Sähkö

Sähkölämmityksen kulut kuriin automaatiolla

  • Teksti: Tuomas I. Lehtonen
  • Kuvat:
  • 2018-11-05

Jyväskyläläinen Torstenssonin perhe halusi parantaa asumismukavuuttaan ja hankki sähkölämmitystä ohjaavan automaatio-järjestelmän. Miellyttävän sisälämpötilan lisäksi perheen lämmityskustannukset kevenivät noin 30 prosentilla.

Kotiautomaatio, Juha Torstensson

Torstenssonit hankkivat kotiautomaatiojärjestelmän asumismukavuuden parantamiseksi. Lämmönkulutuksen selkeä lasku oli ilahduttava bonus.

Aurinko on painumassa mailleen. Kolea syysilta työntyy lupaa kysymättä kauluksen alle ja saa vetämään takin vetoketjun leukaan asti. Jyväskylän Palokassa asuvan Heli ja Juha Torstenssonin nelihenkisen uusioperheen eloa pimenevät illat ja lämpömittarin lyhenevä pylväs eivät kuitenkaan kiusaa. Sen huomaa jo tyytyväisenä ovelle jolkottelevasta herra Hoposta, perheen beaglesta.

Vuonna 2008 valmistuneen tiiliverhoillun omakotitalon vankasti vuoratut rakenteet pitävät puhurit pihalla. Vuosi sitten hankittu sähkölämmityksen ohjausjärjestelmä puolestaan varmistaa, että kodin sisäilmasto pysyy perheen toivomalla tasolla. Vielä reilu vuosi sitten Juha Torstensson joutui tarkkailemaan sääennusteita ja kiertämään ympäri taloa huonekohtaisia termostaatteja säätämässä.

”Talomme lämpeni aiemmin yösähköllä ja asuintilojen lämpötilat heittelivät vuorokaudenajan mukaan. Illalla oli viileää ja aamulla turhan lämmintä.”

Pari vuotta sitten energia-alalla työskentelevä Juha alkoi miettiä, voisiko perheen asumismukavuutta parantaa kotiautomaation avulla. Perheen kuopus oli noin vuoden ikäinen ja tepasteli ympäri taloa, joten tasaiselle ja mukavalle lattialämmitykselle oli tarvetta. Ja olihan perheen isälläkin iltaisin muuta tekemistä kuin termostaattien ruuvailu.

Nettisurffailun tuloksena löytyi erityisesti sähkölämmittäjien tarpeisiin suunniteltu OptiWatti-ohjausjärjestelmä. Verkkosivujen informaatio ja yrityksen edustajan kanssa käydyt keskustelut vakuuttivat. Lopullinen sinetti automaatiojärjestelmän hankinnalle oli tutun antama suositus.

Lämpötilan säädöt hoituvat tabletilla

Uusi automaatiojärjestelmä asennettiin Torstenssonien 190-neliöiseen taloon vuosi sitten. Lämmityksen lisäksi myös 300-litrainen lämminvesivaraaja liitettiin automaatioon. Torstensson muistelee asentajalta kuluneen työhön päivän verran aikaa. Toimituskokonaisuuteen sisältyi 14 etäohjaimella varustettua termostaattia, 14 lämpö­tila-anturia sekä keskusyksikkö, joka liitettiin talon sähköjärjestelmään ja nettiyhteyteen. Torstensson latasi itse järjestelmään kuuluvan tablet-sovelluksen sovelluskaupasta. Kaikki järjestelmän osat keskustelevat keskenään langattomasti.

Automaatiojärjestelmän käyttöön­ottovaiheessa Torstensson sääti huonekohtaiset lämpötilat halutulle tasolle iPadin sovellusta näppäilemällä. Asuinhuoneiden lämpötilan hän asetti 21 asteeseen. Aikoina, jolloin perhe on poissa kotoa, lämpötila laskee kuitenkin 19 asteeseen. Näin säästyy energiaa.

”Halutut säädöt tein yhdessä illassa, ja parin seuraavan viikon aikana vielä hienosäädin asetuksia. Automaatiojärjestelmä oppi nopeasti tunnistamaan talomme rakenteiden ominaisuudet sekä ennakoimaan sääolosuhteiden muutosten ja varaavan takan käyttämisen vaikutukset lämmitystarpeeseen. Sisälämpötila on nyt miellyttävän tasainen kaikkina vuorokaudenaikoina, ja minä olen päässyt helpolla. Välillä unohdan kokonaan, että minulla on ylipäätään lämmitysjärjestelmä käytössä”, Torstensson naurahtaa.

Automaatiojärjestelmä hyödyntää halvat tunnit

Torstenssonien tavoitteena oli parantaa automaatiojärjestelmällä erityisesti asumismukavuutta. Kodin energiatehokkuuden merkittävä paraneminen tuli positiivisena yllätyksenä.

”Olin aikaisemmin onnistunut pudottamaan talomme lämmitysenergian kulutusta 26 000 kilowattitunnista 22 000 kilowattituntiin. Siksi oletin, että automaatiojärjestelmän käyttöönotto ei toisi meille suuria säästöjä. Olin kuitenkin väärässä. Lämmönkulutuksemme on laskenut vielä noin 30 prosentilla ja samalla asumismukavuus on merkittävästi parantunut”, Juha Torstensson toteaa tyytyväisenä.

Syynä merkittävään säästöön on automaatiojärjestelmän ja Torstenssonien hankkiman pörssihinnoitellun sähkösopimuksen keskinäinen yhteistyö. Sähkön pörssihinta vaihtelee tunneittain. Automaatiojärjestelmä pyrkii käyttämään sähköä talon ja käyttöveden lämmittämiseen silloin, kun sitä on edullisimmin saatavissa.

”Järjestelmä optimoi sähkönkäytön automaattisesti, eikä meidän tarvitse kiinnittää asiaan mitään huomiota. Välillä tosin tutustun mielenkiinnosta sovelluksen keräämiin termostaattikohtaisiin kulutus­raportteihin ja käyn vilkaisemassa netissä sähkön pörssihintoja.”

Automaatio lisää sähkön kulutusjoustoa

Uusiutuvien energiantuotantomuotojen, kuten aurinko- ja tuulivoiman, käytön lisääntyessä sähköntuotannon kapasiteetti tulee vaihtelemaan muun muassa sääolosuhteiden mukaisesti. Tuotantomäärien muutos edellyttää kotitalouksilta kulutusjoustoa eli kykyä säädellä omaa sähkönkulutustaan. Tuntihinnoiteltu pörssisähkösopimus ja sähkölämmityksen toimintaa ohjaava automaatiojärjestelmä tarjoavat tähän ratkaisun.

Pörssisähkö on edullisinta silloin, kun sähköntuotanto on huipussaan. Automaatiojärjestelmä tarkkailee pörssisähköhintoja ja käyttää sähköä patteri-, katto- ja lattialämmityksen sekä ilmalämpöpumpun tarpeisiin hintojen ollessa edullisimmillaan. Näin kysyntä saadaan mukailemaan sähkön tuotantomääriä. Sähköverkkoa voidaan tasapainottaa myös taajuusohjaamalla. Käytännössä tämä tarkoittaa kotitalouden sähkölämmityksen kytkemistä pois päältä lyhyeksi ajaksi muutaman kerran vuodessa. Katkos on niin lyhyt, että se ei vaikuta asunnon sisälämpötilaan. Sähköverkon kokonaistasapainolle taajuusohjauksella on kuitenkin suuri merkitys.

Pörssisähkö Optimi

  • Sähkölämmittäjille suunnattu pörssisähkösopimus, joka optimoi kotiautomaation hyödyt.
  • Optimi-sähkösopimuksen kautta asiakas tulee osaksi Helenin virtuaalivoimalaa ja älykästä energiajärjestelmää.
  • Asiakas maksaa sähköenergiasta pohjoismaisen sähköpörssin ilmoittaman tuntihinnoitellun markkinahinnan. Hintaan ei lisätä marginaalia.
  • Optimi-sähkösopimus edellyttää OptiWatti-ohjausjärjestelmän käyttöä.
  • Älykäs lämmityksenohjaus parantaa asumismukavuutta, vähentää lämmityskuluja jopa 40 % ja auttaa sähköverkkoyhtiöitä tasapainottamaan sähköverkon käyttöä.

Avainsanat

Sähkö

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Meillä imuroi robotti!

Robotti-imuri on monen kodin uusi lemmikki. Katso videolta kolme hauskaa tapaa tuunata robotti-imuri!

Älykäs sähköverkko Kala­satamassa

Kalasataman asuinalueesta halutaan luoda älykkään kaupunkiasumisen mallialue.

Ei saunaa parempaa

Suomi on miljoonien saunojen maa. Yleisten ja yhteissaunojen suosio on taas nousussa. Taloyhtiöissäkään saunoja ei enää sijoiteta kellaritiloihin, vaan paraatipaikoille ylimpiin kerroksiin.