Älykästä energiaa Helsingissä

  • 2016-12-19

Tavoitteemme on, että energiantuotantomme on hiilineutraalia vuonna 2050.  Tavoitteen saavuttamiseksi kehitämme jatkuvasti uusia teknologioita ja innovaatioita.

Teksti: Kirsi Huttunen

Tavoitteemme on, että energiantuotantomme on hiilineutraalia vuonna 2050.  Tavoitteen saavuttamiseksi kehitämme jatkuvasti uusia teknologioita ja innovaatioita.

Fiksut energiaratkaisut ovat Helsingissä nykypäivää ja tulevaisuutta. Älykkään energiantuotannon ensimmäiset askeleet otettiin kuitenkin jo kuusikymmentä vuotta sitten: Vielä 1950-luvun alkupuolella Helsinkiä lämmitettiin talokohtaisesti puulla, koksilla ja hiilellä ja sähköä tuotettiin pienissä laitoksissa. Kaupungin ilmanlaatu oli huono ja sähköntuotannon sivutuotteena syntynyt lämpö ajettiin mereen.

Vuonna 1952 tilanne muuttui, kun aloitimme kaukolämmön tuotannon, minkä ansiosta Helsingin hiukkaspäästöt kääntyivät laskuun. Sähkön ja lämmön yhteistuotantoa ovat vuosien varrella seuranneet  monet muut fiksut energiaratkaisut. 

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Mikä on yllättäen kuuminta hottia lämmityksessä ja jäähdytyksessä?

Ensin kansainvälinen energiajärjestö IEA, nyt EU:n komissio ja huomenna toivottavasti myös Suomi ja suomalaiset heräävät huomaamaan, että kaukolämpö ja kaukojäähdytys ovat kustannustehokkain tapa edistää energiatehokkuutta, uusiutuvien energialähteiden käyttöönottoa sekä vähähiilisyyttä kaupunki- ja taajama-alueilla.
  • 19.12.2016

Pääkaupunkiseudusta cleantech-metropoli

Sitra ja Helsingin Sanomat järjestävät tänään kello 17–18.30 Sanomatalon Mediatorilla paneelin aiheesta Miten pääkaupunkiseudusta saataisiin cleantech-metropoli?

  • 19.12.2016

Kalasatamassa 100 vuotta vanhaa ja uusinta uutta

Kalasatamassa nähdään ja koetaan energiaratkaisuja viime vuosisadan alkupuolelta pitkälle tulevaisuuteen. Vanhoja ja uusia tekniikoita yhdistää se, että ne ovat parasta käytettävissä olevaa teknologiaa.