-
Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää
Vuosi 2014 toi aurinkoenergian ja pelletit pysyvästi Helsinkiin
- 2016-12-19
Helsingin energiavuotta 2014 muistellessa päällimmäisenä mielessä on oikeastaan kaksi asiaa: aurinkoenergia ja puupelletit.
Teksti: Pirjo Jantunen
Uusiutuvan energian lisääminen 20 %:iin vuoteen 2020 mennessä on yksi suurimpia tavoitteitamme. Alkuvuodesta 2014 viimeistelimme tähän liittyvän ison urakan, ympäristövaikutusten arvioinnin biopolttoaineiden lisäämisestä Helsingin energiantuotannossa, ja iloksemme Uudenmaan ely-keskus totesi selvityksen kattavaksi.
Tehtyjen selvitysten perusteella suunnittelemme Vuosaareen voimalaitosta, joka pystyisi sekä sataprosenttiseen biopolttoon että sataprosenttiseen kivihiilen polttoon ja kaikkiin seossuhteisiin siltä väliltä. Toinen vaihtoehto lisätä uusiutuvaa on polttaa pellettejä Hanasaaren ja Salmisaaren voimalaitoksilla 40 % osuudella, mikä on selvitysten mukaan mahdollista. Vuosaaren voimalaitossuunnitelmista kertova artikkeli oli muuten yksi viime vuoden luetuimmista blogipostauksistamme!
Enemmän energiaa auringosta
Kesä oli aurinkoenergian aikaa. Sakarinmäessä aurinkokeräimet tuottivat lämpöä ensimmäistä kesää (tuleeko aurinkolämpöä nyt, sen näet täältä) ja kaukojäähdytyksen avulla kerättiin kesä–heinä–elokuun aikana ylimääräistä lämpöenergiaa hyötykäyttöön yli 40 000 000 kWh.
Suvilahden aurinkovoimalan paneelit varattiin loppuun muutamassa päivässä ja suuren suosion myötä lähdimme suunnittelemaan seuraavan aurinkovoimalan rakentamista. Vaikka aurinkosähkö on Suomessa vielä vähän hyödynnettyä ja Suvilahden aurinkovoimalasta tulee Suomen suurin, on aurinkovoimalan isoin juttu mielestäni se, että se tekee aurinkosähkön tuottamiseen osallistumisesta mahdollista myös tällaiselle katottomalle kaupunkilaiselle.
Pelletinpoltto alkoi Salmisaaressa
Vuoden mittaan valmistauduimme aloittamaan pelletinpolton Salmisaaren voimalaitoksella. Pellettisiilot saapuivat kesäkuussa, Suomen suurimmasta pellettitoimituksesta sovimme Vapon kanssa marraskuussa ja ensimmäiset pelletit poltettiin Salmisaaressa ennen joulua. 40 vuotta täyttäneessä Hanasaaren voimalaitoksessa testasimme erilaisia pellettilaatuja. Jatkuvatoiminen pelletinpoltto voimalaitoksessa alkaa, kunhan saamme pellettisiilot ja pelletinkuljetusjärjestelmän rakennettua.
Iso kasa tutkimuksia ja selvityksiä on vuoden mittaan tehty. Olemme testanneet muun muassa höyrypellettejä, paahtopellettejä ja bioöljyä, arvioineet biomassan käytön päästövaikutuksia Vuosaaressa ja Salmisaaressa, kehittäneet Suomen ensimmäistä litium-ioniakkuihin perustuvaa megawattiluokan sähkövarastoa sekä aloittaneet parikin pilottia kysyntäjoustosta.
Jotain vanhaa, jotain uutta
Uusia juttuja, kuten vaikkapa sähköistä liikennettä, on helppo hehkuttaa, ja välillä olemassa olevat hyvät jutut tuppaavat unohtumaan. Tuotamme ja siirrämme energiaa voimalaitoksista ja lämpökeskuksista asiakkaillemme hyvin pienillä häviöillä. Esimerkiksi kallion kätkössä Kurvin kupeessa tuotamme kaukolämpöä auringosta ja jätevedestä – uusiutuvaa ja kierrätettyä energiaa parhaimmillaan. Ja kyllä, energiansäästöllä on edelleen väliä, eikä energiatehokkuuden merkitystä voi korostaa liikaa.
Energiakeskustelussa tuntuu välillä siltä, että vanhat jutut ovat aiheuttaneet kaikki ongelmat ja nämä ongelmat voidaan ratkaista uusilla jutuilla. Onneksi viime aikoina on noussut aloitteita vähemmän mustavalkoiselle energiapoliittiselle keskustelulle Uusi energiapolitiikka -yhteisön ja Debattibaarin myötä. Keskustelua voi jatkaa myös tässä blogissa!
Avainsanat
aurinkoenergia, biomassa, Hanasaari, kehitysohjelma, pelletti, Salmisaari, uusiutuva energia, Vuosaari
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
- 19.12.2016
Vuosi 2013: pellettejä, vettä, hiilidioksidia ja juhlia
- Janne Rauhamäki
- 19.12.2016
Hyvä toimitusvarmuus, kohtuullinen energian hinta ja pienet ympäristövaikutukset – miten se tehdään?
Helsingin Energian sähkön ja lämmön tuotannon rakennetta ohjaa pyrkimys maksimaaliseen toimitusvarmuuteen, kohtuulliseen energian hintaan ja vähäisiin ympäristövaikutuksiin. Näiden kaikkien tekijöiden tulee kohdata, kun mietitään uusia energiaratkaisuja.
- 19.12.2016
Kehitysohjelma etenee
Vajaa vuosi sitten kerroimme tässä blogissa, mitä hiilineutraaliin tulevaisuuteen tähtäävässä kehitysohjelmassamme oikein on meneillään. On aika päivittää kirjoitus ja kertoa, miten uusiutuvien energianlähteiden lisääminen etenee.