Blogi / 11.10.2018

Luolalämpövarasto Mustikkamaan uumeniin

Helen rakentaa Suomen suurimman lämpövaraston Mustikkamaan käytöstä poistettuihin vanhoihin öljyluoliin. Miltä luolissa tällä hetkellä näyttää? Kävimme maan uumenissa katsomassa.

Kuvat: Katri Tamminen ja Marina Galkin-Aalto

Helen muuttaa kaksi Mustikkamaan alla sijaitsevaa kallioluolaa Suomen suurimmaksi lämpövarastoksi. Luolat on louhittu vuonna 1982 öljyn varastointia varten, mutta ne tyhjennettiin ja poistettiin käytöstä jo vuonna 1999. Nyt luolat saavat uuden elämän.

Luolat tullaan täyttämään vedellä, jonka lämpötila on 45–100 astetta. Energian varastointiin käytetään siis kuumaa vettä. Lämpö saadaan käyttöön, kun se siirretään varastossa olevasta vedestä  lämmönvaihtimen välityksellä kaukolämpöverkon veteen. Varaston ansiosta kaikkea helsinkiläisten kaukolämpöä ei tarvitse tuottaa samanaikaisesti kuin se kulutetaan.

Lämpövaraston lämmöstä on hyötyä ympärivuotisesti, ja etenkin talvella sen ansiosta voidaan välttää öljyllä tai kaasulla toimivien lämpölaitosten käynnistäminen. Jos öljyn käyttöön verrataan, laskennallisesti lämpövarasto vähentää fossiilisten käyttöä miljoonalla öljylitralla vuodessa.

Purkutyöt Mustikkamaan luolissa alkavat pian. Vanhat öljyputket saavat väistyä, kun tilalle asennetaan kaukolämpöputket.

Pienestä aukosta näkee alas luolaan, joka täytetään kuumalla vedellä ja muutetaan jättimäiseksi lämpövarastoksi. Lämpövaraston pohja on maan alla 80 metrin syvyydessä.

Projektipäällikkö Päivi Saajoranta kertoo, että vuodessa Mustikkamaan lämpövarastoon varastoidaan yhtä suuri energiamäärä kuin 25 000 kerrostalokaksiota kuluttaa lämmitykseen vuodessa.

Prosessitilat sijaitsevat 40 metrin syyvyydessä maan alla. Vanhojen öljyluolien prosessitilojen laitteet puretaan, ja tilalle tehdään lämpövaraston tarvitsemat asennukset. Yhteen prosessitilaan tulee lämmönvaihtimet ja toiseen kaukolämpöpumppaamo.

Kun purkutyöt on saatu tehtyä, päästään varsinaisiin rakennustöihin. Luolalämpövarasto saadaan käyttöön vuonna 2021. Sen ansiosta Helenin hiilidioksidipäästöt vähenevät 21 000 tonnia vuodessa.

Teksti: Marina Galkin-Aalto

Lue lisää aiheesta

Hiilineutraalisuus Lämpö