Artikkeli / 28.11.2019

Pimeää aamuin ja illoin, onko valaistus kunnossa? Huomioikaa nämä paikat, kun suunnittelette taloyhtiön valaistusasioita

Jotta taloyhtiön alueilla voi liikkua turvallisesti ja mukavasti pimeään aikaan, pihalla pitää olla oikeanlainen ja riittävä valaistus.

Teksti: Susanna Cygnel Kuvat: Getty Images

Juuri nyt, pimeimpään vuodenaikaan kannattaa tarkastella, riittääkö taloyhtiön pihalla valoa. Sitä pitäisi olla runsaasti kaikkialla, missä ihmiset liikkuvat, kuten kulkureiteillä, parkkipaikoilla ja leikkialueilla.

Eteensä pitäisi nähdä aamuin illoin sekä öinkin ilman pinnistelyä, ja tuntuisi miellyttävältä, jos yleisvalo ulottuisi vielä laajemmallekin kuin vain kulkureiteille. Liikuntaesteisille ja ikäihmisille laadukas pihavalaistus on erityisen tärkeää.

”Elämme alkutalvesta pimeintä aikaa. On siis loistava hetki arvioida ulkovalojen riittävyys ja pohtia, alkaisiko taloyhtiössä olla valaisuremontin aika”, kannustaa energiatehokkuuden asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta.

Valaisuremonttia voidaan tarvita, jos valaisimen käyttöikä tulee vastaan tai alkaa muutenkin ilmetä jatkuvia vikoja, kuten välkkymistä ja sammuilua.

”Kun taloyhtiön ulkovaloihin tulee vikaa, kutsutaan huoltoyhtiö paikalle. Jos ongelma toistuu, kannattaa laskea, tulisiko edullisemmaksi uusia valaisimet tai uudistaa pihan valoja laajemminkin”, kertoo isännöitsijä Kari Lairila Talohallinta Oy:stä.

Yksi syy pihavalaisun uudistamiseen voi olla halu parantaa energiatehokkuutta taloyhtiössä. Se onnistuu esimerkiksi valitsemalla energiatehokkaita valonlähteitä ja valaisimia sekä ohjaamalla valaistusta tarpeellisiin kohtiin ja oikeaan aikaan. Pienikin valaisukustannuksen pieneneminen vuorokaudessa voi synnyttää ison säästön vuodessa.

Valaisu on myös vahva visuaalinen elementti, eli sen pitää näyttää hyvältä ja tuoda talon ja pihan parhaita puolia esiin sopivin värisävyin ja kohdistuksin.

Valaistus osaksi isompaa piharemonttia

Laajamittainen pihavaloremontti kannattaa liittää taloyhtiön pidemmän aikavälin suunnitteluun ja ajoittaa esimerkiksi samaan hetkeen, jossa tehdään pysäköintipaikalle sähköauton latauspisteitä.

Pihavaloremontin suunnittelun rinnalle kannattaa myös harkita nestekiertoista kaukolämmöllä toteutettua sulanapitoa: johdot asennetaan kulkuväylien pintojen alle samalla, kun pihaa joka tapauksessa kaivetaan auki sähkötöissä. Sen jälkeen taloyhtiö säästää vuosittain talvikunnossapidossa.

”Uusimistarpeista käydään keskustelua ensin taloyhtiön hallituksessa. Yleensä korjauksia suunnitellaan vuosiksi eteenpäin. Isot hankkeet viedään yhtiökokoukseen, mutta pienempiä muutostöitä voidaan hyväksyä hallituksessa”, Lairila kertoo.

Valaisusuunnittelussa kannattaa ottaa muut huomioon. Valojen heijatusta suoraan huoneistoon vältetään niin, että valokeila osoittaa alaspäin.

”Joskus valaisimien sijoittelussa pitää huomioida maisema ja ympäristö laajemminkin. Voi olla, että tarvitaan jopa naapuritaloyhtiön lupa, jos esimerkiksi kerrostalossa halutaan viedä katolle valonheittimet ison parkkialueen valaisemiseksi”, Lairila huomauttaa.

Jos luvassa on isompi valaisuremontti, kannattaa hyödyntää valosuunnittelijan ammattitaitoa.

Automatiikka tuo täsmällisyyttä valaisuun

Liikkeentunnistimia, läsnäolotunnistusta ja hämäräkytkimiä kannattaa hyödyntää taloyhtiön valaistuksessa, koska ne parantavat turvallisuutta, asumismukavuutta ja säästävät energiaa sekä kuluja.

”Ulkovalaistusta tarvitaan todella paljon. Pihan valot palavat monta tuhatta tuntia vuodessa, ja ohjauksella on merkitystä lopullisissa käyttömäärissä ja siten myös energiankulutuksessa”, Suur-Uski painottaa.

Kirkkaat ulkovalot saattavat häiritä asukkaita, vaikka valo ei osuisikaan suoraan ikkunasta sisään. Liikkeen- tai läsnäolontunnistin esimerkiksi parkkialueilla ja leikkipaikoilla kytkee valot päälle vain silloin, kun joku liikkuu siellä, ja vähentää häiritsevää valoa. Ne edesauttavat myös yleistä turvallisuutta hillitsemällä asiatonta oleskelua.

Valoja kannattaa pitää valmiudessa, kun on hämärää tai pimeää. Hämäräkytkimet naksauttavat esimerkiksi kulkuväylien valot päälle vasta sitten, kun luonnonvalo ei enää riitä. Syksyllä ja talvella pimeää riittää, mutta kesällä on hämärää vai muutamia tunteja yössä.

Ledit joka valaisimeen

Käytännössä valonlähteinä käytetään nykyään pelkästään ledejä myös taloyhtiössä.

”Ledi-valot ovat parhaiten ohjattavissa. Niitä voi myös himmentää ja kirkastaa tarpeen mukaan”, Suur-Uski kuvailee.

Kaasupurkauslampuista, kuten elohopealampuista, halutaan nykyään jo pikimmiten eroon. Jos valaisimet muuten ovat toimivia ja sopivat käyttötarkoitukseensa, elohopealamppujen tilalle voidaan vaihtaa ledi- tai monimetallilamppuja ilman vanhan valaisimen muutostöitä.

9 x taloyhtiön pihavalot

  1. Valoa tarvitaan sinne, missä ihmiset liikkuvat: kulkuväylille, ulko-ovien läheisyyteen, leikkipaikoille ja pysäköintialueille.
  2. Valaisun riittävyys selviää kulkemalla pihalla pimeällä: voiko tehdä kaikkea tarpeellista ja näkeekö eteenpäin vaivatta?
  3. Välkkyvät ja sammuilevat valot enteilevät, että valaisin on tullut elinkaarensa loppuun. Vaihto uusiin säästää huoltokuluissa ja sähkölaskussa.
  4. Energiatehokkaat valaisimet ja automatiikka parantavat säästävät kuluja.
  5. Elohopealamput vaihdetaan energiaa säästäviin ledeihin tai muihin hyväksyttyihin valolähteisiin.
  6. Liikkeentunnistimet, läsnäolotunnistimet ja hämäräkytkimet parantavat turvallisuutta taloyhtiön alueella.
  7. Pihavalot sijoitetaan niin, että ne eivät häikäise ikkunoista sisään ja naapuritaloja.
  8. Valaisinuudistus kannattaa yhdistää muihin taloyhtiön remontteihin, kuten sähköauton latauspisteiden tai nestekiertoisen sulanapidon asentamiseen.
  9. Taloyhtiön hallitus voi päättää pienistä korjauksista, ja isommat valaisuremontit hyväksyy yhtiökokous.

Lue lisää aiheesta

Taloyhtiöt Fiksu energiankäyttö