Kesätöissä Helsingin Energiassa

  • Teksti: Helen
  • 04.08.2014
14-vuotias Jenni Turpeinen oli Helsingin Energiassa kesätöissä kahden viikon ajan. Miltä toimintamme vaikutti, ja mitä Jenni viikon aikana pääsi tekemään?
Kesätöissä Helsingin Energiassa

Olen 14-vuotias tyttö Sipoosta. Osallistuin Energiateollisuus ry:n ja Suomen energiayhtiöiden yhteiseen kampanjaan ”Sanoita itsellesi kesäduuni”, jossa oli tarkoitus sanoittaa itselleen kesätyö. Kesätyön pituus oli 2 viikkoa ja kilpailu oli suunnattu 13–17-vuotiaille nuorille.

Sanoitin räpin energia-alasta, ja noin 3 viikon päästä sain kirjeen kotiin. Viestissä kerrottiin, että olin voittanut kilpailun, ja Helsingin Energialla oli tarjota minulle kesätöitä. Olin iloinen saadessani kesätöitä! Helsingin Energiasta olin kuullut joitakin asioita isältäni, joka on yrityksessä töissä, ja energia-asioista olin kuullut koulussa fysiikan tunnilla, mutta en kuitenkaan tiennyt kovin paljon Helsingin Energiasta.

Jenni Turpeinen

Kiva kaksiviikkoinen

Kaksiviikkoinen Helsingin Energiassa oli kivaa aikaa. Kun tulin ensimmäisenä päivänä kesätöihin, minua jännitti paljon. Ensimmäisenä päivänä tutustuin henkilöstöosaston ihmisiin, ja he ovat olleet tosi mukavia minulle. Henkilöstöosastolla minulle kerrottiin työpaikan yleisiä asioita ja siitä, mitä sillä osastolla tehdään.

Seuraavana päivänä meillä oli kesätyöntekijöiden info, jossa meille kerrottiin Helsingin Energiasta. Sen jälkeen halukkaat saivat jäädä kierrokselle, jossa tehtiin kierros Hanasaaren voimalaitoksessa. Kierroksen jälkeen siirryin Sähkötalolle, ja loppupäivän tein toimistotöitä, kuten mapitusta ja papereiden silppuamista.

Isoja koneita ja iloisia työntekijöitä

Keskiviikkona lähdin aamulla Vuosaaren voimalaitokseen. Teimme kierroksen Vuosaari B ja Vuosaari A -voimalaitoksissa. Ensimmäisenä haimme minulle suojavarusteet, ja minusta tuntui ihan voimalaitostyöntekijältä! Aloitimme kierroksen kiipeämällä 40 metriä korkean akun päälle. Sieltä näkyi koko Vuosaaren satama, ja sieltä oli myös hurjat näkymät alas! Kierroksen aikana opin, miten tuotetaan sähköä ja kaukolämpöä maakaasun avulla. Voimalaitoksella oli isoja koneita ja iloisia työntekijöitä.

Torstaina olin koko päivän Sähkötalolla, ja perjantaina ja maanantaina olin viestinnässä. Otin kuvia sekä tein ilmoituksia ja uutisia intraan. Lisäksi kirjoitin juttua työkokemuksestani täällä Helsingin Energiassa. Harjoittelin myös erilaisten ohjelmien käyttöä, kuten muokkausohjelman käyttöä. Viestinnässä oli mielenkiintoisia tehtäviä, ja sain hyvin opastusta.

Pimeässä piipussa

Tiistaina menin Hanasaareen, jossa teimme nopean kierroksen Hanasaaren ympäri. Kierros oli nopea, koska olin jo ollut aikaisemmin Hanasaaressa. Kävimme myös katsomassa isoja hiilikasoja satamassa. Kierroksen jälkeen tutkimme monimutkaisia Excel-taulukoita hiilinäytteistä.

Ruokailun jälkeen lähdimme kiipeämään korkeaa Hanasaaren piippua ylös. Kiipeäminen oli raskasta. Olimme noin puolivälissä, kun valot sammuivat, mutta alhaalla valot olivatkin päällä! Onneksi olimme ottaneet taskulampun varmuuden vuoksi mukaan. Siitä oli nyt hyötyä! Lähdimme takaisin alas, koska kiipeäminen ylös olisi ollut hankalaa pelkän taskulampun varassa. Tuolloin kyllä jännitti vähäsen… Hanasaaressa oli kivaa, ja myös ihmiset olivat kivoja.

Mukana Safarilla

Keskiviikkona olin aamupäivällä henkilöstöyksikössä. Iltapäivällä osallistuin Safari-leirin työpajaan lukiolaisten kanssa. Lukiolaiset oli valittu eri lukioista. Ideoimme pienissä ryhmissä, miten saisimme energiafiksumman ympäristön, ja kuinka voisimme mainostaa Helsingin Energiaa.

Torstaina aamupäivällä muokkasin uusiutuvan energian karttaan uusia kohteita. Iltapäivällä menin kuuntelemaan Safari-leirille lukiolaisten ideoita ja pääsin myös mukaan kehittämään niitä. Perjantaina, viimeisenä työpäivänäni, tein aamupäivän toimistotöitä ja iltapäivällä osallistuin ”Hyvää Huomista kesätyöntekijät” -tilaisuuteen.

Käyn koulua Sipoonlahden yläasteella. Yläasteen jälkeen aion mennä lukioon opiskelemaan, enkä vielä tiedä, mitä työtä haluan tehdä ”isona”. Energia-ala voisi olla yksi mielenkiintoinen vaihtoehto tulevaisuudessa.

Helsingin Energiassa on mukavia ja osaavia työntekijöitä, ja työskentely täällä vastasi odotuksiani! Kesätyö Helsingin Energiassa on ollut hieno kokemus minulle!

Jenni Turpeinen

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

2 viikkoa kesätöissä Helenissä

14-vuotias Ada Nyström vietti kesäkuussa Helenissä kaksi viikkoa kesätöissä. Miltä energia-ala vaikutti nuoren silmin katsottuna, ja mitä kaikkea Ada viikon aikana pääsi tekemään?

Huomisen energiajohtajien puheenjohtajana

Eipä siistiä: minut valittiin Maailman energianeuvoston (World Energy Council, WEC) Future Energy Leaders -ohjelman puheenjohtajaksi.

Teekkarista työn ohella tohtoriksi

Onko työn ja opiskelun yhdistäminen energia-alalla mahdollista?