Blogi / 20.9.2018

Aurinkoenergian huippuvuosi

Siinä missä kesä 2017 oli erinomaista aikaa vesivoimalle runsaiden sateiden vuoksi, oli kesä 2018 puolestaan erinomainen niin suomalaisille lomailijoille kuin aurinkovoimallekin.

Helenin Kivikon ja Suvilahden aurinkovoimalat tuottivat kesäkuukausina 2018 enemmän aurinkosähköä kuin aikaisempien vuosien kesäkuukausina. Heinäkuussa tuotanto kasvoi Kivikon aurinkovoimalassa jopa yli 13 % edellisvuodesta.

Alla olevaan taulukkoon on koottu aurinkovoimaloiden tuotantovertailua vielä tarkemmin sekä laskettu tuotantoennuste koko vuodelle 2018.

Kivikon aurinkovoimala on tuottanut elokuun loppuun mennessä 10 % enemmän aurinkosähköä kuin vuoden 2017 elokuun loppuun mennessä. Vastaava luku Suvilahden aurinkovoimalalla on 8 %. Tuotantojen kasvulla on katettu jo nyt yli 33 kerrostalokaksion vuosikulutuksen verran. Säästettyinä hiilidioksidipäästöinä tuotanto vastaa 9 459 kiloa ruokahävikkiä: tuo määrä ruokahävikkiä tuottaa siis saman verran hiilidioksidipäästöjä kuin Kivikossa ja Suvilahdessa on nyt säästetty. 

Uuden aurinkoseinän tuotanto
ylittänyt ennusteet

Toukokuussa 2018 valmistui Suvilahden aurinkovoimalan yhteyteen laajennus, jossa 84 paneelia integroitiin rakennuksen julkisivuksi. Aurinkoseinä on ollut tuotannossa 4 kuukautta, ja kuukausittaiset tuotannot ovat ylittäneet simuloidut ennusteet touko-, kesä- ja heinäkuussa. Hienoa!

Verrattaessa seinän tuotantoa katon tuotantoon, on ero kesäkuukausina kuitenkin selkeä. Aurinkoseinä on tuottanut kesäkuussa 34 % vähemmän kuin vastaava määrä paneeleja katolla. Kuitenkin elokuussa vastaava luku oli enää 26 %. Oletuksena onkin, että syys-kevätkuukausina seinän tuotanto tulee olemaan edukseen katon tuotantoon verrattuna. Näinä kuukausina aurinko paistaa matalammalta, ja talvikuukausien lumet eivät pääse peittämään seinäpaneeleja. Jäämme seuraamaan tuotantovaihteluja mielenkiinnolla.

Juuri tämän kaltaisen tietouden lisäämistä varten nämä kaksi erilaista aurinkovoimalaa päätetiin rakentaa Suvilahden pilottiympäristöön. Suvilahden testiympäristö onkin ainoa laatuaan, sillä siellä tutkitaan sekä katto- että seinäasenteista aurinkovoimalaa, 2-suuntaista sähköauton latausta sekä yli megawatin sähkövaraston toimintaa ja hyödyntämistä verkon tasapainottamiseen. 

Aurinkovoimaa innolla kehittäen,
Krista Jaatinen ja Atte Kallio

Lue lisää aiheesta

Aurinkoenergia