Vuosi 2014: Aurinkoa, puuta ja muuta

Tänä vuonna jatkamme selvityksiä biopolttoaineista, tuulivoimasta ja aurinkoenergiasta ja kehitämme edelleen uudenlaisia energiaratkaisuja.

Pääkaupunki ja sen asukkaat tarvitsevat energiaa tulevaisuudessakin. Kun asukasmäärä on suuri, energiaakin tarvitaan paljon. Niinpä meillä tehdään Suomen mittakaavassa merkittäviä projekteja, joilla on vähenevien päästöjen lisäksi myös suuri työllistävä vaikutus alihankkijoille.

Valmistaudumme pelletin polttoon

Salmisaaren ja Hanasaaren voimalaitoksilla valmistaudutaan syksyllä alkavaan pelletinpolttoon eri pellettilaatujen koepoltoilla ja uusien polttoainejärjestelmien rakentamisella. Salmisaaren pellettijärjestelmä on Suomessa ensimmäinen kohde, jossa puupellettiä tullaan merkittävissä määrin käyttämään pelkästään kivihiilelle suunnitellussa hiilipölykattilassa.

Aurinkoenergian mahdollisuuksia selvitämme sekä sähkön, lämmön että jäähdytyksen näkökulmasta tavoitteenamme uudet, kekseliäät ratkaisut myös isommissa hankkeissa.

Kestävillä ratkaisuilla kohti hiilineutraalia tulevaisuutta

Hiilineutraali tulevaisuus on tärkein tavoitteemme. Niin hyvää kuin uusiutuva energia onkin, täytyy sen käytössä huomioida taloudellinen kannattavuus ja kestävyysnäkökulmat: esimerkiksi biomassan riittävyys, biomassan käytön lisäämisen vaikutukset metsiin ja uuden polttoaineen logistiikka sekä kuljetuksen aiheuttamat päästöt. Vesivoiman käytössä on huomioitava mm. vaikutukset ekosysteemeihin ja tuulivoimassa maisema- ja meluvaikutukset.

Energiainvestoinnit vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen ja niillä on suuri taloudellinen vaikutus. Siksi päätökset on tehtävä huolella perusteellisten selvitysten pohjalta.

Hyvä arki, hyvä huominen

Älykkäillä energiaratkaisuilla ja uusiutuvien energialähteiden käytön lisäämisellä luomme hyvää arkea ja torjumme ilmastonmuutosta. Paras – ja myös helpoin ja halvin – tapa hillitä ilmastonmuutosta on kuitenkin energiatehokkuus. Parhaimmillaan se ei edellytä edes suuria investointeja, koska energiatehokkuutta on myös energian järkevä käyttö kotona ja sen kekseliäs ja monipuolinen hyödyntäminen teollisuudessa.

Seija Uusitalo

Seija Uusitalo

Seija Uusitalo lähestyy Helenin asiakkaita ja sidosryhmiä Helen-lehtien kautta. Seijan sydän sykkii puutarhalle, käsillä tekemiselle ja luovuudelle, mutta sieltä löytyy myös järjestelmällinen pikku-insinööri, jolla on tarve tehdä vaikeistakin asioista ymmärrettäviä.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Pellettisiilot saapuivat Hanasaareen

Kovan tuulen takia vuorokauden verran myöhästynyt merikuljetus saapui eilen perille, kun hinaaja toi proomuun kiinnitetyt pellettisiilojen osat turvallisesti Hanasaaren satamaan.

Hyvä toimitusvarmuus, kohtuullinen energian hinta ja pienet ympäristövaikutukset – miten se tehdään?

Helsingin Energian sähkön ja lämmön tuotannon rakennetta ohjaa pyrkimys maksimaaliseen toimitusvarmuuteen, kohtuulliseen energian hintaan ja vähäisiin ympäristövaikutuksiin. Näiden kaikkien tekijöiden tulee kohdata, kun mietitään uusia energiaratkaisuja.

Pelletti palaa Hanasaareen

Tarkkasilmäisimmät ohikulkijat huomasivat jo syksyllä 2012 tämän kuvassa näkyvän, etäisesti avaruusrakettia muistuttavan rakennelman ilmestymisen Hanasaaren voimalaitoksen pihalle. Maaseudulla vastaavia laitteita käytetään viljan käsittelyyn, Hanasaaressa samaa tekniikkaa soveltamalla rakennettiin pelletin koepolttolaitteisto.