Vinkit

Hei, meillä kuivaa kasvikuivuri!

  • Teksti: Helen
  • Kuvat:
  • 22.08.2019

Kuivaaminen on ikivanha ja arvostettu kasvien säilöntämenetelmä.

Miksi kasvikuivuri sopii kuivaamiseen paremmin kuin uuni?

Uunissa kuivaaminen on vaikeaa, jos siinä ei ole tehokasta ilmankiertoa. Uunin luukun pitää olla raollaan, jotta kosteus pääsee pois. Lämpötilaa ei ole helppo säätää sopivan alhaiseksi, mikä koskee myös kiertoilmauuneja. Uusissa uuneissa voi olla erillinen kuivausohjelma.

Mikä on sopiva kuivauslämpötila?

Se vaihtelee. Yrteillä maksimilämpötila on 30 °C, sienillä 35–40 °C ja marjoilla, hedelmillä ja juureksilla 50 °C. Esimerkiksi sienien kuivuminen kestää kasvikuivurissa 3–6 tuntia sienilajista, kuivatustehosta ja täyttöasteesta riippuen. Kuivureiden tehot vaihtelevat noin 200 watista yli 1 000 wattiin.

Mitkä kasvit sopivat kuivuriin?

Kaikki yrtit, juurekset ja marjat. Hedelmistä Suomessa kuivataan pääasiassa omenia. Juuresten maku on parempi, jos ne ryöpätään ennen kuivattamista. Sienistä parhaiten sopivat korvasieni, suppilo- ja kosteikkovahvero, mustatorvisieni, herkkutatit, ukonsieni, viiruvalmuska ja miedot haperot.