Artikkeli / 8.7.2019

Mehiläiset pörisevät keskellä kaupunkia – muuntamon katto muuttui kesän ajaksi pölytysasemaksi Punavuoressa

"Tämä on niin mukavaa puuhaa, että halukkaita riittää”, kertovat pölytysaseman kukkien kastelurinkiin kuuluvat Kaisa Viitanen ja Eija Leinonen.

Teksti: Jouko Vuorela Kuvat: Petri Mulari

Keskellä Helsinkiä käy kuulaana kesäaamuna melkoinen pörinä. Mehiläiset ja kimalaiset lentelevät kukkien keskellä ja imevät innokkaasti mettä pesiensä ravinnonlähteeksi.

”Eivät ne pistä”, tietävät Eija Leinonen ja Kaisa Viitanen, jotka liikkuvat kukkameressä tottuneesti kastelukannujen kanssa.

He kuuluvat Punavuori Kukkimaan -yhteisöön, joka huolehtii toukokuun lopulla paikallisen muuntamon katolle rakennetun pölytysaseman kukkien kastelemisesta.

Pölytysasema koostuu kukkien lisäksi vanerista rakennetusta taideteoksesta.

Päivi Raivio on luonut pölytysasemateoksen yhdessä Daniel Bumannin kanssa.

Päivi Raivio on luonut pölytysasemateoksen yhdessä Daniel Bumannin kanssa.

”Teoksessa näkyy muotoja sammallajeista, joita kasvaa muuntamon betoniseinissä. Muodoltaan teos mukailee muuntamon kattoa. Näin siinä ilmentyy ihmisten rakentamia ja luonnonluomia muotoja”, kertoo taitelija-muotoilija Päivi Raivio suunnittelutoimisto RaivioBumannista.

Green Infra tarjoaa mahdollisuuden ympäristötekoon

Päivi Raivio on luonut teoksen yhdessä Daniel Bumannin kanssa. Punavuoren muuntamon pölytysasema on pilotti RaivioBumannin Green Infra -konseptiin, jonka tavoitteena on vihertää kaupunkien jo valmista infrastruktuuria, kuten kattoja sekä tyhjiä ja maanalaisia tiloja.

Helen on Green Infran kumppaniyrityksenä mukana konseptin kehityksessä. Helenillä on myös paljon omia rakennuksia, jotka sopivat Green Infra -kohteiksi. Yksi esimerkki on Munkkisaaren lämpökeskuksen öljysäiliöiden katot, jotka on mahdollista muuttaa pölytysasemaksi tai niityksi. Sähkötalon kattoterassille on ideoitu yrttipuutarhaa, jota henkilöstöravintola voisi hyödyntää.

Green Infran asiakkaiksi käyvät kaupungit, kunnat ja yritykset, joille on tarjolla mahdollisuus tehdä näkyviä ympäristötekoja pienellä vaivalla.

”Yritykset voisivat olla aktiivisemmin mukana luomassa vihreää ja viihtyisää kaupunkikuvaa. Green Infra tarjoaa siihen yhden työkalun”, Raivio sanoo.

Jokaiseen Green Infra -kohteeseen suunnitellaan yksilöllinen ratkaisu, joka painottuu esimerkiksi kaupunkiluonnon monimuotoisuuteen, lähiruoan tuotantoon tai asukkaiden tai henkilöstön osallistamiseen. Mahdollisuuksia on monia.

”Uspenskin katedraalin alla Helsingissä on esimerkiksi entinen konesali tyhjillään. Siellä voisi toimia puutarhayritys, joka kasvattaisi kerrosviljelyteknologialla lehtivihanneksia myytäväksi Kauppatorilla ja lähiravintoloissa. Se tuottaisi siis lähiruokaa aivan kaupungin keskustassa.”

Helen tukenut pölytysaseman toteuttamista

Punavuoren Pölytysasema -teos on toteutettu Koneen Säätiön apurahalla ja Helenin tuella.

”Teokseen on valittu pölyttäjäystävällisiä kasveja, kuten samettikukka, kurkkuyrtti ja ruusupapu”, sanoo Päivi Raivio.

Eija Leinonen ja Kaisa Viitanen ovat saaneet jo kastelu-urakkansa päätökseen.

”Ei tämä rasita. Yksi kastelukerta kestää noin puoli tuntia, ja vettä menee kannullinen per kasvilaatikko”, Viitanen kertoo.

”Jos on kovin helteistä, on kasvien kunto hyvä käydä tarkastamassa pari kertaa viikossa. Kasvilaatikoissa on altakastelusysteemi, jolla kasvit pärjäävät helposti viikonkin”, Leinonen kertoo.

Teos puretaan elokuun lopulla. Silloin kasvilaatikot jaetaan vihertämään Punavuoren pihoja.

Lue lisää aiheesta

Hiilineutraalisuus