Vinkit

Talvi tulee – näin pidät kodin lämpimänä

  • Teksti: Susanna Haanpää
  • Kuvat:
  • 25.10.2017

Helenin asiantuntija kertoo, kuinka kylmä pidetään sisätiloissa loitolla ylimääräistä energiaa kuluttamatta.

1. Tarkista termostaattien säädöt

Tarkista omakotitalosi lämmityslaitteiden lämpötila-asetukset eli termostaattien säädöt. Muista myös ilmanvaihtokojeen syyshuolto, eli säädä se talviasetukselle, sulje mahdollinen kesäpelti ja vaihda kesän mittaan likaantuneet suodattimet.
Huolehdi, että asuintilojen lämpötila on noin 20–22 °C. Säädä ilmalämpöpumpun asetukset 3–5 °C muun lämmityslaitteen säätöä korkeammaksi, jotta ilmalämpöpumppu on ensisijainen lämmönlähde. Ilmalämpöpumpussa on parempi hyötysuhde kuin sähkölämmityksessä.

Laske toissijaisten tilojen, kuten autotallin ja lämpimän varaston lämpötila matalammaksi kuin asuintiloissa, eli tilan mukaan 5–15 °C:een. Käytä näissä tiloissa mieluummin patteri- kuin lattialämmitystä, jotta et suotta lämmitä rakenteita vaan sisätilaa.

2. Säädä ilmanvaihto sopivaksi

Älä säädä ilmanvaihtoa liian tehokkaaksi – peräti kolmasosa kaikesta kodin energiasta kuluu ilmanvaihtoon. Jos ulkoa kotiin tullessa sisäilma tuntuu tunkkaiselta, on ilmanvaihtoa lisättävä. Ilmanvaihdon tarve lisääntyy myös suihkun tai saunan jäljiltä. Seinien ja lattian pyyhkäisy lastalla nopeuttaa kuivumista huomattavasti, eikä ilmanvaihtoa tarvitse pitää tehokkaalla asetuksella pitkään. Tämä säästää ilmanvaihtoon kuluvaa energiaa.

3. Tuo takkapuut sisään etukäteen

Keskitä takan käyttö kylmimmille talvikuukausille, jos polttopuita on vähän. Tuo puut lämpimään vuorokautta ennen niiden polttamista, sillä kylmänä ja kosteana puu on jopa 20 prosenttia huonompi lämpöarvoltaan kuin kuiva ja huonelämmin. Kostea puu myös palaa huonosti, eikä lämmitä tulipesää kunnolla. Lisäksi sellaisen polttamisesta syntyy runsaasti pienhiukkasia.

 

Vinkit antoi Helen Oy:n asiantuntija Markku Mannila.

Avainsanat

lämmitys, termostaatti

Uusi sähkösopimus

Tutustu sähkösopimuksiimme ja valitse sinulle sopivin vaihtoehto.

Katso sähkön hinnat ja tee sähkösopimus

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

  • Vinkit

Ilmalämpö­pumpulla sopivan viileä sisäilma

Sisäilmaa voi viilentää monin tavoin. Mutta millainen laite kannattaa kotiin valita?
  • Vinkit

Vinkkejä lämmitys­kauden alkuun

Lämmityskausi käynnistyy jälleen. Katso vinkit kerrostaloasunnon ilmanvaihtolaitteiston säätöön. Tarkista myös patterien toimivuus ja ilmalämpöpumpun oikeat asetukset.

Lisää energia­tehokkuutta lämmitys­verkoston perus­säädöllä

Patteriverkoston säätäminen on tarpeen, kun asunnoissa vetää tai patterit eivät lämpene kunnolla. Lämmityksen pitää jakautua tasaisesti jokaiseen asuntoon.