• Sähkökatko Hermannin, Sörnäisten ja Vallilan alueella on päättynyt Lue lisää
Sähkö

Vältä ylilämmittäminen – näin säästät sähkölaskussa älyohjauksella

  • Teksti: Niclas Storås
  • Kuvat:
  • 2018-02-26

Älykäs sähkölämmityksen ohjaus yleistyy. Mikä se on ja miten sillä voi säästää sähkölaskuissa? 

Pakkanen paukkuu ulkona mutta sisätiloissa on mukavan lämmin. On aika vuodesta, joka näkyy sähkölämmittäjien kukkarossa. Monessa tapauksessa lämmityspattereiden älykkäällä ohjauksella voisi säästää isoja summia rahaa ja samalla estää turhaa energiakulutusta.

Älykäs sähkölämmityksen ohjaus on tehnyt tuloaan jo muutaman viime vuoden ajan. Ohjaus on mahdollista liittää vanhojenkin talojen nykyiseen lämmitysjärjestelmään. Isoja remontteja ei tarvita, vaan asentaja voi liittää ohjausjärjestelmän yhdellä käynnillä olemassa olemiin sähköpattereihin. Käytännössä älyohjaus päivittää vanhan sähkölämmityksen nykyaikaiseksi.

Sähköpatterien lisäksi ohjausjärjestelmään on mahdollista liittää ohjaimia ilmalämpöpumpuille, vesivaraajalle sekä vesivuodoista hälyttäville vuotovahdeille.

Hyötyä markkinoiden edullisimmasta sähköstä

Sähkölämmityksen älyohjauksesta on suurin taloudellinen hyöty isoissa omakotitaloissa, joissa kaikissa tiloissa ei oleskella läpi vuorokauden. Myös perustaloissa ohjauksesta on selvää hyötyä ja toinen suosittu käyttökohde ovat mökit. Ohjauksella voidaan säätää lämpöä huonekohtaisesti ja lämmittää juuri niillä vuorokauden tunneilla, kun sähkö on edullisinta.

Perinteisesti sähkölämmittäjät ovat hyödyntäneet päiväsähköä halvempaa yösähköä älyohjauksella sähkön hinnan vuorokauden aikaisista muutoksista on mahdollista saada entistä enemmän säästöä.

Älyohjaus mahdollistaa kiinteistön liittämisen osaksi älykästä sähköverkkoa. Käytännössä se tarkoittaa, että kiinteistön sähköpatterit pystytään kytkemään lyhyeksi ajaksi pois päältä, jos sähköverkossa tarvitaan lisää kapasiteettia. Katkos on niin lyhyt, että kiinteistön käyttäjät eivät sitä huomaa, mutta sähköyhtiö voi hyvittää varareservin tarjoamisesta. Tällä hetkellä Helen tarjoaa markkinoiden halvinta pörssisähkösopimusta, Pörssisähkö Optimia, kohteisiin, joissa on Optiwatti-järjestelmä käytössä.

Lämmitys elää asukkaiden rytmissä

Sähkölämmityksen älyohjausta käytetään puhelimella, tabletilla tai tietokoneella. Yksinkertaisesta käyttöliittymästä voidaan ohjata helposti koko kohteen lämmitystä.

Ohjaus voidaan säätää toimimaan niin, että huoneenlämpö elää talon asukkaiden rytmin mukaisesti. Esimerkiksi Optiwatti-järjestelmä oppii reagoimaan kunkin huoneen lämmitykseen. Näin lämmitystä pystytään optimoimaan huonekohtaisesti ja samalla järjestelmä takaa halutun asuinmukavuuden.

Kiinteistön lämpötilan ei kuitenkaan ole tarkoitus sahata päivän aikana ylös ja alas astekaupalla, sillä usein lämpötilan nostamiseen kuluu enemmän energiaa kuin sen ylläpitoon. Älykäs järjestelmä pyrkii oppimaan ja optimoimaan sähkön käytön.
Optimoinnissa otetaan huomioon ulkolämpötila ja sääennuste. Sähköpatterit oppivat siis ymmärtämään säätiedotteita. Käytännössä lämmityspatterit myös ennakoivat olosuhteita ja auttavat pitämään lämpötilan tasaisesti halutussa.

Lämmitystä voidaan myös tarkkailla ja säätää etänä. Mökin lämmitys voidaan kytkeä päälle siten, että saavuttaessa on sopiva lämpötila. Etäseuranta lisää myös huolettomuutta. Lämpötilaa ja kosteutta mittaavat anturit kertovat mökin omistajalle, että esimerkiksi ikkunoita ei ole jäänyt auki.

Lue lisää!

Kiinnostuitko lämmityksen älyohjauksesta?