Blogi / 19.12.2016

Tuulesta energiaa

Tiesitkö, että Helsingin Energia omistaa tuulimyllyjä?
Teksti: Tea Erätuuli

Helsingin Energia on ollut jo pitkään osakkaana Hyötytuulessa ja Tunturituulessa.

Hyötytuulta Porista ja Raahesta

Hyötytuuli Oy:llä on yhteensä 19 tuulivoimalaa Porissa ja Raahessa. Voimaloiden yhteenlaskettu teho on 33 MW. Porissa tuotetaan vuosittain 35 GWh:n edestä energiaa, mikä vastaa 17 000 kerrostalokaksion vuotuista sähkönkulutusta.  Raahessa tuotanto on 50 GWh vuodessa, eli 25 000 kerrostalokaksion sähkönkulutuksen verran.

Tulevaisuudessa Hyötytuuli tuottaa tuulienergiaa toivottavasti vieläkin enemmän, sillä hyviä laajentamissuunnitelmia on niin merelle kuin mantereelle. Helsingin Energia omistaa Hyötytuulesta 12,5 prosenttia.

Lapin tuntureilla tuulee

Tunturituulella on 8 myllyä Lapin arktisissa olosuhteissa. Voimaloiden teho on 4,5 MW. Helsingin Energian osuus Tunturituulesta on 3,5 prosenttia.

Tuulivoimaa mereltä

Nykyisten tuulivoimaloiden lisäksi suunnittelemme myös uusia tuulivoimaloita Suomen Merituuli Oy:n kautta. Valmistelemme tuulivoiman rakentamista avomerelle Kristiinankaupungin ja Inkoo-Raaseporin edustalle. Olemme mukana Suomen Merituulessa 50 prosentin omistuksella.

    • Inkoo-Raaseporiin on suunniteltu 60 tuulimyllyn merituulipuistoa. Yhden tuulimyllyn teho on 3–5 MW, jolloin tuulipuiston kokonaiskapasiteetti on 180–300 MW. Tuulipuisto tuottaisi vuodessa energiaa 900 GWh, mikä vastaa noin 400 000 kerrostalokaksion sähköntarvetta. Määrä on noin 13 kertaa suurempi kuin Inkoon kunnan ja 3 kertaa suurempi kuin Raaseporin kunnan sähkön kulutus. Vastaavasti se on noin 20 prosenttia Helsingin ja 40 prosenttia Espoon sähkönkulutuksesta.
    • Siipyyn edustalle suunniteltu merituulipuisto käsittää noin 80 tuulimyllyä, jolloin tuulipuiston kokonaisteho on noin 240–400 MW. Vuodessa voimalat tuottaisivat yli puolen miljoonan kerrostalokaksion kulutusta vastaavan määrän sähköä. Määrä on 17 kertaa suurempi kuin Kristiinankaupungin sähkönkulutus.

Jatkoa

Tuulivoimasarjaan seuraa pian jatkokirjoittelua. Merituulivoimasta ja ”near shoresta” eli rannikkotuulivoimasta tulikin jo lisätoiveita. Mikä muu tuulivoimassa mietityttää?

Lue lisää aiheesta

Hiilineutraalisuus