Kokemuksia / 19.12.2016

Seuranta pienensi sähkö­laskun

Energiankulutuksen pienentäminen on mahdollista kaikissa kotitalouksissa, mikäli kiinnostusta löytyy.

Teksti: Nina Garlo-Melkas Kuvat: Ville Rinne

Huhtikuussa 2013 Helen Oy käynnisti sähkönkulutuksen seurantaprojektin, jonka tavoitteena oli auttaa pien- ja rivitaloissa asuvia kotitalouksia löytämään keinoja vähentää energiankulutustaan yksinkertaisin sähkönkäyttötapojen muutoksin. Projektin lopputulos oli kannustava:

”Seurannassa oli mukana kaiken kaikkiaan 14 kohdetta ja jokaisessa näissä syntyi säästöjä – joissakin jopa 40 prosenttia kokonaiskulutuksesta. Koko seurantajakson aikana onnistuimme säästämään energiaa yhteensä lähes 160 000 kWh, eli määrän, joka vastaa noin 80 kerrostalokaksion vuotuista sähkönkulutusta”, toteaa Helenin energia-asiantuntija Markku Mannila.

Mannilan mukaan projektin lopputulos antaa vahvistusta siitä, että energiansäästöneuvonnalla on iso merkitys Helenin asiakkaille, jotka haluavat pienentää energiankulutustaan.

”Samalla projekti tarjosi Helenin energia-asiantuntijoille oivan väylän vahvistaa omaa osaamistaan energianeuvonnan ammatissa, mikä luo edellytyksiä myös asiakaspalvelun parantamiselle.”

Etua kukkarolle ja ympäristölle

Sähkönsäästöprojekti tarjosi kotitalouksille neuvonnan ohella sähkönkäytön kuukausiseurantaa sekä opastusta Sävel Plus -raportointipalvelun käyttöön. Osallistujien valintakriteereinä olivat muun muassa kohtuullisen suuri sähkönkulutus ohjelman käynnistysvaiheessa sekä etenkin kotitalouden halu ja innostus tehostaa sähkönkäyttöä alan ammattilaisen opastuksen ja tuen avulla.

Ohjelmaan osallistunut Kristiina Keso asuu yhdessä poikansa kanssa kauniissa, 1920-luvulla rakennetussa puutalossa vehreässä Käpylässä.

”Parisen vuotta sitten havahduin siihen, kuinka suurta kotitalouteni energiankulutus on. Hakeuduin Helenin neuvontapalvelun juttusille laskuni kanssa selvittääkseni, millaisia mahdollisuuksia olisi vähentää kotitalouteni energiankulutusta”, Keso kertoo.

”Onnekseni pääsin juuri perusteilla olevaan ’sähkön­säästöryhmään’, jonka lopputulokseen olen ollut valtavan tyytyväinen. Jopa ällistyttävän pienet muutokset energian­käytön kulutustottumuksissa ovat tuoneet merkittävää rahallista etua.”

Keson kodissa on yhteensä noin 120 neliömetriä asuintilaa kolmessa eri kerroksessa. Vaikka talo onkin hyvin hoidettu, ja esimerkiksi ikkunat hyväkuntoiset, vanhan puutalon rakenteet ovat väistämättä jonkin verran vetoisat kylminä vuodenaikoina. Tämä on heijastunut myös kotitalouden energiankulutuksessa: ennen energiansäästötoimenpiteisiin ryhtymistä kotitalouden kuukausittaiset sähkömenot kohosivat vuodenajasta ja ulkoilman lämpötilasta riippuen jopa lähemmäs 400 euroon.

Talossa on elektronisilla termostaateilla varustettuja sähköpattereita ja myös pari lämmitystarkoitukseen soveltuvaa, talon alkuperäiseen varustukseen kuuluvaa kakluunia. Näistä yksi on perinteinen puulämmitteinen ja toinen varustettu sähkövastuksilla. 1980-luvulla asuinhuoneeksi remontoidussa kellaritilassa on lisäksi lattialämmitys.

Uusi asenne energiansäästöön

Keson mielestä sähkönkäytön kulutustottumusten muuttaminen säästäväisempään suuntaan on ollut helppoa projektin kannustamana. Energia-asiantuntijat suosittelivat hänelle muun muassa perinteisen kakluunin käytön tehostamista ja päivittäistä käyttöä kylminä kausina riippuen ulkoilman lämpötilasta sekä siitä, mikä on pinomotin hintataso.

Rahallisesti suurin hyöty on koitunut kellarikerroksen lattialämmityksen käyttötapojen muutoksesta.

Keso myöntää yllättyneensä monista kotinsa katselmuskäynnin aikana kuulemistaan energiatehokkuuteen vaikuttavista seikoista – kuten siitä, että huomattava osa hänen talonsa kellarikellarikerroksen lattialämmityksen kuluttamasta energiasta valuu rakenteiden läpi ”harakoille”, koska lattialämmitys lämmittää klinkkerilattian ohella myös talon pohjarakenteita.

”Neuvonnan ansiosta tarkkailen kotini energiankulutusta aivan erilaisella tarkkuudella kuin ennen. Esimerkiksi matkoille lähtiessä pienennän kellarikerroksessa sijaitsevan huoneen lämpötilaa asteella tai parilla ja suljen myös visusti huoneen oven, jotta kylmä ilma eteiskuilusta ei pääse sinne.”

Pienet muutokset – iso apu

Kristiina Keson mukaan rahallisesti suurin hyöty on koitunut kellarikerroksen lattialämmityksen käyttötapojen muutoksesta. Nykyään hänen makuuhuoneessaan on lattialämmityksen ohella ikkunan alle sijoitettu pieni sähkökäyttöinen lisälämmitin, joka toimii lattialämmitystä paremmalla hyötysuhteella. Kylminä vuodenaikoina käytössä olevaa pihanpuoleista ulko-ovea peittävä viltti estää vetoa, samoin kellarikerroksen ikkunoiden suojaksi asetetut koristetyynyt.

Sähköpattereiden säätämisestä huoneiden asutuksen mukaan on tullut hänelle jo rutiini.

”Kun olen matkoilla, muistan aina laittaa makuuhuoneeni lattialämmityksen pois päältä ja säätää patterit kohtuulliselle lämmölle. Palatessani matkoilta huoneeni lämpötila voi olla 17 astetta, joka minun mielestäni on jo suhteellisen kylmä, mutta tärkeä tekijä energiankulutuksen kannalta.

Projektin ansiosta Keson kotitalouden energiankulutus väheni keskimäärin 26 000 kWh:sta noin 18 000 kWh:n vuositasolle. Samalla kuukausittainen sähkölasku pieneni parhaimmillaan jopa noin puoleen lähtötilanteesta.

Julkaistu Helen 3/2015

Vinkkejä

  • Älä päästä lämmintä ilmaa karkuun. Tuuleta nopeasti ristivedolla, äläkä jätä ikkunaa raolleen pitkäksi ajaksi. Tarkista myös ikkunoiden ja ovien tiivisteiden kunto, ja tiivistä ne tarvittaessa.

  • Kaukolämmön oikea käyttö edistää energiatehokkuutta. Yhden asteen huonelämpötilan pudotuksella säästyy noin viisi prosenttia lämpöä.

  • Seuraa huonelämpötilaa. Hanki tarkka huonelämpömittari ja sijoita se sellaiseen paikkaa, jossa oleskelet eniten. Hyvä lämpötila on noin 20–22 °C.

  • Puhdista ja huolla lämmityslaitteet säännöllisesti, se tehostaa lämmitystä.

  • Jos jatkuvasti vain patterin alaosa on lämmin ja yläosa kylmä, patteri pitää ilmata. Ilmaustarpeesta kertoo myös loriseva ääni patterissa.

  • Älä peitä patteritermostaattia esimerkiksi huonekaluilla tai verhoilla, sillä silloin se ei tunnista todellista huonelämpötilaa eikä säädä venttiiliä oikein.

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö