Blogi / 16.2.2017

Lisää lämpöpumppuja Helsinkiin

Meillä Helenissä on vuosien varrella saatu hyviä kokemuksia lämpöpumpuista.

Teksti: Juhani Aaltonen

Etsimme aktiivisesti uusia käyttämättä jääviä lämmönlähteitä hyödynnettäväksi kaukolämmön tuotannossa. Voisiko lämpöä saada lisää merestä vai syvältä maaperästä? Kiinteistöjen hukkalämpöjä jo kerätään kaukojäähdytysverkon kautta lämpöpumppujen lämmönlähteeksi.

Helen on edelläkävijä maanalaisten tilojen käyttäjänä. Ainutlaatuinen idea aikanaan oli sijoittaa Helsingin ensimmäinen lämpöpumppulaitos kokonaan maan alle kallion uumeniin. Sen lisäksi, että näin säästetään arvokasta kaupunkitilaa muuhun rakentamiseen, sijainti on teknisesti oivallinen: luolasto on suoraan Viikinmäen jätevedenpuhdistamosta tulevien putkistojen päällä, ja puhdistetun jäteveden lämpöenergia voidaan siirtää kätevästi kaukolämpöverkkoon.

Katri Valan puiston alla on viisi suurta lämpöpumppua, joilla tuotetaan sekä kaukolämpöä että -jäähdytystä. Kymmenen vuotta käytössä olleiden lämpöpumppujen tuotantomäärä on kasvanut vuosittain; viime vuonna kasvua oli peräti 16 prosenttia. Kehittämällä lämpöpumppulaitoksen tuotantoprosessia olemme kasvattaneet nykyisten lämpöpumppujen tuotantotehoa ilman investointeja uusiin koneisiin.

Sakarinmäen koulukeskuksessa Östersundomissa hyödynnämme lämpöpumpuilla 21 maalämpökaivon kautta kerättävää maaperän lämpöä. Hybridijärjestelmään on liitetty myös aurinkokeräimet, lämpövarasto ja pakkashuippuja varten öljykattila. Pilottikohteen toimintaa seurataan ja kokemukset hyödynnetään Helsingin energiajärjestelmän kehittämisessä.

Lisää lämpöpumppuja rakenteilla

Esplanadin alapuolella sijaitsevan maanalaisen kaukojäähdytysvesivaraston yhteyteen rakennetaan parhaillaan uutta lämpöpumppulaitosta. Työmaalla on käynnissä prosessiputkistojen ja laitteiden asennukset. Kahden lämpöpumppuyksikön asennukset alkavat syksyllä 2017. Lämmön- ja jäähdytyksen tuotantoon uudet koneet saadaan keväällä 2018.

Katri Valan puiston lämpöpumppulaitoksella on vielä tilaa kuudennelle lämpöpumppuyksikölle, jonka toteuttaminen tulee tulevaisuudessa lisäämään uusiutuvan kaukolämmön ja -jäähdytyksen tuotantoa.

Uusia lämmönlähteitä selvitetään

Meriveden hyödyntämismahdollisuudet lämmönlähteenä ovat Helsingin ympäristössä haastavat. Hyödyntäminen onnistuu kesäkaudella, mutta talvella meri jäähtyy liian kylmäksi toimiakseen lämmönlähteenä. Olemme selvittäneet meriveden pumppaamista avomerellä kilometrien päästä rannasta, mutta pohjan muodoista johtuen meri jäähtyy talvella pitkältäkin liian viileäksi. Helsingistä puuttuu Tukholman edustan kaltaiset syvänteet, joissa merivesi ei pääse jäähtymään liiaksi.

Syvältä maaperästä olisi saatavissa geotermistä lämpöä, mutta käytännön toteutuksiin liittyy vielä monia riskejä. Seuraamme ja selvitämme mielenkiinnolla tekniikan kehitystä ja pilottikohteiden kokemuksia.

Lue lisää aiheesta

Hiilineutraalisuus Lämpö