Nuoret tehostamassa nuorisotalon energiankäyttöä

Tiedätkö sinä, missä koulusi tai työpaikkasi energiaa tuhlaavat kohdat lymyävät? Entä onko energiafiksumpaa asua pienessä kodissa, mutta pestä astiat käsin vai liikkua julkisilla, mutta asua suuressa talossa?

Nuoret tehostamassa nuorisotalon energiankäyttöä

Näitä ja monia muita energiafiksuun käyttäytymiseen liittyviä kysymyksiä pohdittiin Helsingin Energian ja Nuorisoasiankeskuksen toimintakeskus Hapen ohjaajien ja nuorten kanssa Safarilla. Kaksipäiväisellä Safarilla tutustutaan työpajatyöskentelyn kautta omiin energiankulutustottumuksiin, mutta myös tapoihin joilla voimme vaikuttaa erityisesti lähiympäristöömme energianerokkain ideoin.

Miellämme usein energiankäytön subjektiiviseksi teoksi: säästävämmän lampun valinnaksi, läppärimme energiankulutuksen määräksi tai yhden Google-haun aiheuttamaksi energiankulutukseksi. Energiankulutuksemme on kuitenkin osa laajempaa kokonaisuutta, jossa suuressa osassa ovat tilat, joissa vietämme aikaamme. Safarilla pohdimme kuinka villeinkin ideoin nuorison toimintakeskus Hapen tilasta ja sen käyttäjistä saataisiin energiafiksumpia ja näin myös ilmastoystävällisempiä.

Ensimmäisenä päivänä Safarilla luotiin tietopohjaa. Hapen nuoret ja ohjaajat miettivät yhdessä millaisia energian kuluttajia he ovat ja minne he sijoittuvat energiankulutusasteikolla. Helsingin Energian asiantuntijat olivat mukana työpajoissa vastaamassa osallistujien moniin kysymyksiin.

 

Kun energiatietämystä oli kartoitettu, aloittivat osallistujat tuhlauskartoituksen, jonka aikana nuoret ja ohjaajat paikansivat Hapesta kohtia, joissa energiahukka on suurta. Ensi viikolla Safarilla kehitetään luovia ja toimivia ratkaisuja havaittuihin ongelmiin.

Nuoret tehostamassa nuorisotalon energiankäyttöä

Kuinka paljon näytöt kuluttavat sähköä? Kohta se selviää!

 

Ryhmältä voidaan odottaa paljon, sillä jo ensimmäisen työpajan aikana saavutettiin tärkeä oivallus: energiankulutuksemme voi olla välillistä tai välitöntä. Seuraavan työpajan tavoitteena onkin löytää keinoja, joilla tämä oivallus siirretään kaikkien Hapessa toimivien tietoisuuteen.

Happi on Helsingin Nuorisoasiainkeskuksen huikea toimitila Sörnäisissä. Helsingin Energian ja Nuorisoasaiainkeskuksen Safari-yhteistyö sai alkunsa viime maaliskuussa Earth Hour-etkoilla. Helsingin Energia oli asettanut etkoille haasteen: kuinka paljon sähköä nuoret voisivat tuottaa itse sähköpyörillä? Asetettu tavoite ylittyi kirkkaasti ja Helsingin Energia lahjoitti 5000 euroa Hapen energiatehokkuusremonttiin. Nyt jatkamme Safarilla samaan tehokkaaseen malliin ja kehitämme yhdessä Hapesta energianerokkaan!

Teksti: Aino Huxley, Safari-tiimi

Avainsanat

energiatehokkuus, Safari

Vieraskynä

Vieraskynä

Blogissa julkaistaan satunnaisesti Helenin yhteistyökumppaneiden kirjoituksia. Nämä tekstit kootaan Vieraskynä-tunnuksen alle.

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Energianerokkaita nuoria Sörnäisissä

Media ja mediatuotanto ovat väistämättä osa jokaisen arkipäivää nykyään. Meistä harvojen vapaa-aika kuluu kuitenkaan tiloissa joissa voi tuottaa musiikkia, kehittää tietokonepelejä tai luoda videoinstallaatioita.

Safari 2014: Energiafiksu Helsinki -ryhmä tekee parempaa Helsinkiä!

Safarin Energiafiksu Helsinki -ryhmä on saanut kahden päivän ajan kuulla eri alojen asiantuntijoilta energian tuotannosta ja kulutuksesta. Tiistaina ryhmä lähti iltapäiväksi havainnoimaan kaupunkia “energialasit silmillä” ja haastattelemaan kaupunkilaisia energiafiksuihin elämäntapoihin liittyvistä kysymyksistä.

Megawateista negawatteihin

Energiantuotannon ympäristövaikutuksista puhuttaessa suurin huomio on yleensä siinä, että miten paljon ja millä tavalla sitä energiaa tuotetaan. Tässäkin blogissa suurin osa teksteistä käsittelee sitä.