Artikkeli / 8.7.2019

5 vinkkiä – näin suojaat kotisi ukkoselta

Ulkona jyrisee ja salamoi. Onko ylireagointia vetää töpselit seinästä ja istua huoneen keskellä – miten toimia oikein, kun ukonilma iskee?

Teksti: Susanna Cygnel Kuvat: Getty Images

1. Pysy sisällä ja sulje ikkunat sekä ovet

Ukonilman lähestyessä siirry sisätiloihin hyvissä ajoin. Sulje ikkunat sekä ovet, niin salamakanavaa ei pääse muodostumaan. Olet parhaiten turvassa sisällä.

2. Irrota pistokkeet ja kaapelit

Pistorasian kautta saattaa suojasta huolimatta tulla suuria salamaniskun aiheuttamia jännitepiikkejä, jotka voivat vaurioittaa herkkää elektroniikkaa. Ota televisioiden, digiboksien ja tietokoneiden pistokkeet pois pistorasioista. Irrota antenni- ja tietoliikennekaapelit. Muista ukonilman mahdollisuus matkoille tai lomalle lähtiessäsi ja irrota pistokkeet ainakin televisioista ja tietokoneista kaiken varalta. Kesällä sääennusteet muuttuvat nopeasti ja ukkonen saattaa yllättää.

Nykykodeissa on yhä enemmän elektroniikkaa myös esimerkiksi lämmityksen ohjauksessa, ilmalämpöpumpuissa, pesukoneissa ja kylmälaitteissa. Vaikka pistorasiassa olisi ylijännitesuoja, irrota silti niidenkin pistokkeet. Laitteiden irrottaminen pistorasioista on parempi tapa suojautua kuin pääkytkimen laittaminen 0-asentoon: iso ylijännitepiikki voi nimittäin hypätä pääkytkimen kärkien yli.

Jos sähköt tulevat kotiin ilmajohtoja pitkin, kuten yleensä haja-asutusalueilla ja maalla, on erityisen tärkeää irrottaa pistokkeet pistorasioista ukkosmyrskyn ajaksi. Maakaapeliverkossa, siis kaupungeissa, ollaan paremmin turvassa ukkoselta, sillä salamoinnin aiheuttamat ylijännitteet laimenevat maakaapeliverkossa ja harvemmin pääsevät huoneistoihin saakka.

3. Pidä kylmälaitteen ovi kiinni

Ukonilma kestää harvoin tuntia pidempään – sen takia kylmälaitteista voi ottaa virran pois ukkosella.

Jääkaappi säilyttää viileyden muutaman tunnin ilman sähköä, kun ovea ei availla. Sen jälkeen helpoimmin pilaantuvat ruuat, kuten tuore kala ja liha, kannattaa kypsentää saman tien.

Pakastimen sisälämpö pysyy pakkasen puolella jopa vuorokauden, kunhan ovi pidetään kiinni. Hyvin eristetty säiliöpakastin voi pitää ruuat jäässä kaksikin vuorokautta.

4. Välttele sähkölaitteita ja tulisijoja

Vältä verkkoon kytkettyjen sähkölaitteiden kosketusta tai pitämistä käsissä ukkosella. Kännykkää, joka ei ole latauksessa, voi turvallisesti käyttää.
Karta oleilua takkojen ja kakluunien läheisyydessä: tulisijan kautta saattaa iskeä salama, koska hormin vesi ja noki johtavat sähköä.

5. Muista ylijännitesuojaus

Varmista kotisi suojaus kiinteällä ylijännitesuojauksella, jonka asentaa ammattilainen. Se on erityisen tarpeellinen maaseudulla, jossa sähköt tai tietoliikennekaapelointi ovat ilmajohtojen varassa. Kaupungeissa, joissa on käytössä pelkästään maakaapeleita ja rakennukset ovat korkeita, ylijännitteiden vaara on käytännössä niin pieni, ettei ylijännitesuojausta tarvitse tehdä. Silti pieniä piikkejä voi tulla, mutta niihin saa suojan ostamalla pistorasiaan kytkettävän ylijännitesuojan.

PS. Salama osuu kohdalle hyvin harvoin

Muista, että salama iskee vain hyvin harvoin asuinrakennukseen – ja silloinkin suurin riski syntyy salaman sytyttämästä tulipalosta eikä siitä, että salama pääsisi sisälle jotain kautta.

Vinkkejä ukkoselta suojautumiseksi antoi Helenin energia-asiantuntija Sari Loukasmäki.

Sähköverkkojen toiminta turvattu ukkosella

Miten ukonilma vaikuttaa sähköverkkoon?

Kaupungissa 20 kV:n keskijänniteverkko kulkee maan alla – sinne ei ukkonen yllä. Haja-asutusalueilla keskijänniteverkko kulkee ilmassa ja on maan alla kulkevia verkkoja herkempi salaman sähköpurkaukselle ja sen aiheuttamille häiriöille.

Korkealla ilmassa kulkevan 110 kV:n suurjänniteverkon johtoihin salama voi iskeä. Suurjänniteverkossa on kuitenkin yleensä kaksi yhteyttä, eli jos toinen yhteys on hetken poissa pelistä, toinen toimii edelleen.

Mitä tapahtuu, jos salama iskee sähköverkkoon?

Salamaniskusta seuraa ylijännitteen aiheuttama valokaari, jonka sähköverkon automatiikka havaitsee ja sammuttaa virran hetkeksi. Koska ilmassa kulkeva johto voi olla 20 kilometriä pitkä, ukonilman ei tarvitse edes olla kohdalla, niin pieniä sähkökatkoja voi tulla.

Millaisia sähkökatkoja ukonilma on aiheuttanut kaupungeissa, esimerkiksi Helsingissä?

Pari vuotta sitten kävi huono tuuri, kun juuri toisen suurjänniteverkkoyhteyden huollon aikana toiseen iski salama. Silloin Meilahdesta meni sähköt, mutta vain noin viideksi minuutiksi.

On teoriassa mahdollista, että salama iskisi sähköverkon hajalle, mutta sellaiset tapaukset ovat harvinaisia.

Kysymyksiin vastasi Helen Sähköverkon laatuasiantuntija Jussi Vuorinen.

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö