Sähköpula 1

Mikä on sähköpula?

Sähköä on tuotettava joka hetki yhtä paljon kuin sitä kulutetaan. Sähköpula tarkoittaa tilannetta, jossa sähkön tuotanto ja tuonti ulkomailta eivät riitä kattamaan kulutusta. Tällöin sähkönkäyttöä joudutaan hetkellisesti rajoittamaan huolellisesti suunnitelluin kiertävin sähkökatkoin.

Mahdolliseen sähköpulaan on varauduttu valtakunnallisesti, ja siihen liittyvät toimintamallit on hyvin suunniteltu ja harjoiteltu. Valtakunnallisesta sähkön tehotasapainosta ja operatiivisesta johtamisesta vastaa kantaverkkoyhtiö Fingrid. Ennen kuin kiertävät sähkökatkot otetaan käyttöön, Fingridillä on useita toimia tilanteen ratkaisemiseksi. Vasta viimeisimpänä keinona otetaan käyttöön alueelliset kiertävät sähkökatkot.

Sähköpula 2

Kiertävät sähkökatkot

Sähköpulassa sähköverkkoyhtiöt toteuttavat Fingridin pyynnöstä sähkönkäytön rajoitukset varautumissuunnitelmiensa mukaisesti. Sähkökatkoja kierrätetään noin kahden tunnin katkoina, kunnes sähköpula on päättynyt. Helsingissä toimivan Helen Sähköverkon alueella katkot ovat noin tunnin mittaisia.

Sähköpulasta aiheutuvat katkot vaikuttavat sekä sähkön että lämmön saantiin. Sähkökatkot eivät kohdistu yhteiskunnan kannalta kriittisiin toimintoihin, kuten sairaaloihin ja pelastuslaitoksiin. Asuminen ei ole yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittistä.

Sähköpula 3

Miten saan tiedon sähköpulasta?

Kuulet sähköpulasta luultavasti tiedotusvälineiden kautta, sillä siitä uutisoidaan ja tiedotetaan laajalti. Sähköverkkoyhtiöt viestivät asiakkailleen omien varautumissuunnitelmiensa mukaisesti.

Helsingissä toimivan Helen Sähköverkon alueella sähköpulasta johtuvista kiertävistä sähkökatkosta kerrotaan tekstiviestillä. Jos tieto kiertävistä sähkökatkoista tulee riittävästi ennakkoon, saat tekstiviestin ennen sähkökatkoa. Muussa tapauksessa tekstiviesti saapuu, kun sähkökatko on alkanut.

Sähköpula 4

Miten voin pienentää sähköpulan todennäköisyyttä?

Voit vaikuttaa sähköpulan todennäköisyyteen tarkkailemalla sähkönkäyttöäsi ja vähentämällä sähkönkulutustasi. Erityisen tärkeää on vähentää omaa sähkönkäyttöä huippukulutuksen aikaan aamulla kello 8–10 ja iltapäivällä kello 17–19.

Opi säästämään energiaa Helenin pikakurssilla

Sähköpula 5

Toimi näin sähköpulasta johtuvan sähkökatkon aikana

  • Pidä ikkunat ja ovet kiinni. Sähkökatkon aikana kerros-, rivi- ja omakotitaloasunnot eivät ehdi viilentyä merkittävästi.

  • Vältä vedenkulutusta.

  • Pidä jääkaapin ja pakastimen ovi kiinni. Näin elintarvikkeet säilyvät käyttökelpoisina.

  • Vältä hissin käyttöä.

Lähde: Energiateollisuus ry

Seuraa energiankulutusta Oma Helen -sovelluksessa

Oma Helen kertoo sinulle Suomen ajantasaisen sähkötilanteen ja neuvoo, milloin energiankulutusta tulisi rajoittaa kulutushuippujen madaltamiseksi. Sovelluksessa voit seurata myös omaa energiankäyttöäsi jopa tuntitasolla ja oppia, mitkä kodin laitteet ovat pahimpia energiasyöppöjä.

 

Kirjaudu selaimella

Katso myös


Uutiset

Ajankohtaista tietoa ja viihdykettä tarjolla. Tutustu uusimpaan Helen-lehteen sekä monipuolisiin artikkeleihin. Täältä löydät tietoa myös työmaihin liittyvistä asioista.


Helen-lehti

Lue uusin Helen-lehti kätevästi verkossa silloin kun sinulle sopii.


Arjessa

Tarinoita maailman parhaasta kaupunkienergiasta - ja sen koskettamista ihmisistä.


Työmaat ja katkokset

Kehitämme kaukolämmön ja -jäähdytyksen verkkoa jatkuvasti paremmaksi. Tutustu näihin kohteisiin.


Datahub

Kaikki Suomen sähkönmyyjät ja sähkönsiirtoyhtiöt ottavat käyttöön lakisääteisen tiedonvaihtojärjestelmän Datahubin helmikuussa 2022.


Asiakastarinat


Helpoin tapa hankkia aurinkopaneelit

Ryhtymällä aurinkosähkön tuottajaksi säästät sähkölaskussa ja pienennät hiilijalanjäkeäsi.