• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää

Mikä nimeksi sähköpylväälle?

Lahdenväylää arkisin ajavat 50 000 autoilijaa ohittavat, kenties tietämättään, Helsingin sähköverkolle tärkeän kohdan.

Viikinmäessä Lahdenväylän varrella sijaitsee yksi sähköverkon solmupiste. Paikka on helppo huomata uudesta, keltaisesta voimajohtopylväästä, maisemaportaalista, jonka kautta johtimet yhdistyvät kytkinasemaan. Mikä olisi hyvä nimi tälle maisemaportaalille? Nimikilpailusta lisää postauksen lopussa.

Uusi maisemaportaali on osa suurta uudistusta Viikinmäessä. Myös vieressä sijaitseva kytkinasema, jolla jaetaan sähköenergiaa eri puolille kaupunkia, on kokonaan uusittu. Kasvava Helsinki tarvitsee lisää myös sähkönsiirtokapasiteettia.

Maisemaan sopiva maamerkki

Koska kytkinasema voimajohtoineen sijaitsee erittäin näkyvällä paikalla, halusimme ottaa suunnittelussa huomioon maisemalliset seikat. Arkkitehti Risto Virkkunen on suunnitellut sekä asemarakennuksen että maisemaportaalin. Viikinmäen maisemaportaali on jatkumoa vuonna 2003 valmistuneille Antin askeleille, viidelle maisemapylväälle Töölön edustan merialueella.

Lopputulos ylitti ne odotukset, jotka suunnittelupöydällä nähtiin. Vaikka kauneus on toki katsojan silmissä, maisemoidut pylväät luovat omalta osaltaan kehittyvää kaupunkikuvaa.

Johdot maassa vai ilmassa?

Usein kysytään, miksi emme kaapeloi kaikkia voimajohtoja maan alle. Vastaus on puhtaasti taloudellinen. Olemassa olevien voimajohtojen kaapelointi aiheuttaisi merkittävät investoinnit ja edellyttäisi järjestelmätason muutoksia. Voimajohtojen säävarmuus on varmistettu riittävän leveillä johtokaduilla. Suurjännitteisiä siirtoyhteyksiä meillä on noin 200 km. Pien- ja keskijänniteverkkoa on yhteensä 6000 km ja se on kaapeloitu lähes kokonaan maan alle säävarmaksi.

Keksi nimi!

Salmisaaren ja Meilahden väliset maisemapylväät nimettiin aikoinaan Antin Askeleiksi suunnittelijansa Antti Nurmesniemen mukaan. Entä Viikinmäki? Keksi sopiva nimi Viikinmäen maisemaportaalille. Paras nimi valitaan portaalin viralliseksi kutsumanimeksi ja voittaja palkitaan iPad Air 2 16 GB -tabletilla. Jätä ehdotuksesi tämän postauksen kommenttikenttään 10.3. mennessä.

Mikä nimeksi sähköpylväälle?

Maisemaportaali on 9 metriä leveä, 55 metriä pitkä ja 15 metriä korkea. Portaalin teräspaino on noin 70 tonnia. Se palkittiin Vuoden teräsrakenne -palkinnolla.

Markus Parviainen

Markus Parviainen

Markus Parviainen kehittää työssään projektikulttuuria entistäkin tehokkaammaksi. Omalta osaltaan hän huolehtii siitä, että sähköverkkoon liittyvät investointiprojektit saavuttavat niille asetetut tavoitteet.

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Lahdenväylän varrella näkyy Viikin Keltakoipi

Viikinmäessä Lahdenväylän varrella sijaitsee yksi sähköverkon solmupiste, joka on helppo huomata keltaisesta voimajohtopylväästä, maisemaportaalista. Se on nyt saanut nimen: Viikin Keltakoipi.
  • 12.2.2018

Energiaverkkojen pyörteissä

Energiaverkoista on moneksi. Sähköverkot ja kaukolämpöverkot siirtävät energiaa voimaloista asiakkaille. Mutta mitä eroja niillä on? Ja mikä tekee energiaverkoista älykkäitä?

  • 19.12.2016

Miksi Scifi haukkuu maan alla?

Teksti: Seija Uusitalo

Australianpaimenkoira Scifi löysi maan alla sijaitsevalta Ilmalan sähköasemalta monta ihmistä. Scifin löytämät henkilöt olivat piiloutuneet maanalaisen sähköaseman tiloihin pelastuskoirien harjoitusta varten.