Blogi / 19.12.2016

Sidosryhmät ideoimassa: aurinkopaneeleja, avoimuutta, hiilineutraaliutta

Mikseivät yritykset aina ole avoimia ja kerro uusista ideoista ja keskeneräisistä suunnitelmista? Koska kilpailija voi varastaa ideat, tai niiden toteutus epäonnistuu ja KAIKKI NÄKEE. Me opettelemme tekemään toisin.

Teksti: Pirjo Jantunen

Mikseivät yritykset aina ole avoimia ja kerro uusista ideoista ja keskeneräisistä suunnitelmista? Koska kilpailija voi varastaa ideat, tai niiden toteutus epäonnistuu ja KAIKKI NÄKEE.

Me opettelemme tekemään toisin. Aiemmin selvitimme sidosryhmiemme näkemyksiä toiminnastamme. Tämän jatkoksi järjestimme maaliskuussa työpajan, johon kutsuimme kaikkia meistä kiinnostuneita kehittämään yhdessä Helenin vastuullisuutta.

Työpaja tuli nopeasti täyteen, eivätkä kaikki halukkaat valitettavasti päässeet mukaan. Pajaan osallistui yhteensä 22 eri henkilöä, joista suurin osa oli erilaisten ympäristöjärjestöjen ja -liikkeiden edustajia. Lisäksi mukana oli heleniläisiä ja fasilitaattorina toimi Avanto Helsinki.

Työpajan tavoitteena oli saada ideoita vastuullisuustyömme kehittämiseen. Sen lisäksi tavoitteenamme oli selvittää, onko tällaisista avoimen yhteistyön työpajoista hyötyä vastuullisuuden kehittämisessä ja miten niitä jatkossa kannattaisi toteuttaa.

Osa osallistujista oli selvästi pettyneitä, koska emme juuri käsitelleet työpajassa kehitysohjelmaamme. Tämä oli tietoinen valinta: kehitysohjelmamme on parhaillaan Helenin hallituksen käsittelyssä, josta se jatkaa aikanaan kaupungin päätöksentekoon. Emme siis voi tässä vaiheessa vaikuttaa kehitysohjelman sisältöön, joten vaihtoehtojen pyörittely sidosryhmien kanssa ei tuntunut tarkoituksenmukaiselta. Tavoitteenamme oli keskittyä kehittämään niitä asioita, joihin todella voidaan vaikuttaa.

Päästöjen vähentäminen kiinnosti

Työpajassa työskenneltiin neljässä ryhmässä, joissa pyrittiin löytämään yhteinen tavoite ja siihen johtava muutos, jonka voimme saada yhdessä aikaan. Lisäksi keräsimme ideoita siitä, miten vastuullisuusviestintäämme voisi kehittää ja sidosryhmäyhteistyötä toteuttaa jatkossa.

Osallistujia kiinnosti ennen kaikkea päästöjen vähentäminen, hiilestä ja fossiilisista polttoaineista luopuminen sekä kestävän yhteiskunnan rakentaminen. Keinoina näiden asioiden edistämiseen nähtiin hajautettu kotitalous- tai taloyhtiökohtainen uusiutuvan energian tuotanto, vuorovaikutteisen kulutuspiikkejä laskevan energiantuotannon edistäminen ja kivihiilestä luopuminen.

Paljon keskustelua ja ideoita

Intensiivisen parituntisen aikana käytiin monia keskusteluja ja juotiin paljon kahvia. Lisäksi saimme paljon ideoita ja toiveita. Osa ajatuksista oli sellaisia, joita jo suunnittelemme tai jopa toteutamme. Yksi ehdotus oli kännykkäsovellus, jolla saa kodin sähköt pois päältä. Juuri lanseeratulla HIMA-sovelluksellamme voit kytkeä sähköt pois kotoasi, tai vaikka käynnistää kahvinkeittimen kotimatkalta. Tällä hetkellä palvelu on saatavissa uudisrakennuksiin ja kohteisiin, joissa tehdään laajempi sähkösaneeraus.

Hanasaaren_pellettisiilo

Myös muita, jo ainakin osittain toteutettuja ideoita löytyi. Myymme aurinkopaneeleja kotiin tai taloyhtiön katolle avaimet käteen -periaatteella. Pelletinpolton edetessä suunnitelmanamme on tarjota asiakkaillemme mahdollisuus hankkia kokonaan pelleteillä tuotettua kaukolämpöä. Pörssisähkö-tuotteen hinta vaihtelee sähkönkulutuksen muutosten mukaan, ja kysyntäjoustopalvelua tarjoamme yrityksille ja testaamme kotitalouksissa.

Sen sijaan säästäväisyydestä palkitsevia tariffeja tai kulutuspiikkien välttämiseen tähtääviä kampanjoita emme ole ainakaan vielä kokeilleet. Nykyisten palveluiden markkinoinnissa ja asiakaslähtöisyydessä meillä on selvästi paljon kehitettävää.

Lisää yhteistyötä

Erilaisia yhteistyömahdollisuuksia heitettiin ilmaan paljon. Osa ideoista oli yleisempiä, kuten seminaarin järjestäminen uusiutuvan energian yrityksille tai messujen järjestäminen yhdessä energia-alan muiden toimijoiden kanssa.

Jotkut ideoista taas olivat jo pidemmälle vietyjä, esimerkiksi Kiinteistöliiton kanssa voisimme järjestää koulutuksia hajautetun energiantuotannon mahdollisuuksista tai hyödyntää SYKEn ja HSY:n keräämää lämpökameradataa energiansäästöpalvelujen kohdistamiseen. Gasum haluaa järjestää innovointityöpajan kanssamme hiilineutraalin tulevaisuuden luomisesta ja Ilmastovanhemmat piknikille hallituksemme kanssa.

Myös erilaista startup-kiihdyttämötoimintaa ideoitiin muun muassa startup-labran ja energiaan keskittyvät startup-saunan muodossa. Olemme olleet mukana mm. Peloton Campilla ja Helsinki Challengessa. Parhaillaan on menossa jatkettu hakuaika Ylen yrityskiihdyttämöön, jossa olemme yhtenä yhteistyökumppanina mukana.

Design-aurinkopaneeleja ja dialogia

Täysin uusiakin ideoita saatiin. Aurinkopaneelien designia toivottiin uudenlaiseksi, sitä voisimme kehitellä yhteistyössä suunnittelijoiden ja muotoilijoiden kanssa. Aurinkopaneelit ovat kieltämättä usein funktionaalisen tylsiä suorakaiteita.

Viestinnältä toivottiin lisää avoimuutta ja vahvempaa dialogia yhteiskunnallisten toimijoiden kanssa. Osallistujat halusivat myös, että toisimme pitkän tähtäimen vision ja strategiset valintamme sekä vastuullisuuden roolin siinä selkeämmin esiin.

Samoin toivottiin tavallisen energiankäyttäjän valintoihin vaikuttamista. Tätä yritämme tehdä mm. koululaisvierailuilla ja Helen-lehdessä, mutta eihän se helppoa ole. Ehdotetut osallistavat ja toiminnalliset menetelmät voisivat auttaa energiatietoisuuden lisäämisessä.

Suvilahden_aurinkovoimala

Kuten sanottua, jonkin verran ideoitiin toimintaa, jota jo teemme. Nykyisen toiminnan kehittämisen lisäksi haasteena onkin siitä viestiminen. Miten saisimme oikeantiedon oikealle kohderyhmälle? Kysymykseen ei ole yhtä tai kahtakaan oikeaa vastausta, emmekä ole ainoa sen kanssa painiskeleva organisaatio.

Mitä jatkossa?

Osallistujien palautteen perusteella työpaja tuntui toimintatapana hyvältä ja innostavalta. Koettiin, että ideointipajat tuovat valtavan määrän osaamista yhteen ja yhteistyöhön on selvästi halua.

Jo työpajan aikana heräsi kysymyksiä menetelmän vaikuttavuudesta, tulosten viestinnästä ja seuraavasta työpajasta. Tämä postaus yrittää koota maaliskuisen työpajan tulokset yhteen. Työpajan ideat ovat vasta raakileita, ja toteutuakseen niitä pitää vielä jalostaa eteenpäin.

Emme vielä tiedä, mitä työpajan ideoille tapahtuu. Olemme parhaillaan kokoamassa uutta vastuullisuustiimiä, joka tulee perehtymään työpajan tuloksiin ja kehittämään niitä eteenpäin.

Varmaa on, että tarvitsemme jatkossakin sidosryhmiemme mielipiteitä ja ideoita toimintamme kehittämiseen, vaikka seuraavaa työpajaa ei olekaan lyöty lukkoon. Jos sinulla on ideoita jatkosta, niin kerro ne meille kommenttikentän tai vaikka sähköpostin kautta!

Vai onko meillä jo tuloksia?

Työpajassa toivottiin lisää rohkeutta ja kokeiluja sekä puolivalmiin avaamista ja testaamista yhdessä ihmisten kanssa. Tässä meillä on vielä paljon tehtävää, perinteisesti olemme viestineet asioista vasta kun ne ovat valmiina. Tämä on hyvin ymmärrettävää, sillä suunnitelmat voivat muuttua, ja kaikki niistä eivät toteudu. Ja toteutumattomasta hankkeesta viestiminenhän voidaan kokea epäonnistuneena.

Yritämme kuitenkin muuttua, ja kertoa myös kehitteillä olevista asioista. Työpajan tulokset olkoon yksi esimerkki. Riskejähän toki on: kilpailija voi varastaa ideat, tai niiden toteutus epäonnistuu ja meille nauretaan. Otetaan silti riski!

Lue lisää aiheesta

Hiilineutraalisuus