Ruskeasuon geolämpölaitos

Helen käynnistää Helsingin ensimmäisen keskisyvän geotermisen lämpökaivon poraamisen Ruskeasuolla syyskuussa 2021. Geolämpölaitos toimii Helenin pilottikohteena, jossa testataan ja kehitetään poraustekniikkaa ja muita teknisiä ratkaisuja uusille geolämpökohteille.

Lämpöä 180 kerrostalohuoneistolle

Arvion mukaan 2,5 kilometriä syvän lämpökaivon poraaminen kestää noin neljä kuukautta, ja kaiken kaikkiaan laitoksen rakentamiseen arvioidaan kuluvan noin kahdeksan kuukautta. Laitos valmistuu vuoden 2022 aikana.

Geolämpölaitos mahtuu pieneen tilaan: maan päälle siitä näkyy vain merikontin kokoinen rakennus, johon sijoitetaan lämpöpumppu. Ruskeasuon geolämpölaitos tuottaa hiilineutraalia kaukolämpöä 1,8 GWh vuodessa sekä kaukojäähdytystä 0,8 GWh. Määrä vastaa n. 180 kerrostalohuoneiston lämmittämistä.

Energiaa maasta ja auringosta

Kahden ja puolen kilometrin syvyydessä maan lämpötila on noin 40 astetta. Lämpökaivossa kierrätetään vettä ja lämpöpumpulle tullessa vesi on lämmennyt noin 10–15 asteeseen. Lämpöpumppujen avulla veden lämpötila nostetaan kaukolämpöverkkoon sopivaksi. Samalla, kun geolämpölaitos tuottaa kaukolämpöverkkoon hiilineutraalia kaukolämpöä, saadaan kaukojäähdytysverkkoon tuotettua jäähdytystä. Olemassa olevien kaukolämpö- ja kaukojäähdytysverkkojen kautta lämpö ja jäähdytys jaetaan lähialueen asukkaille.

Lämpöpumppulaitoksen katolle asennetaan sata aurinkopaneelia. Aurinkovoimalla tuotettu sähkö pienentää geolämpölaitoksen sähkönkäyttöä.geoterminen-lampolaitos.PNG

Tietoa rakennustöistä

Työkohteen osoite: Hakamäenkuja 2, Ruskeasuo

Työn kesto:

Poraustyö 9/2021-12/2021

Geolämpölaitoksen rakentaminen 8/2021-12/2022Työaika: Porausta suoritetaan päivittäin klo 7-22 välisenä aikana

Työn suorittaja: Finnjet Konsult AB

Työn tilaaja: Helen Oy

blobid3.jpg


Lue lisää geotermisestä energiasta ja kuinka maan ydin on ehtymätön uusiutuvan energian lähde

Lue asiantuntijamme blogikirjoitus geolämmön mahdollisuuksista

Katso myös


Uudet energiantuotantoalueet

Tavoitteenamme on tuottaa energiaa toimitusvarmasti ja vähäpäästöisesti. Siihen tarvitsemme hajautettua lämmöntuotantoa. Suunnittelemme biolämpölaitoksien rakentamista Vuosaareen, Patolaan ja Tattarisuolle.


Vuosaaren biolämpölaitos

Rakennamme uuden biolämpölaitoksen Vuosaaren voimalaitosalueelle.


Meriveden lämmöntalteenotto

Jaa: