Kotien asiakaspalvelu

E-lasku ja lukuohje

Suosittelemme ensisijaisesti sähköistä e-laskua, jonka saat kätevästi tilattua verkkopankissasi. E-lasku on turvallinen, vaivaton ja ekologinen tapa vastaanottaa ja maksaa laskuja.

Laskutus

Sähköinen e-lasku

E-lasku on sähköisessä muodossa oleva lasku, jonka saat omaan verkkopankkiisi. Voit hallita itse, milloin ja miten paljon tililtäsi laskutetaan.

Verkkopankissa sinulla on mahdollisuus katsella laskua juuri sellaisena kuin se olisi paperisena sinulle lähetetty. Voit myös tarvittaessa arkistoida laskun sähköisesti tai tulostaa sen. Lue hyviä kokemuksia e-laskusta. Tutustu myös laskun lukuohjeeseen.

 

Näin saat laskusi verkkopankkiisi jo laskutetulta sopimukselta

 1. Ota esille uusin sähkö- tai kaukolämpölasku ja kirjaudu verkkopankkiisi.

 2. Tee e-laskusopimus kätevästi verkkopankissa.

 3. Kun maksat paperilaskua, muuta laskun toimitustavaksi e-lasku pankin ehdottamalla tavalla tai valitse Helen laskuttajaluettelosta ja anna tunnistetiedoksi laskun viitenumero pyydettyyn kenttään.

 4. Maksa lasku normaalisti verkkopankissa.

 5. Seuraava lasku saattaa tulla vielä paperilla, mutta tästä eteenpäin lasku tulee e-laskuna suoraan verkkopankkiin.

 6. Jos sinulla ei vielä ole pankin verkkotunnuksia, saat ne pankistasi.

 7. Sähkö- ja kaukolämpölaskun e-laskusopimus täytyy tehdä erikseen.

 8. Sähkösopimuksissa aktivoinnin myötä e-laskutus kopioituu automaattisesti kaikille voimassa oleville ja tuleville sähkösopimuksille.

  Jos perut e-laskuvaltuutuksesi verkkopankista, e-laskutus päättyy kaikista voimassa olevista sähkösopimuksilta. Jos tarkoituksesi on poistaa e-laskutus ainoastaan joltain tietyltä sopimukselta, ilmoita tämän sopimuksen laskutustiedot asiakaspalveluumme, niin teemme sopimuskohtaisen e-laskutuksen poiston.

 9. Lähetämme laskut verkkopankkiisi, kun pankki on välittänyt verkkopankissa tekemäsi e-laskuilmoituksen meille. Sinun tarvitsee vain tarkistaa lasku ja hyväksyä maksu veloitettavaksi tililtäsi. Voit valita myös automaattisen maksamisen ja asettaa laskulle summarajan, jonka ylittäviä laskuja ei hyväksytä automaattisesti. Laskun maksu on helppoa ja vaivatonta. Osa pankeista ilmoittaa halutessasi laskun saapumisesta sähköpostilla tai tekstiviestillä.

Voit katsoa e-laskuna lähetettyä laskua täysin paperilaskun näköisenä kuvana verkkopankin kautta esilläpitopalvelussa. Eri pankeissa linkki esilläpitopalvelun laskun kuvaan löytyy eri nimillä, joita ovat esimerkiksi Laskuttajan erittely, Turvalinkki tai Laskun kuva ja lisätiedot. Laskut löytyvät myös asiointipalvelustamme Laskut-sivulta. Palvelu vaatii rekisteröitymisen. Kummassakin palvelussa voit tallentaa e-laskun tiedostona omalle koneellesi tai tulostaa sen arkistointia varten.

Uuden sähkösopimuksen e-lasku

 1. Jos olet aktivoinut aikaisemmalle sähkösopimuksellesi e-laskun, jatkuu e-laskutus myös uudella sopimuksellasi.
 2. Jos sinulla ei ole vielä Helen Oy:n e-laskutusta, voit aktivoida uudelle sähkösopimukselle e-laskun sopimuksen solmimisen jälkeen saatuasi sopimusvahvistuksen. Vahvistuksellasi on oma sopimuskohtainen viitenumero, jonka avulla aktivointi onnistuu jo ennen ensimmäisen laskun saapumista.

Suoramaksu

Suoramaksussa pankki toteuttaa kanssasi sovittujen laskujen maksamisen automaattisesti eräpäivänä. Toimitamme sinulle erillisen ilmoituksen laskusta, eli ns. ennakkotiedotteen, paperilla kotiin.

Suoramaksun saat käyttöösi, kun teet suoramaksuvaltuutuksen oman pankkisi konttorissa. Pankista tulee meille ilmoitus, jonka perusteella siirrämme laskusi suoramaksuun.