• Asiakaspalvelumme palvelee normaalisti verkossa ja puhelimitse, asiakaspalvelupiste Helsingin Kampissa on toistaiseksi suljettu.

Aurinkopaneeleiden villi länsi – kuinka vertailla tarjouksia?

Uusien hankintojen teko vaatii yleensä aina vertailua, oli kyse sitten kodinkoneista, asunnoista, lämpöpumpuista tai aurinkopaneeleista. Vaihtoehtoja on erilaisia kuin villissä lännessä hevosia, ja vertailujen tekeminen voi olla jopa tuskallisen haastavaa.

Aurinkopaneelit

Älä hairahda cowboy-kauppiaiden huuliharppusooloihin, vaan tarkista alta apukeinot pärjätäksesi aurinkopaneeleiden villissä lännessä.

Huomioi seuraavia seikkoja vertaillessasi aurinkopaneelipakettien tarjouksia:

1. Järjestelmän koko lähelle omaa kulutusta

Mikäli mahdollista, etsi käsiisi saluunasi jonkin kesäkuukauden päiväkohtaiset kulutustiedot. Mikäli näet jopa tuntikohtaisen tiedon, katso mikä on pohjakuormasi eli matalimmat kulutuksen (1 kWh = 1000 Wh) arvot tunneittain kello 10-14. Valitse tarjouksista ne, jotka ovat lähinnä pohjakuormaasi. Jos pohjakuormasi on esimerkiksi 1 kWh klo 12, valitse jatkoon vain 2-3 kWp:n aurinkopaneelipaketit.

Jos kuitenkin tiedät sähkön kulutuksesi kasvavan tulevaisuudessa esimerkiksi lämpöpumppujen tai sähköauton vuoksi, voit jättää vielä mukaan vertailuun myös suuremmat järjestelmät.

Alla on esimerkki onnistuneesta aurinkopaneelit(5kWp)+sähkövarasto(14kWh) järjestelmäkoon valinnasta. Kuva osoittaa hyvin syyn, miksi aurinkopaneelien yhteyteen suositellaan myös sähkövarastoa.

 Aurinkopaneelit, sahkovarasto 600

2. Lajittele omiin pinoihin 1- ja 3-vaiheiset järjestelmät

Järjestelmän vaiheisuus tulisi olla ilmoitettu ainakin invertteritietojen yhteydessä. 1-vaiheinen järjestelmä tuottaa aurinkosähköä vain yhteen kotisi kolmesta sähkövaiheesta. 3-vaiheinen järjestelmä sen sijaan tuottaa nimensä mukaisesti sähköä kotisi kaikkiin kolmeen vaiheeseen.

Suosittelemme 3-vaiheisen järjestelmän hankintaa, koska tällöin suurin mahdollinen osa omasta tuotannostasi jää kotisi käyttöön.

3. Kaksi eri paneelityyppiä

Koska Suomi ei ole preerialla vaan pohjolassa, paneelimme toimivat hyvin harvoin testiolosuhteiden maksimitasolla. Yksikidepaneeli pääsee oikeuksiinsa testatuissa maksimeissaan, mutta Suomen olosuhteissa toimiessaan ne ovat lähes samaa luokkaa monikidepaneeleiden kanssa. Suomessa aurinko paistaa pääasiassa pilvien takaa eli on hajasäteilyä, jota monikidepaneeli hyödyntää yksikidepaneelia paremmin. Emme siis näe syytä maksaa ainakaan ylimääräistä yksikidepaneeleista verrattuna monikidepaneelien hintaan.

4. Osien laatu on avain onneen

Villin lännen kauppiaat ovat kiillottaneet buutsinsa hyvin, mutta tarkasta, että sinulle tarjottu paneelivalmistaja löytyy tältä listalta ja invertterivalmistaja tältä listalta.

Alalle tulee jatkuvasti uusia toimijoita ja valmistajia, mutta jos haluat varmistaa tuotteidesi laadun ja takuun säilyvän, valitse vakiintunut toimija. Halpa tulee yleensä aina pidemmän päälle kalliimmaksi.

5. Asennustakuut oltava

Alalle vakiintuneet toimijat omaavat sähköalan pätevyydet sekä ymmärryksen katolla työskentelystä. Nämä toimijat antavat asennuksilleen jopa 5 vuoden takuun. Mikäli asennustakuuta ei ole ilmoitettu tarjouksessa, tiedustele sitä toimittajalta. Pahimmassa tapauksessa takuu häviää cowboyn lähdettyä tomuna ilmaan, eli asennustakuuta ei ole lainkaan.

Muut takuut ovat järjestelmän osilla jo vakiintuneita. Paneeleiden tuotetakuu on 10-12 vuotta ja tehontuottotakuu 80% nimellistehosta 25 vuoden jälkeen. Inverttereiden takuu on 5-7 vuotta ja kiinnitysjärjestelmän 10 vuotta.

6. Sisältääkö tarjous muita palveluita

Toimittajat tarjoavat usein myös visualisointia, jonka avulla näet aurinkopaneeliesi tuotannon. Yleensä tämä kuuluu hintaan, toisinaan se voi olla maksullinen. Osalla toimittajista visualisointi on nähtävissä nettiselaimella ja osalla myös mobiilisovelluksella. Visualisointi on useimmiten englanniksi, mutta nykyään muutamilta toimijoilta saatavilla myös suomeksi.

7. Toimittajan vastuullisuus

Osa toimijoista tarjoaa tukipalvelua järjestelmän elinkaaren, 25 vuoden, ajaksi. Aurinkosähköjärjestelmä on huoltovapaa, mutta takuukorjaukset tai muut huollot ovat kuitenkin mahdollisia. Mikäli haluat toimittajan auttavan sinua käytönaikaisissa kysymyksissäsi ja takuutilanteissa, varmista, että tukipalvelu on luvattu. Suhteuta tukipalvelu-lupaus myös yrityksen kokoon; voitko olla varma, että cowboy vastaa sähkeeseesi vielä vuosien kuluttua?

8. Vertaile tarjoushintoja €/Wp

Onhan kaikissa tarjouksissa ilmoitettu alvillinen hinta? Mikäli ei, lisää hintaan 24 %. Jaa seuraavaksi alvillinen hinta järjestelmäkoolla (Wp) eli esimerkiksi 6900 €/2550 Wp = 2,7 €/Wp. Vertaile tarjouksien €/Wp hintoja keskenään, koska tarjottujen järjestelmien kokoluokissa on usein eroja. Tarjouksessa on myös ilmoitettu asennuksen osuus hinnasta. Tästä asennuksen osuudesta (sis. Alv 24 %) saa kotitalousvähennystä 50 % miinus omavastuu 100 €, kuitenkin maksimissaan 2 500 €. Voit vähentää saamasi kotitalousvähennyksen tarjoushinnasta, jakaa erotuksen uudestaan järjestelmäkoolla ja vertailla nyt tarjouksia uudestaan.

Paneeleiden hankkimiseen pätee sama lainalaisuus kuin asuntokauppoihin: mitä isompi, sen halvempi, eli mitä isompi aurinkosähköjärjestelmä, sen halvempi €/Wp. Tällä perusteella voit hankkia itsellesi halutessasi hieman ylisuurenkin järjestelmän.

9. Laajentaminen uutuuksilla

Maailma menee kohti hajautettua energiatuotantoa, ja mikäli haluat jatkossa kasvattaa omavaraisuuttasi, kannattaa se huomioida jo nyt. Voit pyytää toimittajaa varustamaan järjestelmäsi suuremmalla invertterillä, jotta voit tulevaisuudessa lisätä paneelien määrää helposti. Voit myös hankkia paneeleidesi yhteyteen sähkövaraston, kuormien ohjausta tai optimoida järjestelmää spot-hinnan mukaan. Jotta uudet tuotteet ja palvelut sopivat yhteen olemassa olevan järjestelmäsi kanssa mahdollisimman hyvin, suosittelemme hankkimaan kaikki samalta toimijalta.

Cowboyt lupaavat joskus sähköyhtiösi maksavan ylituotannostasi sähkön kokonaishinnan. Tämä on vilppiä. Sähköyhtiöt maksavat ylituotannosta spot-hinnan, ja ylituotannon ostosopimuksen voit tehdä sen yhtiön kanssa, jonka kanssa sinulla on sähkösopimus.

Avuksesi ja tueksesi vastuullisen omavaraisuuden puolesta,

Sheriffi

Krista Jaatinen

Krista Jaatinen

Krista kehittää uusia tuotteita ja palveluita erityisesti aurinkoenergiaan liittyen sekä toimii myös projektipäällikkönä ja rakennuttajana. Kristassa yhdistyvät luova ajattelu ja ongelmanratkaisukyky, joiden kautta hän haluaa tuoda energian lähemmäksi ihmisiä.

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin