Vinkit

8 + 1 kestävää valintaa kesän viettoon

  • Teksti: Marjukka Puolakka
  • 28.06.2021

Tee kestäviä valintoja myös kesällä. Ota näistä mallia.

  1. Vietä lähiloma kotikaupunkisi hotellissa ja matkaa sinne julkisilla liikennevälineillä. Valitse hotelli, jonka ympäristömerkki kertoo vastuullisista valinnoista esimerkiksi veden- ja energiankäytössä sekä jätemäärän pienentämisessä.
  2. Yllätä mökkivieraat maistuvalla kasvisruoalla. Tirisevän lihan sijaan grilliin sopivat mainiosti herkulliset ja kevyemmät kasvisherkut. Saunaillan grillimakkarat voi korvata kasvismakkaroilla, ja papupihvit kruunaavat onnistuneet grillibileet.
  3. Vuokraa kesäreissulle sähköauto. Nauti puhtaista kilometreistä ja koti-Suomen maisemista. Sähköauto on ilmastotietoisen liikkujan fiksu valinta. Sähköautojen latauspisteitä on jo kattavasti ympäri Suomea.
  4. Myös junamatka on vihreä valinta. Suomen matkustajajunat kulkevat päästöttömästi. Junassa kätesi eivät ole sidotut rattiin, ja takapenkin kitinä vaihtuu leikkiin ja liikkumiseen. Junakiskot vievät suoraan kaupunkien keskustaan.
  5. Hyödynnä kesäauringon paiste ja hanki mökin katolle aurinkopaneelit. Auringosta saat mökkiviikonloppuihin ja -lomille puhdasta ja uusiutuvaa energiaa alkukeväästä pitkälle syksyyn. Helen toimittaa aurinkopaneeleita kaikkialle Suomeen.
  6. Perusta luontopiha, jossa kasvaa puita, pensaita ja ruohovartisia kasveja. Suosi suomalaisia luonnonkasveja. Vältä turhaa nurmikon leikkuuta ja anna kukkien kukkia myös pörriäisten iloksi. Vältä torjunta-aineiden käyttöä.
  7. Mene metsään. Tee kansallispuistomatkan sijaan retki lähiluontoon. Opettele tunnistamaan syötäväksi kelpaavia villiyrttejä ja kerää talteen niiden ravintopitoiset maut. Kevät ja alkukesä ovat parhaita keruuaikoja. Samalla saat reipasta liikuntaa.
  8. Satsaa hyvinvointiin. Osta itsellesi tai ystävällesi lahjakortti vaikkapa hierojalle. Monet hyvinvointipalvelut ovat lähes yksinomaan kotimaista työtä, eikä ympäristöhaittoja aiheudu juuri pienen liiketilan ylläpitämistä enempää.

+1 Kun tilanne sallii, suo itsellesi kulttuurielämys. Konsertteihin ja teattereihin käytetyt eurot työllistävät yleensä paljon ja kuormittavat ympäristöä vähän. Ota mukaan läheisesi, niin ilo on moninkertainen.