• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää

Sääksipariskunnalle rakennettiin uusi pesä

  • 2016-12-19
Sääksien voimajohtopylvääseen tekemä pesä korvattiin lintujen syysmuuton aikaan männyn latvaan rakennetulla keinotekoisella pesäalustalla.
Sääksipariskunnalle rakennettiin uusi pesä

Merkittävä määrä Suomen sääksistä pesii ihmisen rakentamissa tekopesissä. Keinotekoinen pesäalusta rakennetaan luonnon omista materiaaleista.

Teksti: Seija Uusitalo

Helsinkiläinen sääksipari oli tehnyt pesänsä Helen Sähköverkon voimajohtopylvääseen ja pesinyt siinä onnistuneesti viime kesänä. Koska paikka oli kuitenkin sähköverkon kannalta ongelmallinen, rakennettiin linnulle uusi pesä hieman sivummalle sähkölinjasta, männyn latvaan.

Pesäpaikan siirto tehtiin yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon valtakunnallista sääksiseurantaa tekevän tutkija Tapio Solosen kanssa. Kevään tullessa odotetaan jännityksellä, kelpaako linnulle uusi pesä.

 

Sääksipariskunnalle rakennettiin uusi pesä

Sääksiparin keinopesä tehtiin Helsinkiin, lähelle alkuperäistä pesäpaikkaa. Pesätarpeet vietiin puun latvaan miesvoimin.

 

 

Sääksipariskunnalle rakennettiin uusi pesä

Uusi keinopesä sijaitsee korkealla puun latvassa. Mahdollisuudet siihen, että sääkset hyväksyvät uuden tekopesän, ovat hyvät. Voi myös olla, että niillä on edellinen onnistunut pesintä niin hyvin muistissa, että ne alkavat rakentamaan samaan voimajohtopylvääseen uutta pesää.

Sääksipariskunnalle rakennettiin uusi pesä

Sääkset saattavat käyttää samaa pesää vuosikymmeniä. Sopivia pesäpuita niille on tarjolla vain vähän, varsinkin Helsingin seudulla. Merikotka ja sääksi kilpailevat samoista pesäpaikoista.

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

  • 19.12.2016

Tule suunnittelemaan tulevaisuuden kaupunkia

Kaupunkisuunnittelumessuilla voit rakentaa kortteliisi lisää kerrosneliöitä palikoista ja tarkastella liikennevirtoja sillä aikaa, kun lapset ajavat pikkuautoilla. Ilmastotavoitteita pohtivasta osastosta löydät meidätkin.
  • 19.12.2016

Blogi tekee prosessista läpinäkyvän

Blogin julkaisutilaisuudessa blogityöryhmä kysyi pahaa-aavistamattomalta kahvilavieraalta ensivaikutelmia sivustosta. Kansainvälisen kaupan opiskelija Camilla Kuntsi oli sitä mieltä, että blogin kautta pääsee eri tavalla prosessiin mukaan kuin kuulemalla asioista perinteisistä tiedotusvälineistä.

  • 19.12.2016

Vuoden energiaopiskelija: energiasta lähestyttävämpää!

Vuoden energiaopiskelijaksi valittiin taloustiedettä Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa opiskeleva Lotta Punkanen. Palkinnon myönsi Helsingin Energia yhdessä Universumin kanssa.