jokaisen huoneeseen voi asettaa halutun lämpötilan suoraan sovelluksesta. Varsinkin isoissa omakotitaloissa energiasäästö voi olla huomattava, kun vähemmän käytettäviä tiloja voi pitää normaalia viileämpänä.

Saat hyötyä olemalla osana älykästä energiaverkkoa

Sähkölämmityksen ohjaus voi mahdollistaa liittymisen osaksi älykästä sähköverkkoa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että älyohjaukseen liitetyt laitteet, kuten sähköpatterit toimivat varakapasiteettina sähköverkolle. Kun sähköverkossa tarvitaan esimerkiksi häiriötilanteessa lisää kapasiteettia, sähköpatterit kytketään lyhyeksi ajaksi pois päältä. Katkos on kuitenkin niin lyhyt, että siitä ei koidu häiriötä.

Hyötyä sen sijaan on tarjolla. Se tarkoittaa säästöjä, sillä sähköyhtiöt voivat hyvittää varakapasiteetin tarjoamisen tavallista halvempana sähkösopimuksena. Tällä hetkellä Helen tarjoaa markkinoiden halvinta pörssisähkösopimusta, Pörssisähkö Optimia niille, joilla on Optiwatti-älyohjausjärjestelmä käytössä.

Huolettomuutta olosuhteiden seurannasta ja hallinnasta etänä

Oli kyseessä sitten mökki, omakotitalo tai isompi kiinteistö, älykäs ohjausjärjestelmä kertoo, että kaikki on kunnossa. Lämpötilan poikkeamista saa halutessaan hälytyksiä. Näin on helppo huomata, jos esimerkiksi mökillä on jäänyt ikkuna vahingossa auki. Älyohjaukseen piiriin on myös mahdollista liittää kosteusvuodoista kertovia hälyttimiä.

Lämmitystä voi myös hallita etänä. Näin mökin sähköpatterit voi kytkeä päälle jo ennen mökille saapumista.

Vanhaan lämmitysjärjestelmään ei tarvitse tehdä suuria muutoksia

Älykkään sähkölämmityksen ohjauksen asentaminen onnistuu yleensä helposti myös vanhoihin kohteisiin. Isoja muutoksia ei tarvita. Sähkölämmityksen lisäksi ohjaukseen voi liittää muun muassa ilmalämpöpumppuja, vesivaraajia ja vesivuotovahteja.

Lue lisää!

Kiinnostuitko lämmityksen älyohjauksesta?