Artikkeli / 19.12.2016

Hyvää ruokaa energiatehokkaasti

Arkiruoan valmistuksessa ei välttämättä aina ehdi miettimään omien valintojensa ja toimintatapojensa taloudellisuutta tai ympäristöystävällisyyttä. Energiatehokkuus keittiössä on pieniä arjen tekoja ja kestäviä valintoja.
Teksti: Sari Loukasmäki

Maailman suurin ilmastotapahtuma Earth Hour 19.3. antaa hyvän syyn tarkistaa omia ruokaan ja sen valmistukseen liittyviä tottumuksia.

Näin pihistät energiaa ruuanlaitossa

  • Korvaa mikroaaltouunilla lieden käyttöä. Mikro sopii erityisesti pienten ruoka-annosten valmistamiseen ja lämmittämiseen.
  • Käytä paksupohjaisia ja kannellisia keittoastioita, vesi tai ruoka lämpiää nopeammin. Hyödynnä myös levyjen jälkilämpö.
  • Monet ruoat, leivonnaisia lukuun ottamatta, voi panna jo kylmään uuniin. Ruoka lämpiää samalla kuin uunikin. Kiertoilmauunia ei tarvitse esilämmittää, ja voit paistaa ruokaa kahdella tasolla samanaikaisesti.
  • Valmista uunissa kerralla enemmän ruokaa. Uunin lämmittäminen kuluttaa enemmän energiaa kuin sen lämpimänä pitäminen.
  • Hyödynnä jälkilämpö sekä liedellä että uunissa. Hautuvaa uuniruokaa valmistaessa voi uunista huoletta kääntää lämmöt nollille puolituntia ennen kypsennysajan päättymistä. Ruoka muhii valmiiksi alenevassa jälkilämmössä.
  • Induktioliesi on energiatehokas vaihtoehto. Se tuo käyttömukavuutta; on nopea, turvallinen ja helppo pitää puhtaana.
  • Aina ei tarvitse keittää tai paistaa. Kokeilisitko välillä vaikka raaka-ruokaa?

Osallistu maailman suurimmalle kynttiläillalliselle ilmaston puolesta

Näistä aineksista syntyvät munakoisopihvit ja lisäkkeet illalliselle. Pyrin sekä terveyden että ilmaston hyväksi täyttämään lautasesta aina vähintään puolet kasviksilla. Lihan käyttöä vähennän valmistamalla esim. pataruokia, joissa tietoisesti kasvatan kasvisten osuutta lihan kustannuksella.

Ilmastoillalliselle päätin valmistaa pihvinkin kokonaan kasviksista ja kokeilla Earth hourin ideasivuilta löytyvää munakoisopihvireseptiä. Testasin ohjeen toimivuuden etukäteen ja herkullista tuli. Lisukkeeksi sivuilla suositellun lehtikaali-avokadosalaatin sijaan käytin kotimaista ja tein mehevän salaatin kaalista ja rouhean raasteen porkkanasta.

Valmis annos, herkullista! Talviaikaan suomalaisia juureksia ja kaalia kannattaa suosia, sillä niiden ilmastovaikutus on kasviksista pienin.  Mehukkuutta kaali- ja juuressalaatteihin saa sekoittamalla marinoivan kastikkeen etikasta tai sitruunamehusta ja öljystä. Makua voi varioida yrteillä. Kaali- ja juuressalaatit säilyvät useamman päivän jääkaapissa, maku vain paranee, joten niitä voi tehdä kerralla useamman päivän tarpeen. Kurkku-valkosipulijugurttikastike sopii oikein hyvin kyytipojaksi.

Varsinaisella ilmastoillallisella lauantaina kokeilen jälkkärinä myös Earth Hour -ideasivuilta löytyvää raakakakkua.

Herkullista kynttiläillallista 19.3. – osallistu ja vaikuta!

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö