Artikkeli / 19.12.2016

Vinkit kodin­koneen valintaan

Harrastatko ruoanlaittoa, marjastatko? Kuinka usein käyt kaupassa tai peset pyykkiä? Kodinkonekaupoilla paras vaihtoehto on käyttäjälle sopiva.
Teksti: Linda Pynnönen Kuvat: Miika Kainu, Lauri Eriksson, maahantuojat

Ennen kuin marssii kauppaan, on hyvä miettiä valmiiksi kolme asiaa: millainen kone sille varatulle paikalle mahtuu, millaisiin käyttötarpeisiin koneen pitää vastata ja paljonko on uudesta laitteesta valmis maksamaan.

”Näiden reunaehtojen puitteissa on sitten vielä hyvä vertailla eri koneiden energialuokkia”, opastaa energia-asiantuntija Marja Einesalo Helsingin Energiasta.

Kukkaron ja kodin mukaan

Kodinkoneiden käytössä on isoja eroja kodista riippuen. Yksin asuvan ei kannata hankkia kymmentä kiloa vetävää pyykkikonetta, jottei joudu pesemään joka kerta vajaita koneellisia.

Jääkaappia hankkivan kannattaa puolestaan miettiä kaupassakäyntitottumuksiaan. Joka päivä kaupassa käyvälle riittää pienempikin kaappi, mutta viikon ruokaostokset kerralla tekevä tarvitsee niille enemmän säilytystilaa.

Pakastimissa kaksi pientä laitetta voi joskus palvella paremmin kuin yksi.

”Syksyllä koko kapasiteetti on käytössä, kun kesän satoa pakastetaan, ja kun sisältö on huvennut, voi toisen sammuttaa”, vinkkaa tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta.

Keittiökoneita valitessa oma harrastuneisuus ratkaisee.

Ruoanvalmistuslaitteita valitessa oma harrastuneisuus ratkaisee. Tuliterän lieden hienoista ominaisuuksista ei kannata maksaa, jos niiden käyttöä ei vaivaudu opettelemaan.

Kun omat käyttötottumukset ovat selvillä, jää vielä pohdittavaksi, minkä hintainen laite sopii omaan budjettiin. Einesalo ja Marjomaa neuvovat ratkaisemaan kysymyksen miettimällä, mistä ominaisuuksista on itse valmis maksamaan. Erilaiset lisäominaisuudet kasvattavat helposti laitteen hintaa.

”Hinta ei automaattisesti kerro tuotteen laadusta, mutta jotain osviittaa se kuitenkin antaa. Edullisemman hintaluokan koneissa on perusominaisuudet, joilla saattaa pärjätä hyvin, kaikkein kalleimmissa koneissa lisähintaa tuo helposti uusi teknologia. Keskimmäisestä hintaluokasta löytää ehkä varmimmin hinta-laatusuhteeltaan hyviä laitteita, Marja Einesalo summaa.

Energiamerkintä opastaa

Kodinkoneiden osuus kodin sähkönkulutuksesta on noin kolmannes. Eri koneiden välillä on suuriakin eroja energiankulutuksessa, joten uutta masiinaa valitessa kannattaa olla tarkkana.

Kodinkoneissa pakollisena olevat energiamerkinnät kertovat laitteen energiatehokkuudesta asteikolla A–G, joissain laiteryhmissä on mukana myös luokat A+, A++ ja A+++. Mitä lähemmäksi A:ta laite sijoittuu, sen energiatehokkaampi se on.

Merkintöjä ei kannata kuitenkaan tulkita sokeasti, sillä todellisuudessa laitteen kuluttaman sähkön määrään vaikuttaa moni muukin asia.

”Moni uuden laitteen ostaja ajattelee, että energiamerkin ilmoittama kulutus on sama, kuin mitä laite tulee kuluttamaan kotioloissa. Näin ei kuitenkaan ole”, Einesalo muistuttaa.

Merkintöjä varten laitteiden sähkönkulutus mitataan hallituissa koeolosuhteissa, jotka ovat samanlaiset kaikille laiteryhmän tuotteille. Kotikäytössä olosuhteet ovat luultavasti erilaiset. Lopulliseen kulutukseen vaikuttavat laitteen sijoitus, käyttötiheys ja -tavat, ympäristön lämpötila sekä laitteen hoito. Esimerkiksi jääkaappeja testattaessa ne ovat tyhjiä eikä niiden ovia avata lainkaan.

”Kodista riippuen ovia saatetaan avata kerran tai kymmeniä kertoja päivässä, joten laitteen sähkönkulutus voi nousta ilmoitetusta paljonkin – jääkaapin täyteen ahtaminen ja tiheä oven avaaminen lisää kulutusta noin 15–20 prosenttia”, Tarja Marjomaa havainnollistaa.

Käyttötavat ratkaisevat

Energialuokitukseltaan paras laite ei välttämättä ole käytössä energiataloudellisin, jos ei se muilta ominaisuuksiltaan vastaa talouden tarpeita. Jos jääkaappiin jää kauppareissun jälkeen runsaasti tyhjää tilaa, on se luultavasti liian suuri. Tyhjän tilan jäähdyttäminen on hukkakulutusta, joten tällöin energiatehokkainkin kaappi käyttää tarpeisiin nähden liikaa sähköä.

Kylmäsäilytyslaitteiden sähkönkulutukseen vaikuttaa myös niiden sijoittaminen. Lämpimään paikkaan, kuten patterin, lieden tai astianpesukoneen viereen sijoitettu jääkaappi kuluttaa 10–20 prosenttia tavallista enemmän sähköä. Myös puutteellinen ilmankierto laitteen ympärillä voi jopa kolminkertaistaa sen kulutuksen. Parasta olisi, jos jääkaapin ja pakastimen ympärillä pääsisi ilma kiertämään vapaasti niin lattian, seinän kuin yläkomeronkin välillä.

”Kalusteisiin sijoitetut kylmälaitteet kuluttavat aina vähän enemmän energiaa kuin vapaasti sijoitetut. Integroitava laite tarvitsee erikoiskomeron, jossa ilmankierto on otettu huomioon”, Marjomaa neuvoo.

Integroitavissa malleissa kaapin sisätila on usein hieman pienempi.

Erilaisten keittotasojen välillä energiankulutuksessa on suuria eroja. Induktiokeittoalue kuluttaa sähköä 40 prosenttia vähemmän kuin valurautalevy ja 20 prosenttia vähemmän kuin keraaminen keittoalue.

Uuneissa kiertoilmatoiminto säästää energiaa varsinkin useita pellillisiä paistettaessa, jolloin sähkönsäästö voi olla tavalliseen uuniin verrattuna noin kolmannes.

Vaikka ruoanvalmistuslaitteiden energiatehokkuudessa on eroja, keittiössä voi sähkönkulutukseen vaikuttaa eniten omalla toiminnalla. Yksittäiset ruoka-annokset ja esimerkiksi eineslaatikot kannattaa lämmittää mikrossa ja pyrkiä hyödyntämään uunin esi- ja jälkilämpö.

Pesukoneiden kohdalla energiankulutukseen vaikuttaa eniten laitteen koko ja sen käyttötiheys. Vajaiden koneellisten peseminen kuluttaa energiaa turhaan. Samoin liian täydet koneelliset, jotka heikentävät pesutulosta ja siten kuluttavat enemmän energiaa, kun likaiseksi jäänyttä pyykkiä pitää pestä useamman kerran.

Uusia ominaisuuksia

Uusimpiin, kalleimman hintaluokan kodinkoneisiin on lisätty monenlaista uutta teknologiaa.

Ruoanvalmistuslaitteissa erikoisominaisuuksia ovat muun muassa sähkölieden ohjaustauluun liitetty liesikello, uunien höyrytoiminnot sekä grillivastuksen ja kiertoilman yhdistävä paistotoiminto, paistolämpömittari ja uunin puhdistustoiminto.

Jääkaapin ja pakastimen yhdistäviin kylmäkeskuksiin on saatavilla jääpalakoneita ja juomavesiautomaatteja, ja joihinkin malleihin jopa hiilihapotettua vettä valmistavia laitteita. Jääkaapit ovat nykyään aina automaattisulatteisia, mutta kaikissa pakastimissa toimintoa ei vielä ole.

Pesukoneissa automatiikkaa on tarjolla paljonkin, muun muassa pyykin tai astioiden likaisuuden ja määrän mukaan vettä annostelevissa koneissa.

”Joissain pyykinpesukoneissa on jopa automaattinen nestemäisen pesuaineen annostus. En kuitenkaan kutsuisi koneita vielä älykkäiksi, sillä parhaatkin automatiikat vaativat käyttäjän omaa ajattelua ja säätöjen tekemistä toimiakseen”, Einesalo pohtii.

Vaikka erikoisominaisuuksia alkaa löytyä jo keskihintaisistakin laitteista, vain harva juoksee kodinkonekaupoilla uusimpien mallien perässä. Einesalolla on tuntuma siitä, että kodinkoneostoksilla suomalaiset ovat hyvinkin harkitsevaisia. Pääsääntöisesti koneet käytetään kodeissa ihan loppuun saakka, ennen kuin uutta ryhdytään hankkimaan.

”Uutta laitetta kannattaa ryhtyä harkitsemaan silloin, kun ei enää toimi niin kuin sen pitäisi. Jos herää epäilys, että laite on alkanut kuluttaa tavallista enemmän energiaa, saa Helsingin Energialta lainaksi sähkönkulutusmittarin, jolla koneiden kulutuksen saa helposti selville”, Einesalo kertoo.

Pakasta kesän sato oikein

  • Kytke pakastustoiminto päälle noin vuorokautta ennen kuin siirrät pakastettavan satsin jäätymään. Kytke toiminto pois päältä vasta seuraavana päivänä. Kun pakasteet jäätyvät nopeasti, pysyvät jääkiteet pieninä ja ruoan rakenne mahdollisimman ehjänä.
  • Pakasta vain ensiluokkaisia ruokia, sillä pakastaminen ei paranna ruoan ominaisuuksia.
  • Älä unohda pakastuskytkintä päälle, sillä se saattaa jopa kaksinkertaistaa sähkönkulutuksen. Uusissa laitteissa pakastuskytkentä menee pois päältä automaattisesti.

Julkaistu lehdessä Helen 3/2014

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö