Artikkeli / 22.1.2021

Apua, koiranpentuni söi kaukosäätimen! Lue, miten teet kodistasi turvallisen paikan lemmikille

Kani jyrsii stereoiden johdot, kissa teroittaa hampaita laturin päähän ja koira nuolee pistorasioita. Lemmikkikodissa sähkölaitteet ovat joskus kovilla. Asiantuntija neuvoo, mitä kannattaa huomioida lemmikkitalouden sähköturvallisuudessa. 

Teksti: Elina Jäntti Kuvat: Getty Images

”Mörkö-beaglellamme oli pentuna tapana pureskella erilaisia kodin esineitä. Kerran olin miettinyt, pitäisikö hankkia langattomat kuulokkeet. Kun tulin kotiin, Mörkö oli tehnyt päätöksen puolestani ja pureskellut langallisten kuulokkeitteni johdon poikki. Toisella kerralla huomasin, että koira oli maistellut television kaukosäädintä. Sama herra söi myös kannettavan tietokoneen virtalähteen. Koiralle ei onneksi sattunut mitään.”

Hilkka, koiranomistaja

Monilla lemmikeillä voi olla tapana pureskella nimenomaan kodissa näkyvillä olevia sähkölaitteiden johtoja. Jos näin on, johdot kannattaisi suojata tai piilottaa lemmikeiltä kokonaan.

– Voit hankkia johdoille suojakourun tai kannellisen johtolaatikon, jonne johdot, jatkojohdot ja laturit saa piiloon, neuvoo Helenin energia-asiantuntija Sari Loukasmäki.

Piilota johdot, jatkojohdot ja laturit suojakourun tai kannellisen johtolaatikon.

Jos huomaat, että sähkölaitteen johtoja on purtu, laitetta ei pitäisi käyttää.

– Rikkinäisten sähkölaitteiden johdoissa on selkeästi oikosulun ja sähköiskun vaara. Jos verkkovirtaa käyttävän sähkölaitteen johto on rikki, älä käytä laitetta, ennen kuin olet tarkistuttanut sen kunnon ja korjauttanut sen sähköammattilaisella.

Koira nuolee pistorasioita

“Koirani rakastaa pistorasioita. Miksihän ihmeessä? Kun se huomaa pistorasian, se kuopii rasiaa tai nuolee sitä. Jouduin hankkimaan pistorasian tulppia, jotta se ei saa sähköiskua. Koira jopa nosti jalkaansa yhden pistorasian päälle. Rasiaan valui nestettä, mutta onneksi huomasin tapahtuman ja sain kuivattua pistorasian pian.”

Sini, koiranomistaja

Kosteus on aina turvallisuusriski sähkölaitteissa, Sari Loukasmäki muistuttaa.

– Vesi ja sähkö eivät sovi yhteen. Jos sähkölaitteeseen pääsee kosteutta, älä ota sitä käyttöön ennen kuin se on kunnolla kuivunut. Uusissa sähköasennuksissa vikavirtasuojaus toimii lisäturvana ja katkaisee vahingolliset vuotovirrat kytkemällä vaarallisen jännitteen nopeasti pois vikatilanteessa.

Vesi ja sähkö eivät sovi yhteen. Jos sähkölaitteeseen pääsee kosteutta, älä ota sitä käyttöön ennen kuin se on kunnolla kuivunut.

Pistorasiassa koiraa saattavat houkutella jotkin tutut tuoksut, joita voi olla syystä tai toisesta päässyt pistorasian läheisyyteen – esimerkiksi omistajan sormista tarttuneet tuoksut.

– Jos pistorasia kiinnostaa lemmikkiä, voisi kokeilla pistorasiaan tarkoitettuja suojatulppia tai keksiä lemmikille muita virikkeitä, jotta kiinnostus pistorasioihin ja sähkölaitteisiin unohtuu.

Kissa pureskelee latureita

“Meidän perheen laturien päät ovat täynnä kissan hampaanjälkiä. Laturit toimivat silti, sillä niitä ei ole pureskeltu rikki. Kissamme Iida ja Iiro eivät ole hajottaneet mitään, mutta ne osaavat muokata tiedostoja: jos läppärin jättää auki, ne tassuttavat sataprosenttisen varmasti koneen päälle loikoilemaan.”

Laura, kahden kissan omistaja

Erityisesti koirien ja kissojen omistajilla voi olla kokemusta siitäkin, että lemmikki on tuupannut tassullaan lieden nuppia, ja liesi on mennyt päälle. Se aiheuttaa tulipaloriskin.

– Pikkulapsiperheille tuttu liesisuoja estää, että keittolevy ei kytkeydy tahattomasti päälle, ja konsti toiminee lemmikkienkin kanssa. Lieden päällä ei kannata säilyttää ruokaa houkuttelemassa lemmikkiä lieden luo.

Kani järsii johtoja

“Opiskeluaikoina minulla oli melko aktiivinen kääpiökani. Kotona ollessani päästin sitä aina jaloittelemaan irti asuntoon. Eräänä päivänä ihmettelin, miksi stereoista ei kuulunut ääntä. Huomasin, että kaiuttimen johdot oli purtu poikki. Kyllä suututti! Opiskeluaikoina ei ollut varaa ostaa uusia stereoita, joten liitin johdon katkenneet osat itse takaisin yhteen. Ehkä kaiutin ei sen jälkeen ollut turvallisimmasta päästä?”

Jonna, entinen kanin omistaja

Vaikka lemmikkien puremien johtojen korjaaminen näyttäisi helpolta, tee-se-itse-liitännät kannattaa jättää tekemättä, jos ei itse ole sähkötöiden ammattilainen.

– Johtoja ei saa korjata teippaamalla. Tavallinen sähkönkäyttäjä voi tehdä joitakin pieniä maallikolle sallittuja sähkötöitä, jos osaa tehdä ne varmasti turvallisesti ja oikein. Jos on vähänkään epävarma, luvallisetkin sähkötyöt on hyvä teettää ammattilaisella.

Johtoja ei saa korjata teippaamalla.

Kissa pudottelee tavaroita

“Kissani pitää tavaroiden tiputtelusta. Olen puhdistanut hyllyn päälliset tavaroista, mutta kerran, kun tulin kotiin, kissa oli pudottanut hyllyn päältä pienet kaiuttimet, jotka olivat johdoilla kiinni stereoissa. Ne olivat korkealla toiseksi ylimmällä hyllyllä, ja roikkuivat nyt ilmassa johtojen varassa kiinni stereoissa. Onneksi koko stereosetti ei ollut lattialla rikkinäisenä.”

Maija, kissan omistaja

Jos sähkölaite on vahingoittunut, sen ulkorungossa on halkeamaa tai johdossa murtumaa, kannattaa laitteen kunto tarkistuttaa ja korjauttaa ammattilaisella tai hankkia kokonaan uusi.

– Pitkään käyttämättä ollut sähkölaite on hyvä myös tarkistaa ennen uudelleenkäyttöä.

Koiranpentu söi kaukosäätimen

“Koiranpentumme oli yksin kotona päivisin, kun olimme mieheni kanssa töissä. Teimme sille oman tilan asuntoomme, mutta usein se pääsi karkaamaan. Yhtenä päivänä pentu oli järsinyt sohvan, toisena kaapin ja kolmantena verhot sekä keittokirjat. Eräänä päivänä pentu oli minua vastassa ovella, kun tulin kotiin. Televisio oli päällä ja sen kaukosäädin kateissa. Lopulta löysin puolikkaan kaukosäätimen sohvan alta järsittynä.”

Leena, koiranomistaja

– Paristolla toimivan laitteen pureminen hajalle ei aiheuta lemmikille hengenvaarallista sähköiskua. Lemmikin terveydelle vaarallista voi olla ennemminkin se, jos se syö laitteen tai sen osia.

Erityisesti kaukosäädin saattaa maistua lemmikille, sillä siinä voi olla ruoan makua. Monella ihmisellä on tapana syödä katsoessaan tv:tä, jolloin rasvaa ja muuta ruoan makua siirtyy sormista kaukosäätimeen.

Ehkä koira myös tarkkailee ihmistä ja huomaa, että omistajakin pitelee kaukosäädintä kovin usein – jotain kiinnostavaa tässä laitteessa täytyy olla!

– Etenkin pentuaikana kaikki tavarat ja laitteet, joiden ei halua joutuvan pennun hampaisiin puruleluksi, kannattaa piilottaa mahdollisuuksien mukaan, ja jättää lemmikin saataville riittävästi sille ”sallittuja” virikkeitä, Loukasmäki sanoo.

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö