Artikkeli / 19.12.2016

Kodinkoneet ja kodin turvallisuus

Nykyaikainen tekniikka tuo turvaa arkeen. Myös hyvä valaistus lisää turvallisuutta.
Teksti: Marja Einesalo Kuvat: Lauri Eriksson

1. Nykyaikaisten kodinkoneiden uudet ominaisuudet lisäävät arjen turvallisuutta.

Esimerkiksi liesissä ja silitysraudoissa voi olla automaattinen virrankatkaisu, ja myös EU edellyttää uusilta kodinkoneilta tiettyjä turvallisuusominaisuuksia.

Kodinkoneiden lisävarusteiden huomaan ei kuitenkaan voi täysin tuudittautua – viime kädessä käyttäjä itse varmistaa käytön turvallisuuden. Laitteita ei pidä jättää päälle, jos ei ole kotona ja pesukoneiden hanat pitää sulkea, kun niitä ei käytetä.

Myös käyttö- ja asennusohjeen lukeminen on tärkeä turvallisuusteko.

2. Tekniikka tuo turvaa eri elämänvaiheissa – sekä ruuhkavuosissa että eläkeiässä. Automaattisella virrankatkaisulla varustetut koneet tai ajastetut valaisimet voivat osoittautua jokaisen arjen kiireissä touhuavan arvokkaiksi apureiksi.

Liesien turvalaitteissa riittää valinnanvaraa, lapsilukko ja ajastin löytyvät monesta kodista. Lämpötilaa mittaava tai savuun reagoiva hälytin kiinnitetään liesituulettimeen. Dementikon kotiin sopii parhaiten lieden ja sähköliitännän väliin asennettava virran katkaiseva turvalaite.

Liesiturvalaitteesta huolimatta sammutuspeitto kuuluu joka kodin turvavarustukseen.

3. Myös valaistus on turvallisuutta, josta ei pidä tinkiä edes energian säästämiseksi. Energiaa kannattaa säästää uuden tekniikan keinoin, eikä pimeässä istumalla.

Iltahämärän tai yöllisten retkien kulkureitit kannattaa valaista kaatumisten estämiseksi. Himmeäkin yövalo riittää unenpöpperöisten silmien vessareissulle, ja energiapihissä yövalossa voi olla myös hämäräkytkin. Portaiden ja muiden askelmien valaiseminen on tärkeää niin sisällä kuin ulkona. Liiketunnistimia voi asentaa jo kodissa oleviin valaisimiin.

Pihalla ilkivaltaa voi ehkäistä ja omaa turvallisuutta lisätä ajastetuilla tai liiketunnistimella varustetuilla ulkovaloilla.

Julkaistu Helen 1/2015

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö